Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Κούρεμα (PSI) των ομολόγων και ασφαλιστικά ταμεία - πως έχει η κατάσταση σήμερα...

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, για όλους μας, είχε η επιτυχής ολοκλήρωση του κουρέματος των ομολόγων. Καταρχήν, διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων μετά το κούρεμα των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους. Παρότι οι κίνδυνοι είχαν επισημανθεί εδώ και καιρό (διαβάστε εδώ αναλυτικά) αξίζει να δούμε πως έχει η κατάσταση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής.

Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά, διαβεβαιώνει πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας όμως με την ανεργία να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων ειναι δεδομένο πως θα τεθεί και πάλι επί τάπητος, δεδομένου ότι παρά τις όποιες υποσχέσεις, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για "κάλυψη" του κουρεμένου ποσού από την κυβέρνηση. Βέβαια το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού ως γνωστόν τα ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ως μια ασφαλής και σχεδόν υποχρεωτική επένδυση, ενώ για κάποια από αυτά η επένδυση έγινε χωρίς να το έχουν εις γνώσην τους (δείτε εδώ σχετικά.

Τις ανησυχίες αυτές έχουν ενισχύσει έγκριτοι οικονομολόγοι (αν και δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να δεις αυτά που έρχονται), με πιο πρόσφατο τoν καθηγητή Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύση Χιόνη ο οποίος σε συνέντευξή του στο Newsit δήλωσε ότι "τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν ζημιές μεγαλύτερες των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, απώλειες από ομόλογα τα οποία είχαν στην κατοχή τους και τα χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση προκειμένουν να βρουν ρευστότητα και έτσι να ανταποκρίονται στις ανάγκες που δημιουργούνται για την καταβολή των συντάξεων, των εφάπαξ και της ιατροφαρμακευτικής περιθαλψης".

Στο ερώτημα εάν με την αυξανόμενη ανεργία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τα ασφαλιστικά ταμεία ο κύριος Χιόνης απάντησε "η αύξηση της ανεργίας θα επιβάρυνε ούτως ή άλλως τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα μετά την περιοκοπη των ομολόγων και τη μη υποκατάσταση αυτής της απώλειας με κάτι άλλο η ζημιά θα γινει ακόμη μεγαλύτερη. Και ενα κεντρικό ζητούμενο είναι πως θα μπορεσουν τα ασφλαλιστικά ταμεία να ανταποκριθούν σε ολα αυτά. Το ελληνικό δημόσιο έχει πει οτι θα αναπληρώσει αυτές τις απώλειες με τη διάθεση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, οικοπέδων και ακινήτων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει ειναι εάν αυτά που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο για την περικοπή των ελληνικών ομολόγων μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά των απωλειών που έχουν γίνει από τα ομόλογα. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Μόνο το ΙΚΑ για παράδειγμα χάνει γύρω στα 3 με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ".

Όλα αυτά επιτείνονται με τη υποχρεωτική συμμετοχή όλων των ομολογιούχων στο κούρεμα, πράγμα που θα βάλει στη διαδικασία ακόμα κι εκείνα τα ταμεία που ψήφισαν ενάντια στην ένταξη τους (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Όσο αφορά τ' ασφαλιστικά ταμεία βέβαια εκείνοι που ψήφισαν ενάντια έπραξαν σύμφωνα με τα συμφέροντα των ταμείων τους και με βάση τις υποχρεώσεις τους - το αν αυτό δεν άρεσε στην κυβέρνηση (την οποία θα παρακαλούσαμε να σταματήσει να μιλάει για "εθνική προσπάθεια" - οι τράπεζες που θ' ανακεφαλαιωθούν για 4η φορά σε 2 1/2 χρόνια γιατί δεν θα σηκώσουν καθόλου βάρος; Ας είμαστε σοβαροί επομένως) είναι άλλο θέμα.

Παράλληλα να τονίσουμε ότι οι απειλές για δικτατορικές αλλαγές στις κυβερνήσεις των ταμείων που δε συμμετείχαν στην οικονομική διακόρευσή τους εθελοντικά είναι τουλάχιστον απαράδεκτες και καλό θα είναι να πρυτανεύσει λογική και να μη γίνει τέτοια απόπειρα. Ο κύριος Βενιζέλος, που από βουλευτής και αποτυχημένος υποψήφιος αρχηγός έγινε τιμητής των πάντων, θα πρέπει να ανατρέξει στο νομικό του παρελθόν και να θυμηθεί κατά πόσο προστατεύεται νομικά ή όχι το παρόν διοικητικό μοντέλο καθώς επίσης και το τι υποχρεώσεις έχουν οι διοικήσεις τους που στην ουσία τους επιβάλλουν να προστατεύουν το ΣΥΝΟΛΟ της περιουσίας των ταμείων τους...Κάτι βέβαια που ούτε η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε να κάνει αλλά ούτε η Κομισιόν, η οποία μέσω της τρόικας, επιβάλλει όρους και συμφωνίες...

Για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και στην χώρα μπορείτε ν' ανατρέξετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: