Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Eπιπτώσεις Μνημονίων στην υγεία (Νο2) - Ενοικίαση των νοσοκομείων σε ιδιώτες / Επιχειρησιακές συμβάσεις, ιδιωτικοποιήσεις και αντιδράσεις ΔΑΚΕ

Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν για τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην υγεία (λεπτομέρειες εδώ), τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, και τις "επιλογές" που γίνονται από τους ασφαλιστικούς φορείς όσο αφορά τις ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες, συνέπεια της κατάρρευσης του κράτους Πρόνοιας. Δυστυχώς. τα ζητήματα αυτά, αν και είναι πραγματικά "αιχμής", δεν προβληματίζουν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας, αφού η ιατροφαρμακευτική κάλυψη μας απασχολεί μόνο αν βρεθούμε στην ανάγκη - και όλα αυτά εν μέσω της διαρροής ότι αναμένεται νυστέρι δύο δισ. ευρώ στην υγεία με την καθιέρωση μοντέλου στο οποίο ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται για ποσοστό του κόστους φαρμάκων και νοσηλείων, ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση, επιπλέον αυτού που πληρώνει τώρα. (ΕΡΩΤΗΜΑ: γιατί τότε να πληρώνουμε ιατροφαρμακευτικές εισφορές;)
Το ζήτημα όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ως παράδειγμα φέρνουμε την παρακάτω περίπτωση όπως παρουσιάστηκε σε πρωϊνή εκπομπή του Mega. Παρακολουθήστε το:


Ακούγοντας τη συζήτηση, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Πρώτον, σε ορισμένους ανθρώπους (και ιδιαίτερα σε υψηλόβαθμες θέσεις) η ανθρωπιά έχει εξαφανιστεί τελείως. Δεν υπάρχει καν το αίσθημα της "συμπόνοιας" που θα έπρεπε να υπάρχει απέναντι σε ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από μια ασθένεια που ούτε την επιδιώκει κανείς, ούτε μπορεί να την αποφύγει. Δεύτερον, ακούσαμε αναφορές σε 18χρονους και 20χρονους, χωρίς όμως ν' ακούσουμε (έστω και για την τυπική αιτιολόγηση της απόφασης) αν στη συγκεκριμένη χρονική περίπτωση υπάρχουν όντως τέτοιες περιπτώσεις ή γίνεται σύγκριση μιας φανταστικής περίπτωσης ασθενούς (του 18χρονου) με μια αληθινή (της εν λόγω καρκινοπαθούς για την οποία υπάρχει η διαμάχη). Τρίτον, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι έχουμε φτάσει πλέον στην χώρα μας, στο να επιλέγουν οι διευθυντές των νοσοκομείων το ποιοι ασθενείς θα πεθάνουν ή θα ζήσουν, καθώς και το πότε αυτό θα συμβεί. Αυτό αποτελεί τραγική διαπίστωση - ανεξάρτητα με το αν κάποιοι πιστεύουν ότι καλώς επιλέγονται θεραπείες (ακριβές ή φθηνές) από επιτροπές "ειδικών", και ευλόγως μας κατατάσσει στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Τέλος, η συζήτηση αυτή καθιστά εύλογη τη διαπίστωση του ότι είναι άτοπο να πληρώνει κανείς ασφαλιστικές εισφορές. Αν σε όλες τις περιπτώσεις οι σύγχρονες θεραπείες χαρακτηρίζονται ως "ακριβές" για τους μεγαλύτερους σε ηλικία (εκεί δηλαδή που αναμένεται να έχει κανείς μεγαλύτερη την ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης), οι βασικές θεραπείες στις σοβαρές ασθένειες καλύπτονται έτσι κι αλλιώς σε όλους, οι συντάξεις είναι ολοένα μειούμενες και η συμμετοχή του ασθενούς στην αγορά φαρμάκων ολοένα αυξανόμενη, τότε καθίσταται απαγορευτική και αφελής η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αφού εκλείπουν οι βασικοί λόγοι πληρωμής τους...(Εννοείται πάντως ότι κατανοούμε τη θέση του διευθυντή του νοσοκομείου. Αυτό δεν ακυρώνει όμως το λάθος (και την κυνικότητα) της θέσης που διατύπωσε επανειλλημένα στην εν λόγω εκπομπή).

Από κει και πέρα για το τι μας περιμένει στο άμεσο μέλλον: την ενοικίαση σε ιδιώτες μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες "υπολειτουργούν" (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε ποιες αναφέρoνται; Εμείς όποτε πάμε στα νοσοκομεία όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα ενώ οι μισές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών είναι άδειες), εξήγγειλε, με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Αντρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των νοσοκομείων.
Αναφορικά με την αξιοποίηση της περιουσίας των νοσοκομείων, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι θα στηριχθεί σε μελέτη του 2006, όπου είναι καταγραμμένα όλα τα ακίνητα. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αξιοποιηθεί, με διακομματική συναίνεση», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, προφανώς εννοώντας το Τρίο Μπελκάντο της μνημονιακής κυβέρνησης.

Όπως προειδοποιεί όμως (σωστά) η αντιπολίτευση, "ο επιπλέον περιορισμός της νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης «θα οδηγήσει στην οικονομική κατάρρευση των νοσοκομείων το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ θα επιδεινωθεί η ήδη δεινή θέση των ασφαλισμένων στο θέμα της πρόσβασης στα φάρμακα και την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται". Αυτό βέβαια το πρόβλημα θα καλυφθεί με αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα ιατροφαρμακευτικά έξοδα...O tempora, o mores...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Δε λέμε κάτι καινούργιο αλλά η παρακάτω είδηση, αξίζει να καταγραφεί: ραγδαία είναι η εξάπλωση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων στην ελληνική αγορά εργασίας και είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 15 μέρες 37.000 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου υπογράφηκαν 20.571 ατομικές συμβάσεις, που προβλέπουν μειώσεις μισθών. Παράλληλα, 16.830 εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να περικόπτονται με επιχειρησιακές συμβάσεις.
Η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου και δε λείπουν τα πυρά προς την κυβέρνηση ακόμα και εκ των έσω:  Για παράδειγμα, με μία σκληρή ανακοίνωση η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα επιτίθεται στην κυβέρνηση και μεταξύ των άλλων αναφέρεται και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων: «εάν η κυβέρνηση σταθεί απέναντι στην τρόικα με την ίδια αποφασιστικότητα που δείχνει για τις ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και δηλώσει ότι έχει ΜΠΕΙ ΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ, ότι θα αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός, οι Σ.Σ.Ε., οι εργασιακές σχέσεις που μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων κατ’ εντολή των κουκουλοφόρων κατέστησαν ζούγκλα την αγορά εργασίας, έχοντας φθάσει στο 1,5 εκατ. ανέργους σε εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας την εβδομάδα, σε περισσότερους εργαζόμενους μερικής από πλήρους απασχόλησης κλπ., τότε θα πείσει ότι έχει το βλέμμα της στραμμένο στην κοινωνία που εδώ και δύο χρόνια δοκιμάζεται και χειμάζεται με τις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται και θα πείσει ότι λειτουργεί με γνώμονα το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ και όχι το ΚΑΛΟ ΚΟΙΝΟ!!!
Πιστεύουμε ότι η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μονομερώς προς όφελος των δανειστών!!! Προειδοποιούμε ότι εάν ξεχάσει την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κοινωνία όχι μόνο θα εξεγερθεί, αλλά θα εκραγεί!!! Σε αυτούς δε τους Υπουργούς που παριστάνουν τους … ινδιάνους και θυσιάζουν στο βωμό της προσευχής ότι απέμεινε όρθιο, ικανοποιώντας και τις τελευταίες απαιτήσεις των ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ πιστεύοντας ότι έτσι θα ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΟΥΝ… το πνεύμα της Λαγκάρντ, της Μέρκελ, του Σόϊμπλε και του Ρέσλερ που δεν έχουν διάθεση να επαναδιαπραγματευτούν, τους καλούμε να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως ιθαγενείς και να σταθούν ως ισότιμα μέλη στην Ε.Ε. ικανοποιώντας τη νωπή λαϊκή εντολή !!! Σε ότι αφορά τα περί ιδιωτικοποιήσεων, οφείλουν να μας γνωστοποιήσουν το κριτήριό τους, διότι δεν μπορεί να ΠΩΛΕΙΤΑΙ ο ΟΣΕ γιατί δήθεν παράγει… έλλειμμα, η ΔΕΗ για να γίνει ανταγωνιστική, η ΕΥΔΑΠ γιατί έχει ΚΕΡΔΗ και η Δημόσια περιουσία για να μην … καταπατηθεί !!!
Αυτό δεν είναι κριτήριο και θυμίζει την πλανόδια λογική “ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΩ”. Ας αξιοποιήσουν λοιπόν προς όφελος της κοινωνίας το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης γρήγορα και όχι νωχελικά. Άλλωστε ο λαός απέρριψε τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, απέρριψε τις …τυφλές ιδιωτικοποιήσεις και ζήτησε ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!!!" σημειώνει μεταξύ των άλλων η ανακοίνωση...

Πηγές ειδήσεων:
"enikos.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια: