Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Προετοιμασία νέου πακέτου μέτρων - φήμες, σχόλια και κριτική

Πολλοί φίλοι μας γράφουν και μας ρωτούν γιατί δεν γράφουμε τα όσα ακούγονται για τα μέτρα που έρχονται όσο αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις και αναπαράγονται με ρυθμούς πολυβόλου από εφημερίδες, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες. Ο λόγος που αυτό δε γίνεται είναι απλός: στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε ήδη μιλήσει για το νέο Μεσοπρόθεσμο που έρχεται, για το περουσιολόγιο που ετοιμάζεται στις εφορίες, για τα επιδόματα που οδηγούνται προς εξάλειψη, για τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές και κερδοφόρους φορείς (βλ. ΟΠΑΠ), αλλά κυρίως είχαμε σχολιάσει το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων από το οποίο διαφαινόταν ότι ούτε επαναδιαπραγμάτευση θα συνέβαινε και μειώσεις και περικοπές θα έρχονταν παντού -εκτός φυσικά από τους φόρους, τα χαράτσια και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που οσονούπω αυξάνονται. Τα νέα μέτρα εξάλλου είχαν προαναγγελθεί εδώ και καιρό και η υπερψήφιση των κομμάτων του Μνημονίου (που παρά την προσπάθειά τους να κρύψουν την αλήθεια είχαν κατά νου συγκεκριμένες πολιτικές) θα είχε σχεδόν ως σχεδόν σίγουρη επωδό τα όσα μας προετοιμάζουν εδώ και αρκετό καιρό.

Επίσης είχαμε επισημάνει ότι η σκληρή στάση της κυβέρνησης περιοριζόταν στο εσωτερικό της χώρας (θυμηθείτε εδώ τη στάση της απέναντι στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς), αφού επέβαλλε το κούρεμα των ομολόγων μόνο στα ασφαλιστικά μας ταμεία και τους ιδιώτες ομολογιούχους (ακόμα και πολύ πρόσφατα όπως γράψαμε εδώ). Οι υπόλοιποι είτε δε συμμετείχαν στο κούρεμα (βλ. εδώ την περίφημη ιστορία του ομολόγου των 435 εκ.), είτε επανακεφαλαιοποιήθηκαν με ευνοϊκότατους όρους.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η φημολογία εντείνεται και καινούργιες ιδέες για μειώσεις/αλλαγές προστίθενται κάθε μέρα. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους κάτω των 65 (ένα ΕΚΑΣ που έτσι κι αλλιώς δίνεται με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια), η καταβολή της 2ης σύνταξης (σε όσους έχουν πάντως καταβάλλει κανονικά και υποχρεωτικά επί χρόνια εισφορές) σε μειωμένο ποσοστό και η κατάργηση των φιλοδωρημάτων που δίνονται ως "δώρα" Χριστούγεννα-Πάσχα και διακοπές είναι τα πιο πρόσφατα. Στην πραγματικότητα βεβαίως τα πάντα συζητώνται και απλώς "ελέγχεται" η αντίδραση της κοινής γνώμης σε ό,τι προτείνετε για να συμπληρωθεί το νέο πακέτο μέτρων. Αυτό θα παρουσιαστεί μετά από τις τελικές συζητήσεις μεταξύ αρχηγών - και πιθανότατα θα συνοδευτεί με μια επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους. Τα μέτρα όμως θα ληφθούν και θα παραμείνουν (εδώ η σχετική λίστα με το επικρατέστερο σενάριο).

Το ερωτηματικό βέβαια για μας είναι ένα. Πως θ' αντιδράσει η κοινωνία και ορισμένοι "ευαίσθητοι" βουλευτές. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πάντα ένας "Ξένιος Ζευς" να χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός, ούτε μια παρα-φιλολογία για το αν σε κάποιες περιπτώσεις η χρεοκωπία είναι "καλή ή κακή". Κάποια στιγμή τα μέτρα θα έρθουν στην Βουλή και θα πρέπει οι 300 να πάρουν μια θέση. Είτε έτσι - είτε αλλιώς. Όπως και να έχει το δημόσιο χρέος συνεχώς αυξάνεται - πράγμα που δείχνει το πόσο πολύ απέτυχε η συνταγή που ακολουθήθηκε. Αλλά και για να πούμε και του στραβού το δίκιο: για τα μέτρα που λήφθηκαν δεν μας φταίνε τα μνημόνια. Ήταν προαποφασισμένες επιλογές και θα λαμβάνονταν είτε υπήρχε κρίση, είτε όχι...Ο άνεμος που φυσάει είναι αυτός του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και είτε κρίση - είτε ευημερία, κάποια αφορμή θα συνέβαινε για τα φορτωθούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: