Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Εκτός Λυκείου η Ιστορία και τ' Αρχαία Ελληνικά; / Προσφυγές κατά "Καλλικράτη"

Είδηση: Σύμφωνα με δημοσιεύμα κυριακάτικης εφημερίδας το νέο πρόγραμμα όλων των τάξεων του «νέου» Λυκείου, εξοβελίζονται από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Αʼ Λυκείου τα Αρχαία Ελληνικά και τα Θρησκευτικά, που εντάσσονταν στα επιλεγόμενα μαθήματα, ενώ στις Βʼ και Γʼ Λυκείου η Ιστορία από μάθημα Γενικής Παιδείας γινεται επιλεγόμενο ως Ιστορία των Ιδεών και Ευρωπαϊκή Ιστορία, καθώς επίσης εξαφανίζονται η Βυζαντινή και η Νεοελληνική Ιστορία.
Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο μιας ιδεολογικής αλλοίωσης του περιεχομένου σπουδών του Λυκείου, αφού το «νέο» Λύκειο που καταρτίστηκε προσιδιάζει στη δομή του προγράμματος International Baccalaureate (IB). Παραταύτα οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών οδήγησαν την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου να δηλώσει ότι: «Ο πυρήνας του νέου Λυκείου είναι η εμβάθυνση και η ουσιαστική γνώση της νεοελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της Ιστορίας» και «το θέμα δεν είναι να βγάλουμε την Ιστορία από τα υποχρεωτικά μαθήματα. Το θέμα είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη διδασκαλία του μαθήματος».
Όμως τι γίνεται με τα άλλα ανθρωπιστικά μαθήματα, όπως τα Αρχαία Ελληνικά και τα Θρησκευτικά; Η τύχη των Αρχαίων Ελληνικών είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη, αφού στην ενδεκαμελή ομάδα που συγκρότησε το υπουργείο για τα προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου τα γλωσσικά μαθήματα (και τα Αρχαία Ελληνικά) «εκπροσωπεί» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Άννα Συμεωνίδου, με βασικό πτυχίο στην αγγλική γλώσσα (!) και μεταπτυχιακό στη γλωσσολογία, που έχει δημόσια εκφρασθεί κατά των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία. Αλλά και η Ιστορία στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό δεν φαίνεται ότι θα έχει άλλη τύχη, αφού την ευθύνη γι' αυτά τα μαθήματα, στην παραπάνω επιτροπή, δεν την ανέθεσαν σε ιστορικό αλλά σε καθηγητή πολιτικής επιστήμης (τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτηρόπουλο).

Σχόλιο: Σε εποχές που η χώρα δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από παντού και υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις σε πολλά μέτωπα, το μόνο μας όπλο σε πολλές περιπτώσεις είναι η ιστορική γνώση, την οποία επικαλούμαστε σε κάθε ευκαιρία. Είναι όμως απαράδεκτο να ζητάμε από τους άλλους να τη γνωρίζουν, ενώ την ίδια ώρα δεν τη διδάσκουμε οι ίδιοι στα σχολεία. Καλή η γνώση της ιστορίας της Ευρώπης, αλλά η Ευρώπη δεν είναι κράτος, είναι μια αφηρημένη έννοια. Οι μαθητές στα σχολεία πρέπει καταρχήν να μαθαίνουν την ιστορία της πατρίδας τους για να διδάσκονται ως πολίτες για το μεγαλείο της και τα τεράστια λάθη της, ώστε αυτά να μην επαναλαμβάνονται. Μόνο έτσι θα γίνουν σωστοί πολίτες της χώρας στην οποία μένουν.
Κομμάτι του παρελθόντος μας είναι και τ' Αρχαία Ελληνικά, τα οποία παρεπιπτόντως διδάσκονται σε όλα τα καλά ιδιωτικά σχολεία της Ευρώπης και υπάρχουν ως μάθημα επιλογής και σε πολλές χώρες του κόσμου. Προφανώς για τους "σοφούς" της επιτροπής εμείς ως χώρα είμαστε "υπεράνω" και η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών δεν προσφέρει κάτι - και γι' αυτό πρέπει να φύγει. Διαφωνούμε κάθετα. Για τα Θρησκευτικά δεν έχουμε να πούμε κάτι, απλώς και μόνο ότι αν διδάσκονται σωστά έχουν να προσφέρουν, κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν.Μαρκουλάκης και Παναγιώτα Καρλή πρότειναν να απορριφθούν οι αιτήσεις των Δήμων εναντίον του σχεδίου "Καλλικράτης". Οι δύο σύμβουλοι θεωρούν το σχέδιο δεν αντίκειται στο άρθρο 102 του Συντάγματος αφού οι συνενώσεις "συναρτώνται κατ’ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών". Η απόφαση πάντως δεν έχει βγει ακόμα - αυτό θα συμβεί τον Δεκέμβριο πιθανότατα. Πάντως η πλευρά του Δημοσίου "εντυπωσίασε" με την επιχειρηματολογία της: Συγκεκριμένα ό δικηγόρος του δήλωσε ότι η ακύρωση του Καλλλικράτη θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου (ωμός εκβιασμός δηλαδή). Ενώ η κορυφαία στιγμή της διαδικασίας ήταν όταν χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την ενημέρωση του λαού περί του σχεδίου το ότι "πριν την υλοποίηση του Καλλικράτη ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε όλους τους νομούς της χώρας" και όταν τόνισε "σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνενώσεις έγιναν για λόγους εθνικού συμφέροντος". Προφανώς το Υπουργείο αντιτάχθηκε σε κάποιο σκοτεινό σχέδιο (εξωγήϊνων ίσως; Ποιος ξέρει) το οποίο για "εθνικούς λόγους" θα κρατήσει μυστικό. Τη θέση μας για το σχέδιο "Καλλικράτης" θα τη βρείτε εδώ.

Πηγή: "Παρόν" (1η είδηση) , "Τα Νέα" (2η είδηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: