Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ιδιώτες αντικαθιστούν το Ε.Σ.Υ. - Αναλγησία στο Ι.Κ.Α.

Είδηση: Την είσοδο των ιδιωτών στην δημόσια ασφάλιση προανήγγειλε η υπουργός Υγείας Λούκα Κατσέλη, η οποία σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι Financial Times στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία πρότεινε διάλογο και συνεργασία του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς ασφάλισης για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ανέργους.

"Το κόστος για τον κάθε άνεργο είναι 3,5 με 5 ευρώ το μήνα και θα μπορούσαμε με λίγα χρήματα να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο", είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της στο συνέδριο απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίοι και αποδέχτηκαν τις προτάσεις της.

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων όσον αφορά στον έλεγχο και την είσπραξη εισφορών, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής καθώς και η συνδρομή των ιδιωτικών εταιριών στη μείωση του κόστους των δαπανών υγείας, θα είναι επίσης χρήσιμη, υποστήριξε η υπουργός.

Είδηση 2η: Σε έγγραφο που έστειλαν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Παροχών του Τμήματος Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ανακοινώνει ότι δεν χορηγεί στους διαβητικούς τα ειδικά θεραπευτικά υποδήματα, διότι «... δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλώς καθυστερεί για ένα-δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος».

Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρεται ότι τα θεραπευτικά υποδήματα αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ακρωτηριασμού. Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας σημειώνουν ότι η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη, σε συνδυασμό με την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία, θα μπορούσε να μειώσει κατακόρυφα τους χιλιάδες ακρωτηριασμούς των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανασία Καρούνου η λογιστική νοοτροπία που βασίζεται στο κριτήριο κόστους-αποτελεσματικότητας «είναι επιεικώς απαράδεκτη». Και συνεχίζει: «Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων-της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και της εκπαίδευσης του ασθενούς». Τονίζει, μάλιστα, πως αυτά τα ειδικά παπούτσια για διαβητικούς κοστίζουν 350 έως 400 ευρώ, ενώ ένας ακρωτηριασμός φτάνει να κοστίζει στα Ταμεία έως και 70.000 ευρώ.

Σχόλιο: Όταν ένας δημόσιος οργανισμός ταγμένος (θεωρητικά) στην υπηρεσία του πολίτη, λειτουργεί με τη λογική "ζούγκλας" (δηλ. ο ισχυρότερος ας επιβιώσει) ποιο θα είναι αύριο το σκεπτικό λειτουργίας ενός ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού που θ' αναλάβει να περιθάλψει ένας άνεργο ασφαλισμένο; Όταν το κράτος - και σε αντίθεση μ' αυτά που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να κάνει - θεωρεί ότι αφού κάτι είναι μη αναστρέψιμο και επομένως δε χρειάζεται να ξοδευτούν χρήματα, ο ιδιώτης (που θα βρίσκεται στη θέση του κριτή) θα λειτουργεί διαφορετικά; Όχι βέβαια. Προφανώς ο σύλλογος πασχόντων έχει δίκιο για τα στοιχεία - μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο τον επιβεβαιώνει. Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν ίσχυε, το Ι.Κ.Α. έχει ηθική - και όχι μόνο -υποχρέωση να κάνει το καλύτερο για τους ασφαλισμένους του. Δηλαδή αύριο μεθαύριο θα κόψει και την περίθαλψη π.χ. σε πάσχοντες από καρκίνο στο πάγκρεας επειδή έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας; Δεν θα μας εκπλήξει. Νομίζουμε είναι καιρός να υπάρξει παρέμβαση από του υπουργείο ώστε οι "καρεκλοκένταυροι" που αποφασίζουν να μπουν σε μια "τάξη".

Όσο αφορά το ζήτημα των ιδιωτών στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς ανέργους, είναι προφανές ότι αυτό θ' αποτελέσει την "κερκόπορτα" για περαιτέρω εμπλοκής τους και σε άλλες κατηγορίες. Και βέβαια όπου μπαίνει κάποιος για το κέρδος, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ούτε ποιότητα ούτε κάλυψη, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για 3,5-5 ευρώ το μήνα ανά άτομο - όποιος έχει ιδιωτική ασφάλιση γνωρίζει καλά που λειτουργεί το σύστημα, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται η ανάγκη να ζητηθεί η συνδρομή τους...

Πηγή: "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: