Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Αυξήσεις στην ΔΕΗ - Νέα μέτρα το 2011;

(Λεπτομέρειες για τον έκτακτο φόρο για τ' ακίνητα μπορείτε να βρείτε εδώ)
Είδηση 1η: Αυξήσεις θα υπάρξουν από 1η του Γενάρη στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι αυξήσεις στα υφιστάμενα τέλη ή ακόμη και η επινόηση νέων χρεώσεων, που θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα τους καταναλωτές, θεωρούνται αναπόφευκτες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση της παραγωγής από λιγνίτη και η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Ουσιαστικά εγκαινιάζεται μια νέα εποχή, κατά την οποία θα ανατραπεί η διαχρονική πολιτική εύνοιας όλων ανεξαιρέτως των οικιακών καταναλωτών, που πλήρωναν φτηνότερο ρεύμα από ό,τι οι επιχειρήσεις. Πρόκειται για πρώτη δόση των αυξήσεων καθώς σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία (2011-2013) η τιμή του ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα απογειωθεί, ανάλογα με την κατανάλωση, κατά 20%-30% στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού», χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη, όπως αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, του τέλους ΕΡΤ κ.ά.
Πιο συγκεκριμένα:
**Κατά 13,7% για τους 2,816 εκατ. καταναλωτές που «καίνε» μέχρι και 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, η ΔΕΗ έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ανάπηροι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κ.ά.) με εκπτώσεις 10-20% επί των σημερινών τιμολογίων. Μέχρι σήμερα όμως οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 150.000, ενώ δικαίωμα ένταξης για το πρώτο τετράμηνο του 2011 θα έχουν όσοι υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι 31 Ιανουαρίου. Αλλο 1 εκατ. μετρητές αφορούν εξοχικές κατοικίες ή κλειστά σπίτια, ενώ περίπου 600.000 καταναλωτές θα σηκώσουν όλο το βάρος των αυξήσεων.
**Κατά 2,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για τα περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά που καταναλώνουν από 801 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες /τετράμηνο. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολυπληθή κατηγορία καταναλωτών, που ανήκουν στη «μεσαία τάξη». Μέχρι το 2013 οι αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 10%.
**Κατά 1,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για άλλες 412.00 καταναλωτές της κατηγορίας 1.601-2.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο.
**Μειώσεις της τάξης του 4,4% θα έχουν οι περίπου 300.000 οικιακοί καταναλωτές της κατηγορίας 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες, ενώ ακόμη μεγαλύτερες -περίπου 14%- θα είναι οι μειώσεις για όσους καίνε πάνω από 3.001 κιλοβατώρες/τετράμηνο.
**Μειωμένες από 5% έως 18% θα είναι οι τιμές ρεύματος για τις περίπου 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο η τελική επίπτωση στο κόστος του ρεύματος θα κριθεί από το ύψος των έμμεσων χρεώσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθούν.

Σχόλιο: Είναι δυνατόν με τον πληθωρισμό γύρω στο 5% και τις τιμές των καυσίμων περίπου στα ίδια επίπεδα με την αρχή του χρόνου οι αυξήσεις να είναι τόσο υψηλές για την μεγάλη μάζα των καταναλωτών; Απαράδεκτη κατάσταση σίγουρα - και ακόμα χειρότερο το να υπάρχει αύξηση εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει επιβράβευση, δηλ. στις χαμηλές καταναλώσεις. Έλλειψη κοινωνικής πολιτικής για πολλοστή φορά. Πάντως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το 2012 θα έχουμε νέες, μεγαλύτερες αυξήσεις στην ΔΕΗ, αφού η χώρα "θα έχει βγει από την κρίση"...

Είδηση 2η: Επιβεβαιώνει ο Όλι Ρεν, δια του εκπροσώπου του, Αμαντέου Αλταφάζ, ότι επίκειται αναθεώρηση προς τα πάνω του δημοσίου ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ελληνικό χρέος και το έλλειμμα για το 2009 εν όψει των ανακοινώσεων της Εurostat στις 22 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Οικονομία δήλωσε πως "αναμένεται καθαρή αναθεώρηση προς τα πάνω".

Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει επιπτώσεις στο 2010 η υπόθεση αυτή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναθεώρησης των όρων του Μνημονίου λόγω της επιδείνωσης αυτής του χρέους και του ελλείμματος. Την ίδια ώρα πάντως ο Πρωθυπουργός απέκλειε κάτι τέτοιο, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μεταρρυθμίσεις "είναι υπέρ του πολίτη και της πλειοψηφίας της κοινωνίας που υπέφερε από τα συμφέροντα των λίγων και των συντεχνιών. Ο αγώνας που δίνουμε είναι να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα. Σήμερα υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που έχει αδικηθεί. Κάνουμε ανατροπές για να μην χάνονται δικαιώματα. Επιλέγουμε να κυβερνήσουμε για όλους αυτούς. Ο λαός στηρίζει την προσπάθειά μας γιατί βλέπει την ειλικρίνειά μας".

Σχόλιο: Για τον αν θα "χρειαστεί" να επιβληθούν νέα μέτρα ή όχι, δυστυχώς δεν θα πιστέψουμε τον κ.Παπανδρέου, αν και θα θέλαμε - έχει αυτοαναιρεθεί τόσες φορές τον τελευταίο χρόνο που έχει καταντήσει τελείως αναξιόπιστος - ομοίως βεβαίως και ο κ.Ρεν ο οποίος κάθε φορά είναι "ευχαριστημένος" από την "προσπάθεια" και κάθε φορά ζητάει και κάτι καινούργιο. Αυτό που αξίζει σχολιασμό είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού μας ότι οι μεταρρυθμίσεις (δηλ. η μείωση των μισθών, η αύξηση του ορίου ηλικίας και η μείωση των συντάξεων) είναι "υπέρ του πολίτη" όπως επίσης ότι "ο λαός τους στηρίζει".
Εμείς δεν θα πούμε τίποτα...Ειδικά για το τελευταίο, ο Γιώργος Λιάνης βουλευτής του κόμματός του τα λέει όλα:



Πηγή: "Α.Π.Ε.", "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: