Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Προβλήματα στην υγεία - τα "τρία κακά της μοίρας της"

Είδηση: Πρόσφατη έλεγχοι των υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. καταδεικνύουν έντονα φαινόμενα παράνομης και προκλητικής συνταγογράφησης και εικονικής χρήσης βιβλιαρίων που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων από περίπου 1 δισ. ευρώ το 2000 σε 5,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Αλλωστε, στην Ελλάδα εκτελούνται κάθε χρόνο περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές (!), τη στιγμή που στη Δανία, χώρα με τον μισό πληθυσμό, εκτελούνται 15 εκατομμύρια συνταγές.

Στην περίπτωση της «παράνομης» συνταγογράφησης - εικονικής χρήσης βιβλιαρίου / συνταγολογίου, χρειάζεται η συμμετοχή τριών: γιατρού, φαρμακοποιού και ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος «δανείζει» το βιβλιάριό του –συχνά γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει– στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό. Ο γιατρός, σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό, γράφει τη συνταγή. Ο φαρμακοποιός κολλάει ταινίες γνησιότητας τις οποίες έχει παράνομα αφαιρέσει από συσκευασίες φαρμάκων κι έτσι αποζημιώνεται από το Tαμείο για προϊόντα που δεν έχει παραδώσει στον ασφαλισμένο.

«Ο τρόπος για να σταματήσει το φαινόμενο είναι να ελέγχονται οι συνταγές στο σύνολό τους από τους μηχανισμούς των Tαμείων», επισημαίνει ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρώην διοικητής του ΙΚΑ. Ο ίδιος χαρακτήρισε το φαινόμενο «νοσηρό», που βλάπτει τον κλάδο των φαρμακοποιών. Ενάντια σε τέτοιες μεθοδεύσεις τίθεται και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός προσθέτοντας την ανάγκη εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων, βάσει των οποίων θα γίνεται η συνταγογράφηση φαρμάκων.

Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί και η προκλητή - υπέρμετρη συνταγογράφηση, στην οποία ρόλο διαδραματίζει η «σχέση» γιατρών με φαρμακευτικές εταιρείες. Οι γιατροί «πιέζονται» να γράφουν ακριβότερα φάρμακα ή να αντικαθιστούν παλιά φάρμακα με καινούργια. Οπως, άλλωστε, έλεγε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα είναι η ταχύτερη χώρα στην Ευρώπη στην υποκατάσταση παλαιών φαρμάκων με καινούργια. Ετσι, μάλλον, εξηγείται και ο υπερτριπλασιασμός της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, από 442 εκατ. ευρώ το 2000 σε 1,4 εκατ. ευρώ το 2009.

Σχόλιο: Παλιό το φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις την τελευταία 10ετία όπως δείχνουν τα στοιχεία. Αυτός θα έπρεπε να ήταν και ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης, όσο αφορά τον κλάδο της υγείας, παράλληλα βέβαια με το "κυνήγι" των επιστροφών που υποχρεούνται να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες από τα ακαθάριστα κέρδη τους και την δημιουργία ενός διαφανούς συστήματος προμηθειών (το οποίο αποτελεί "γάγγραινα" για τ' ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν). Αντ' αυτού, γίνεται μια προσπάθεια έμμεσης μείωσης παροχών (με Δούρειο Ίππο το καινούργιο ασφαλιστικό και το εφεύρημα της εισόδου των ιδιωτών στην παροχή ίατροφαρμακευτικής περίθαλψης), που ουσιαστικά δηλώνει αδυναμία του κράτους να λύσει το πρόβλημα: Είναι σα να παραδέχεται ότι "αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις παρανομίες ας μειώσουμε τις παροχές" - και το λογαριασμό φυσικά στο τέλος θα πληρώσει ο συνήθης ύποπτος...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Οι δηλώσεις Γιούνκερ ότι οι πάντες είχαν γνώση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά έκαναν τα "στραβά μάτια" προκάλεσαν σάλο, μάλλον αδικαιολόγητα κατά την άποψή μας: Ήταν κοινό μυστικό ότι όλοι γνώριζαν αλλά για τους δικούς του λόγους (οι μεν εδώ για να συνεχιστεί το φαγοπότι των "υμέτερων" οι δε έξω για να συνεχιστούν οι εξαγωγές στην χώρα μας) δε μιλούσαν - επομένως κανείς δεν έπρεπε να εκπλαγεί. Αυτό όμως που πρέπει να στηλιτευθεί ήταν η δήλωση Παπακωνσταντίνου (που τελείως "κουτοπόνηρα") άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός στον οποίο είχε μιλήσει ο Γιούνκερ για την κατάσταση (και ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως "διεφθαρμένη") ήταν ο Κ.Καραμανλής. Την έκανε δημόσια, χωρίς να ελέγξει στοιχεία και χωρίς προφανώς να περιμένει ότι ο Γιούνκερ θα έκανε διευκρινιστική δήλωση που θα αποκάλυπτε ότι αυτός που συνομίλησε μαζί του ήταν ο Γ.Παπανδρέου. Περιμένουμε, με την ίδια διάθεση, μια διόρθωση από τον υπουργό Οικονομιας...Φυσικά δεν θα μας εξέπληττε αν το πρόσωπο ήταν όντως ο Καραμανλής - αλλά αν τέτοιες τακτικές δεν αποτελούν "επιστροφή στο παρελθόν" τότε δεν ξέρουμε τι είναι...

Πηγή: "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: