Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Περιστατικά για γέλια και για κλάμματα από την Βουλή...

Τα όσα συμβαίνουν στην Βουλή σε παλαιότερες εποχές θα γέμιζαν σελίδες θεατρικών επιθεωρησιακών έργων. Δυστυχώς όμως στην εποχή μας λίγοι θίασοι ανεβάζουν επιθεώρηση (στην ουσία ο εξής ένας - του Μάρκου Σεφερλή) αφού οι σεναριογράφοι για τους οποίους περιστατικά όπως αυτά που συμβαίνουν θα ήταν "έμπνευση", έχουν πλέον εκλείψει.

Το περιστατικό που θα περιγράψουμε σήμερα είναι πραγματικό και έχει να κάνει με τη ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου που αφορούσε την αναδιάρθρωση της αστυνομίας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης αργά το βράδυ της Πέμπτης, με την ψήφιση των άρθρων και των τροπολογιών, τις οποίες στήριξαν από κοινού βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολλά άρθρα υπερψήφισε και η ΔΗΜΑΡ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το άρθρο που προβλέπει την σύσταση Συνηγόρου του Αστυνομικού.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί των άρθρων, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει κοινοβουλευτικές παρατυπίες.  Αφορμή στάθηκε η ψηφοφορία για το άρθρο 30 του νομοσχεδίου, που αφορά τον συντονισμό των κλάδων ασφαλείας και διαμορφώνει την γενική διάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Κατά την ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι καταψηφίζει το συγκεκριμένο άρθρο, συντασσόμενο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε παρών, γεγονός που διαμόρφωσε, όπως υποστήριξαν οι αντιπολιτευόμενες πτέρυγες, αρνητική πλειοψηφία.

Υπέρ του άρθρου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.

Ο προεδρεύων του Σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία έδινε τα δικά της αποτελέσματα, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι το άρθρο υπερψηφίστηκε με μία ψήφο διαφορά, ανακοινώνοντας στο Σώμα ότι υπέρ του άρθρου τάχθηκαν 126 βουλευτές, όσοι και οι βουλευτές της ΝΔ, έναντι 125.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος προκάλεσε ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας η οποία μεταφέρθηκε και στους διαδρόμους της Βουλής με τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και τον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα Χρήστο Μαρκογιαννάκη, να συνιστά «ψυχραιμία».

Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία προς τον κ. Μαρκογιαννάκη, του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα επιρρίπτοντας του πλήρως τις ευθύνες.

Ακολούθησε γραπτή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, (Ζωής Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Τσουκαλά) και του Νότη Μαριά από τους ΑΝΕΛ, με την οποία καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση με εκτελεστικό όργανο τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της ΝΔ Κύριο Μαρκογιαννάκη, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο: Εκτροπή και πραξικοπηματικές διαδικασίες, εκεί όπου η Δημοκρατία δεν βολεύει».

«Έφθασε να κάνει δεκτό άρθρο, (30) που απορρίφθηκε πανηγυρικά. Δηλαδή νοθεία στην ψηφοφορία, αναγορεύοντας "πλειοψηφία" μόνο την ΝΔ, που μόνη της ψήφισε το άρθρο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες» προσθέτουν.

Το τραγελαφικό αυτό περιστατικό λοιπόν καταδεικνύει ότι τα Χανιά βγάζουν βουλευτές - ταλιμπάν όταν πρόκειται να περάσουν κυβερνητικά νομοσχέδια. Από την μια ο Κυριάκος "εγκρίνεται κατά πλειοψηφία" Βιρβιδάκης και από την άλλη ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έχουν μάλλον ως μοναδικό λίγο κοινοβουλευτικής ύπαρξης να δηλώσουν ότι τα νομοσχέδια παιρνούν, ψηφίζονται δεν ψηφίζονται. Ειδικά ο κύριος Μαρκογιαννάκης το έχει επαναλάβει στο παρελθόν σε ψηφοφορίες "δια της εγέρσεως" - απλά τώρα το "επισημοποίησε" κάνοντας το και σε κύρια ψηφοφορία.

Πρώτη φορά μετά την πτώση της Βασιλείας στην χώρα μας, βλέπουμε τέτοια απαξίωση του κοινοβουλίου. Μας δίνεται ολοκληρωτικά η εντύπωση ότι ο λόγος ύπαρξής της είναι εντελώς τυπικός - και ο μόνος λόγος που υπάρχει είναι για να μη δοθεί η εντύπωση στους κοιμόμενους Έλληνες ότι έχουμε δικτατορία.

Καλά ξυπνητούρια σε όλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: