Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο - Έρευνες για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Είδηση (μετά σχολίου): Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο ότι η Τουρκία αποφάσισε τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου!

Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 16 Μαρτίου από το υπουργικό συμβούλιο και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, δημιουργώντας και εντυπώσεις ως προς το χρονικό σημείο - εν αναμονή των ελληνικών εθνικών εκλογών - το οποίο επέλεξε η Άγκυρα για να προβεί στη νέα πρόκληση.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση: «Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχετικά με τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι θέσεις της χώρας μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. «Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας και καταλήγει σημειώνοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Αυτά λένε οι ειδήσεις και τα δελτία τύπου. Η ουσία όμως είναι άλλη: η χώρα μας, παρά τις εκτενείς μελέτες που δείχνουν τον ορυκτό και πετρελαϊκό πλούτο της χώρας μας (δείτε εδώ αναλυτικά), αμέλησε για διάφορους μη προφανείς λόγους να διασφαλίσει την ΑΟΖ των νησιών μας (όπως φαίνεται εδώ), να κλείσει τις απαραίτητες συμφωνίες, μειώνοντας ακόμα και τις αερομαχίες με τους Τούρκους για οικονομικούς λόγους (διαβάστε εδώ την είδηση), τη στιγμή που ακόμα και ο Ριζοσπάστης (του "αντιπατριωτικού" (κατά τη δεξιά) ΚΚΕ) με πρωτοσέλιδα "φώναζε" για τον κίνδυνο. Η αλλαγή κυβέρνησης και η λήψη του υπουργείου των Εξωτερικών από πρόσωπο προερχόμενο από την ΝΔ δεν έφερε αλλαγές - τουναντίον συνεχίστηκε η πολιτική Παπανδρέου με τις όποιες συνέπειες έχει αυτή (δείτε σχετική ανάλυση εδώ).

Βέβαια το ότι δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας δε λέει κάτι, ούτε επίσης σημαίνει ότι θα γίνουν οι έρευνες. Απλά οι Τούρκοι, χτίζουν θέσεις, αργά και σταθερά και προβάλλονται ως "κουμανταδόροι" στο Αιγαίο. Αν εμείς δεν καταγγείλουμε την κίνηση αυτή στους διεθνείς οργανισμούς και δεν απαιτήσουμε άμεση απόσυρση τότε θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα που πλέον κανείς δε θα μπορεί ν' αποφύγει όσο και αν χώνει το κεφάλι του στην άμμο, σαν άλλη στρουθοκάμηλος...

Πηγή είδησης: "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: