Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Παραπομπή στην Χάγη και διάθεση παραχωρήσεων από Παπανδρέου προς Τουρκία (και όχι μόνο) / Αποτυχία διαχείρισης οικονομικών από Παπακωνσταντίνου

Είδηση: Την παραπομπή στη Χάγη για επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο πρότεινε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή του, στις 9 Οκτωβρίου 2009, όταν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη με αφορμή την υπουργική Διάσκεψη της Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό αποκαλύπτεται από τηλεγράφημα των Wikileaks, που φέρει ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2009. Ο συντάκτης του, ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Brookings, Στρομπ Τάλμποτ, στις 12 Οκτωβρίου 2009.

«Αν θέλετε τα νησιά μας, δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε λύση», είπε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο συνεχίζει: «Αλλά, πρόσθεσε ότι εάν το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, στον εναέριο χώρο, στην υφαλοκρηπίδα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν. Ο Παπανδρέου πιστεύει ότι θα πρέπει να φέρουν αυτά τα θέματα σε ένα τρίτο, ουδέτερο μέρος, όπως η Χάγη, για να αποφασίσει μια δίκαιη λύση, ενώ θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν σχεδόν τα πάντα, εκτός της εθνικής κυριαρχίας. Απέρριψε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, για την οποία πιστεύει ότι υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια ως πολιτικός ελιγμός και δεν εδραιώνεται σε καμιά νομική βάση. Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτό άφησε ένα παράθυρο, λέγοντας ότι ενώ η Ελλάδα θα απορρίψει με σφοδρότητα οποιονδήποτε ισχυρισμό θίγει την εδαφική ακεραιότητα, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια χώρα από το να φέρει όποιο θέμα επιθυμεί στη Χάγη».

Ο κ. Σπέκχαρντ, όπως αναφέρει σε σχόλιό του το οποίο ακολουθεί, διαβλέπει στις τοποθετήσεις Παπανδρέου διαφοροποίηση της ελληνικής θέσης: «Πρόκειται για σημαντική μετακίνηση, εάν ισχύει. Στο παρελθόν, ενώ οι Ελληνες ήταν ανοιχτοί σε προσφυγή στη Χάγη για τις οικονομικές ζώνες, εμφανίζονταν απρόθυμοι να προσθέσουν όλο το φάσμα των θεμάτων του Αιγαίου, από φόβο ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν να τους κάνουν να εγκαταλείψουν τα διεθνή νομικά δικαίωμα που πιστεύουν ότι έχουν από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες συνθήκες, μέσα από ένα τουρκικού τύπου παζάρι», επισημαίνει.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται, επίσης, να επισημαίνει στον Τούρκο ομόλογό του ότι η δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα ζητήματα έχει χρονικό ορίζοντα. «Είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, καθώς πίστευε ότι είχε περιθώριο ενός χρόνου, το πολύ δεκαοκτώ μηνών, για να επιτύχει κάτι, δεδομένων των περιορισμών που θέτει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πιθανότατα θα του δέσει τα χέρια πολιτικά, καθώς τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα».

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται, έθεσε το θέμα της Κύπρου, «εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κλειδί είναι η Τουρκία να διασφαλίσει ότι οι πολιτικοί κάνουν κουμάντο και ότι η Κύπρος δεν έχει παραδοθεί στον στρατό». Παράλληλα, για το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «είπε ότι τόνισε στον Ερντογάν ότι η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης πεθαίνει και δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συμβεί αυτό». Προσθέτει, δε, ότι «εάν η Τουρκία δεν κάνει κάτι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τελικά θα μετακινηθεί κάπου αλλού, κάτι που η Ελλάδα δεν επιθυμεί και δεν θα πρέπει να επιθυμεί και η Τουρκία».

Πέραν αυτών, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται υπέρμαχος της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και όχι μιας προνομιακής σχέσης, και αναφέρει στον κ. Ερντογάν ότι η επίλυση ενός από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες «θα ενδυναμώσει τη θέση του έναντι των ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζονται προβληματισμένες έναντι της ένταξης της Τουρκίας».

Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει ότι «ο Παπανδρέου πίστευε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε χάσει το μομέντουμ στα Βαλκάνια, και ότι επιθυμούσε να ενεργοποιηθεί για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή». Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να δώσει ώθηση στην προσπάθεια για επίλυση, αλλά επανέλαβε τη θέση για γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes για διεθνή χρήση».

Σχόλιο: Η πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας Καθημερινής και του Wikileaks, εξηγεί απόλυτα γιατί ο Πρωθυπουργός δεν κάνει αναφορές σε ΑΟΖ (διαβάστε εδώ τις σχετικές επισημάνσεις), γιατί διατηρεί μια ανεκτική στάση στις τουρκικές διεκδικήσεις (λεπτομέρειες εδώ), γιατί δεν κινείται σε διαγωνισμούς για τη διενέργεια ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως κάνουν η Κύπρος και το Ισραήλ (τα οποία όπως φαίνεται εδώ υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο) και κυρίως γιατί επέτρεψε μια αρχηγικού τύπου περιοδεία του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στην χώρα μας (λεπτομέρειες εδώ). Πως να μην πιστέψει κανείς ύστερα ότι υπάρχουν "πονηριά" πίσω από την εμμονή της κυβέρνησης για παραπομπή στην Χάγη όλων των ζητημάτων (πράγμα που αποτελεί αλλαγή της πάγιας πολιτικής μας όπως επισημαίνεται και στο τηλεγράφημα); Μια πιθανή αρνητική εξέλιξη, θα φέρει προ τετελεσμένων την κοινή γνώμη και "θα λύσει τα χέρια" της κυβέρνησης (ή έτσι τουλάχιστον θέλουν να πιστεύουν). Δείχνει επίσης ότι η συνεχής εμμονή της κυβέρνησης για είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν είναι προσχηματική αλλά καθόλα ειλικρινής (αφού η κυβέρνηση δεν φέρεται να καταλαβαίνει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ν' αλλάξει πολιτική παρά τις άνευ ανταλλαγμάτων υποστηρίξεις).

Παρόμοια και η κατάσταση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων- αφού υπάρχει η διάθεση εμφανών παραχωρήσεων και πέρα των αποφάσεων του κοινοβουλίου και των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών (είτε τις θεωρεί κανείς σωστές ή λάθος). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην πρόσφατη προσφυγή του γειτονικού κρατιδίου στην Χάγη για το γεγονός της χρήσης του βέτο από πλευράς της χώρας μας για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς, εμείς εκπροσωπούμαστε από διπλωματική αποστολή ενώ οι γείτονες από την ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών τους, λες και δεν μας απασχολεί το θέμα...(Ο κύριος Δρούτσας θα έχει άλλη δουλειά μάλλον). Όπως και να έχει οι αποκαλύψεις αυτές έχουν ενδιαφέρον, άσχετα αν καλύπτονται από τον οχετό της καθημερινότητας...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Γράψαμε την Πρωταπριλιά για αποπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την κυβέρνηση αλλά ίσως τελικά η "είδησή" μας να μην απέχει πολύ από την αλήθεια: H εκτέλεση του προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριου-Φεβρουάριου 2011, σε δημοσιονομική βάση, παρουσιάζεται έλλειμμα 1.028 εκατ. € έναντι ελλείμματος 944 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010 - παρά το γεγονός της σφιχτής πολιτικής που εφαρμόζεται και τις περικοπές παντού (εκτός των εξόδων και μισθών των "υμέτερων" όπως π.χ. του γραφείου του Πρωθυπουργού, του κυρίου Γερουλάνου και ορισμένων ζημιογόνων του Δημοσίου).
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.943 εκ. € και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% η οποία οφείλεται,στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. € αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο (λογικό αφού η αγορά έχει στεγνώσει).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. € για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,3 %. Οι δαπάνες τακτικού Προϋπολογισμού παραμένουν χαμηλότερες κατά 300 εκατ. περίπου από τις μηνιαίες προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.Το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας - και το οποίο ανεβάζει το έλλειμμα ακόμα παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ευνοεί έμμεσα πολλούς οργανισμούς να μη δίνουν στοιχεία ώστε να μην καταγραφεί το πραγματικό ύψος του ελλείμματος (και με δεδομένο το υπάρχον ταμειακό έλλειμμα της χώρας - διαβάστε εδώ σχετικά)... Τι να πιστέψει όμως κανείς;

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: