Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Χιλιάδες προσφυγές ενάντια στο κούρεμα των ομολόγων / Αλλαγή στον τρόπο δήλωσης των ακινήτων στην εφορία

Διαβάζουμε στις σημερινές εφημερίδες την παρακάτω είδηση που βασίζεται σε δελτίο τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων: "Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι προσφυγές, περίπου επτά χιλιάδων ομολογιούχων, εταιρειών, ταμείων κ.λπ., που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του «κουρέματος» (PSI) ομολόγων που κατείχαν, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι σήμερα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν κατατεθεί 72 αιτήσεις ακύρωσης (προσφυγές) που στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI. Ομως, σε κάθε προσφυγή που κατατίθεται στο ΣτΕ περιλαμβάνονται (ομαδικά) μέχρι και 200 ομολογιούχοι, ενώ τα ποσά των ομολόγων τους που εντάχθηκαν στο PSI ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.

Ακόμη και εταιρείες, όπως είναι οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες προμήθειας υγειονομικού υλικού, προσφεύγουν ομαδικά κατά του PSI. Δηλαδή, σε μία αίτηση ακύρωσης περιλαμβάνονται πολλές εταιρείες μαζί. Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν σήμερα προσφυγές στο ΣτΕ περιλαμβάνονται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ιδιωτικού Προσωπικού Πολεμικού Ναυτικού και χιλιάδες ομολογιούχοι. Παράλληλα, έχουν καταθέσει έως τώρα προσφυγές το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος - Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κ.λπ.

Ειδικότερα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμα του στις 9 Μαρτίου 2012 ανέρχονταν σε 10.973.888 ευρώ και μετά το «κούρεμα» (53,5%) έμειναν 5.624.118 ευρώ. Στην προσφυγή του το ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι η περιουσία του δεν προέρχεται από κρατική επιχορήγηση, αλλά αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών του. Επίσης, το ΕΒΕΑ υποστηρίζει την άποψη ότι το PSI είναι αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, το ΕΒΕΑ στην προσφυγή του κάνει λόγο για «αρπαγή των διαθέσιμων του», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του Ταμείου, ενώ τονίζει ότι τα διαθέσιμα του δεν είναι για εξυπηρέτηση των ταμειακών σκοπών του Δημοσίου, καθώς για το σκοπό αυτό τα μέλη του ήδη φορολογούνται «με τη δέουσα βαρβαρότητα»".

Η είδηση αυτή δεν θα έπρεπε βέβαια να μας προκαλέσει έκπληξη...Πρόσφατα οι ελπίδες για αποζημίωση των φυσικών προσώπων εξανεμίστηκαν (διαβάστε εδώ σχετικά), ενώ διαφάνηκαν και οι πρώτες επιπτώσεις του "κουρέματος" στα οικονομικά οργανισμών (όπως π.χ. τα πανεπιστήμια για τα οποία έχουμε σχετική ανάρτηση εδώ) και των ασφαλιστικών μας ταμείων, τα οποία έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα (δείτε εδώ αναλυτικά).  Αν προστεθεί σ' αυτό και το γεγονός ότι υπήρξε προνομιακή μεταχείριση για έναν από τους μεγαλύτερους ομολογιούχους δηλ. την ΕΚΤ (την οποία δικαίως νομίζουμε χαρακτηρίζουμε ως "έξυπνη" εδώ, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που είναι "κορόιδα") καθώς και για τις τράπεζες (που θ' ανακεφαλοποιηθούν), δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα νομική βάση για προσφυγές στα ανώτερα και ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας (καταρχήν) και της Ευρώπης (στη συνέχεια). Αναμένουμε μεγαλύτερο αριθμό στην πορεία. Βέβαια προσφυγές θα μπορούν να κάνουν μόνο εκείνοι που συμμετείχαν στο PSI υποχρεωτικά, μετά την ενεργοποίηση των ρήτρων συλλογικής "ευθύνης" - οι άλλοι υπέγραψαν εθελουσίως.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι απόφαση δε θα βγει άμεσα, αλλά από την άλλη φοβάται. Γι' αυτό και πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου συναντήθηκε ο Ε.Βενιζέλος με τα ταμεία-αντάρτες, υποσχόμενος μερική κάλυψη των χαμένων μέσω έκτακτης χρηματοδότησης - πράγμα που φυσικά δε λύνει το πρόβλημα, ούτε καλύπτει τα ταμεία σε βάθος χρόνου. Το τι θα γίνει πάντως θα το δούμε εν καιρώ: η ουσία είναι ότι κάποιοι πήραν αποφάσεις χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες, και αυτό δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που συμβαίνει...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σχέδιο πλήρους ανατροπής στην υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9) επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό οι συμβολαιογράφοι, αντί για τους φορολογούμενους, θα είναι υπεύθυνοι να καταχωρούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας κάθε αγοροπωλησία ακινήτου. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την επομένη κυβέρνηση και έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο την κατάργηση του εντύπου Ε9 και την ενημέρωση, σε πραγματικό χρόνο, του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από τους συμβολαιογράφους που θα είναι υπεύθυνοι να δηλώνουν την αγοραπωλησία των ακινήτων που έγινε μεταξύ των δυο ΑΦΜ.

Η πρόταση, που έχει εγκριθεί και από την τρόικα, προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των συμβολαιογραφικών γραφείων της χώρας με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να συντάσσουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι δηλώσεις Ε9 κάθε φορά που αγοράζουν ή πωλούν ένα ακίνητο. Οι βασικές πληροφορίες για κάθε ακίνητο που μεταβιβάζεται θα αποστέλλονται από τους συμβολαιογράφους μέσω διαδικτύου στο ΚΕΠΥΟ και από εκεί θα γίνεται η ενημέρωση στο περιουσιολόγιο.

Το σκεπτικό των εμπνευστών του σχεδίου είναι ότι με τη διαμεσολάβηση των συμβολαιογράφων θα αποφεύγονται πολλά από τα λάθη που γίνονται στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 που έχουν ως αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι εκκαθαρίσεις φόρων (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.λπ.), λάθη που οδηγούν σε διορθωτικές δηλώσεις και πρόστιμα. Η εφορία θα μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή, πότε πούλησε ή έκανε γονική παροχή κάθε ακίνητο ένας ιδιοκτήτης (ή οι συνιδιοκτήτες) και αντίστοιχα ποιοι απέκτησαν τα δικαιώματα, χωρίς να χρειάζεται να συντάξουν οι εμπλεκόμενοι και δηλώσεις Ε9 την επόμενη χρονιά.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και εφέτος αλλά μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων Ε9 του 2012. Παρ'Α όλα αυτά, έχουν διαπιστωθεί ήδη και προβλήματα στην προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου, καθώς οι συμβολαιογράφοι έχουν ήδη φορτωθεί μεγάλες ευθύνες (ακόμα και ποινικές) έναντι της εφορίας για τα συμβόλαια που συντάσσουν, καθώς καλούνται να παίξουν τον ρόλο εφοριακού, σε μια εποχή που ο αριθμός των ΔΟΥ της χώρας μειώνεται και οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών αυξάνονται δραματικά. Συζητείται μάλιστα εναλλακτικά τις αλλαγές στα Ε9 να τις καταχωρούν οι υπάλληλοι των εφοριών κατά την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης, που υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου (θέση, τιμή ζώνης, τετραγωνικά επιφάνειας, αντικειμενική αξία κ.λπ.).

Στις αλλαγές που ετοιμάζονται, για να αποσυμφορηθούν οι εφορίες και να αποφευχθούν ταλαιπωρίες και λάθη, περιλαμβάνεται ακόμα και η ηλεκτρονική θεώρηση των μισθωτηρίων κατοικίας μέσω ίντερνετ.

Αντί, δηλαδή, όπως ισχύει σήμερα, ο εκμισθωτής ενός ακινήτου να πρέπει εντός 30 ημερών από την υπογραφή ενός μισθωτηρίου συμβολαίου να προσέλθει στο τμήμα εισοδήματος οποιασδήποτε ΔΟΥ για να το θεωρήσει, να μπορεί μέσω διαδικτύου από το σπίτι του να δηλώνει ηλεκτρονικά ο ίδιος τα στοιχεία του ενοικιασθέντος ακινήτου. Στις περιπτώσεις ακινήτων επιφάνειας άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων θα αναγράφεται και ο αριθμός και τα στοιχεία του απαιτούμενου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή ειδήσεων: "Εξπρές"

Δεν υπάρχουν σχόλια: