Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τέλος στα σενάρια περί αποζημίωσης των ιδιωτών ομολογιούχων / Συνέχεια στην προσπάθεια "αξιοποίησης" του Ελληνικού

Είδηση: Τέλος στο σήριαλ με την "αποζημίωση" χιλιάδων ιδιωτών που αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την πρωτογενή αγορά και υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν "κούρεμα" της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου τους κατά 53,5% μεσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών πως δεν θα υπάρξει κάποιου είδους αποζημίωση, είτε άμεση, είτε έμμεση, προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επιχειρηματολόγωντας ότι στην περίπτωση αυτή θα δημιουργούνταν "προηγούμενο" και για άλλες χώρες.

Η δήλωση αυτή του κ. Γιούνκερ αναμένεται να προκαλέσει απογοήτευση στους αποταμιευτές που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και θεωρούσαν ότι θα εξαιρεθούν της διαδικασίας του κουρέματος. Τις τελευταίες μέρες, υπήρχαν διαρροές από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν του PSI -άρα να εξασφαλίσουν το αρχικό τους κεφάλαιο χωρίς απομείωση της αξίας των ομολόγων που αγόρασαν- όσοι ιδιώτες έχουν κρατικούς τίτλους μέχρι του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν ξεκαθαρίσει όι η ευνοϊκή ρύθμιση δεν θα αφορά όσους ιδιώτες αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας από τη δευτερογενή αγορά.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο έμμεσης "αποζημίωσης" των κατόχων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που θα κουρευτούν μέσω συμψηφισμού του ποσού που έχασαν με τα χρέη ή τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup,με την τοποθέτησή του δίνει τέλος σε όλα τα σενάρια αποζημίωσης των ιδιωτών ομολογιούχων. Κούρεμα για όλους όσοι έχουν στα χέρια τους κρατικούς τίτλους του ελληνικού δημοσίου χωρίς εξαιρέσεις είναι το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Γιούνκερ.

"Αυτή τη στιγμή, αυτό που κάνουμε είναι η προστασία της ίδιας της χώρας" επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν θα πρέπει να αναμένουν αποζημίωση για το κεφάλαιο που έχασαν λόγω του PSI. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι ο κ. Σαχινίδης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία της ίδιας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου 11.000 ιδιώτες φυσικά πρόσωπα που υπέστησαν κούρεμα των κεφαλαίων που είχαν τοποθετήσει σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου κατά 53,5%. Υπολογίζεται ότι οι ομολογιούχοι στο εσωτερικό κατέχουν ομόλογα αξίας 2,3 δισ.ευρώ, εκ των οποών 1,3 δισ. αγοράστηκαν σε δημόσιες εγγραφές του δημοσίου και ακόμη ένα δισ.ευρώ αποκτήθηκε μέσω της δευτερογενούς αγοράς.
Επιπλέον δύο δισ.ευρώ είναι η αξία των ομολόγων που κατέχουν φυσικά πρόσωπα από το εξωτερικό.

Με βάση το PSI, ένας ιδιώτης που αγόρασε ομόλογα αξίας 10.000 ευρώ χάνει αμέσως 5350 ευρώ και για τα υπόλοιπα 4650 ευρώ θα λάβει 23 νέα ομόλογα με επιτόκια από 0,6% έως και 3,65% και διάρκεια από έξι μήνες μέχρι και 30 χρόνια.

Με απλά λόγια, η ολοκλήρωση του PSI άφησε όμως πίσω του εκατοντάδες ή και χιλιάδες "θύματα" όσους επένδυσαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, είτε επειδή εμπιστεύτηκαν την χώρα τους είτε επειδή με αυτό τον τρόπο αποζημιώθηκαν για υπηρεσίες που παρείχαν ή για προϊόντα που πούλησαν σε εταιρείες και οργανισμούς του δημοσίου.

Σχόλιο: Παρά λοιπόν τ' αντιθέτως θρυλούμενα, είναι σχεδόν επίσημο πλέον ότι όλοι εκείνοι που είτε εθελοντικά, είτε υποχρεωτικά (βλ. εταιρείες που πληρώθηκαν σε ομόλογα, υπάλληλοι της Ολυμπιακής κ.ά) δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Η κοροϊδία βέβαια φτάνει στο κατακόρυφο, αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια ώρα που στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση "έκλεινε το μάτι" σε ιδιώτες και ασφαλιστικά ταμεία (κάποια από τα οποία μπήκαν εθελοντικά στο κούρεμα με βάση αυτές τις διαβεβαιώσεις όπως γράψαμε εδώ), δήλωνε στα κοινοτικά όργανα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν στα σχέδιά της.

Θα μπορούσαμε να πούμε βέβαια και πάλι, για το "άδικο" του γεγονότος (ιδιαίτερα που την ίδια ώρα η ΕΚΤ και άλλες "εθνικές"-ιδιωτικές τράπεζες έμεναν εκτός κουρέματος) αλλά νομίζουμε ότι είναι κάτι που έχει πολλαπλώς αναλυθεί από πολλούς. Πρέπει όμως να τονίσουμε το απαράδεκτο της κοροϊδίας που έγινε με σκοπό τον κατευνασμό των "φυσικών προσώπων" που πίστεψαν ότι θα τη "γλυτώσουν" - και άδικα.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η περίπτωση του Ελληνικού και της έκτασης-φιλέτο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ενώ τα δικαστήρια έχουν δηλώσει ότι η έκταση μπορεί να γίνει είτε πάρκο, είτε αεροδρόμιο (διαβάστε εδώ αναλυτικά), η κυβέρνηση και ο Παπακωνσταντίνου προσωπικά επιμένουν γι' "αξιοποίηση", επανάφεροντας το σχέδιο για σειρά "επενδύσεων" που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φαινόταν ως ναυαγισμένο (διαβάστε εδώ σχετικά). Πάντως όλα αυτά έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις όμορων δήμων ενώ την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κωνσταντίνο Μητρόπουλο προσπαθεί να καθησυχάσει τους πάντες, μη σχολιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις και τις προσφυγές πρώην οικοπεδούχων που δικαίως βλέπουν τα χωράφια τους να "πωλούνται" ενώ θα έπρεπε να επιστρέψουν στην κατοχή τους, αφού ο λόγος για τον οποίο απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά έπαψε να υφίσταται.

"Από τις πρώτες ενδείξεις μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον", είπε ο κ. Μητρόπουλος σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, αναφερόμενος στον διαγωνισμό που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και που η πρώτη φάση του για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 30 Μαρτίου. Περιμένουμε κοινοπραξίες, διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου και πρόσθεσε ότι όσοι περάσουν στη δεύτερη φάση θα πρέπει να υποβάλλουν master plan, να διαθέτουν κατ΄ ελάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ και να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή από Τράπεζα. Επίσης θα πρέπει να καταδείξουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εμπλακεί σε παρόμοια έργα με ελάχιστο κόστος 700 εκατομμύρια ευρώ". Παράλληλα πρόσθεσε ότι εκτός από τα χρήματα που θα δώσει στην αρχή ο επενδυτής, το δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει ένα ποσοστό ιδιοκτησίας, ώστε να συμμετέχει στις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον (προσέξτε το "θα πρέπει" - δεν είναι αναγκαίο δηλαδή).

Το μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ Μιχάλης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στις αυθαίρετες ή άτυπες παραχωρήσεις του χώρου σε διάφορους φορείς και πρόσθεσε ότι ακόμη και στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά (ο οποίος μπαίνει και αυτός στο σχέδιο, αν και είναι ο μοναδικός οργανωμένος αθλητικός ξενώνας στην χώρα μας), υπάρχουν μισθωτήρια που είτε έχουν λήξει είτε είναι αυθαίρετα.

Το νομοσχέδιο προκαλεί τις αντιδράσεις όμορων δήμων και είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να μην αγνοήσει τους χιλιάδες δημότες που θα προστατεύσουν με τη φυσική τους παρουσία τον χώρο του πρώην αεροδρομίου και θα αντιδράσουν ώστε αυτό το σχέδιο να μην γίνει δυνατό να εφαρμοστεί.

«Είναι επικίνδυνο να ακούγεται από έναν φορέα ότι δεν δέχεται να προχωρήσει ένα έργο, ανεξάρτητα αν αυτό θα το έχει ψηφίσει η Βουλή», ήταν η αντίδραση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου και κατήγγειλε ότι «όποιος κινείται σε τέτοια κατεύθυνση ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς».

«Θα ήθελα να πω στον κύριο υπουργό ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από εκείνους που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, αλλά από εκείνους που αποφασίζουν σε κλειστά γραφεία δίκην αρχαγγέλου», στήριξε την παρέμβαση του δημάρχου Ελληνικού, η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Δίκιο έχει αλλά ποιος την ακούει...

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Εξπρές" / Κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές ενάντια στο νέο εργασιακό καθεστώς που επιβλήθηκε καταχρηστικά από το νέο Μνημόνιο. Θα παρακολουθήσουμε το θέμα από κοντά και θα σας κρατάμε ενήμερους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: