Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Μέρκελ: "Διακοπές - αργίες το πρόβλημα της Ελλάδας" - Αλήθειες και ψέμματα / "Το κυνήγι του πληθωρισμού" / Η πλήρης λίστα των αποκρατικοποιήσεων

Είδηση: Καταιγισμό επικριτικών δημοσιευμάτων στις γερμανικές εφημερίδες προκάλεσαν οι «παραινέσεις» της Μέρκελ προς Ελληνες και λοιπούς Νοτιοευρωπαίους για περιορισμό συντάξεων, αδειών και αργιών... «αλά Γερμανικά». Τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν άλλα για τους Γερμανούς, της επισημαίνουν.

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου σε σχόλιό της υπογραμμίζει: «Όσο σωστό είναι οι υπερχρεωμένες χώρες να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τόσο λανθασμένο είναι να τους υπαγορεύσουμε ενιαία «θεραπεία». Την ευθύνη για τα εθνικά προγράμματα εξυγίανσης φέρουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις αυτών των χωρών.

«Ενδέχεται η Ελλάδα να βρει άλλους δρόμους από μας για να μειώσει το κόστος των κοινωνικών παροχών. Η σύνταξη στα 67 συνιστά μόνον μια πιθανή ψηφίδα από τις πολλές. Στη Γερμανία η γήρανση του πληθυσμού βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο από ότι στις χώρες της Νότιας Ευρώπης…»

«Η Μέρκελ και το παραμύθι των τεμπέληδων Ελλήνων» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία, όπως και η εφημερίδα Tagesspiegel αντιπαραθέτουν τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία και ασκούν κριτική για τον τόνο που χρησιμοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Γράφει η Die Zeit: «Γιατί η καγκελάριος υποστήριξε το αντίθετο από αυτό πουισχύει; Ενδέχεται να επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα στον γερμανικό λαό: "μεγαλύτερη βοήθεια στον Νότο δεν θα είναι δωρεάν". "Δεν πρέπει να αλλάξουμε εμείς, αλλά οι πολίτες των χωρών που έχουν τα προβλήματα. Όποιος έχει τα λεφτά, καθορίζει και την πορεία." Ασφαλώς είναι σωστά όλα αυτά, αλλά χωρίς το παραμύθι για τους τεμπέληδες Έλληνες και Πορτογάλους», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Το παραμύθι των εργατικών Γερμανών», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger που αναφέρει: «Το ζήτημα είναι, εάν αυτά που ισχυρίζεται η κ. Μέρκελ ισχύουν. Ότι δηλαδή οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα και έχουν πιο πολλές διακοπές από τους εργατικούς Γερμανούς. Μάλιστα (η καγκελάριος) δήλωσε ότι "κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Εάν ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία της Eurostat και του ΟΑΣΕ διαπιστώνουμε ότι εκείνοι που έχουν πιο πολλές διακοπές δεν είναι οι εταίροι μας της Μεσογείου, αλλά οι Γερμανοί.

Επίσης το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι στα 62,6 χρόνια, στη Γερμανία στα 61,7 και στην Ελλάδα στα 61,4, ελάχιστα παρακάτω από το γερμανικό όριο συνταξιοδότησης.

Στην Γαλλία αντίθετα, η οποία έχει ακόμη όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια, οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται στα 59,7 χρόνια. Τον στενό της εταίρο δεν τον ανέφερε όμως η κ. Μέρκελ.

Επίσης στη Γαλλία κατά μέσον όρο οι διακοπές αγγίζουν τις 37,5 ημέρες με κατοχυρωμένο κατώτατο όριο τις 30 ημέρες.

Στη Γερμανία είναι κατοχυρωμένες 20 εργάσιμες ημέρες, στην πραγματικότητα όμως οι διακοπές αγγίζουν τις 29,1 ημέρες, δηλαδή σχεδόν έξι εβδομάδες.

Στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένο το όριο των 25 ημερών μετά από τουλάχιστον 10ετή εργασία…»«Τι να εννοούσε άραγε η καγκελάριος με το "δεν μπορεί να συνεχιστεί κάτι τέτοιο";»

Με τίτλο «Το κλίμα», η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για τις δηλώσεις Μέρκελ:
«Είναι σωστό που δίνεται η ευρωβοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης υπό συγκεκριμένους όρους. Επίσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ΟΝΕ οικοδομήθηκε στην αρχή της σύγκλισης, δηλαδή στην υπόθεση ότι οι χώρες-μέλη θα εναρμονιστούν οικονομικά και κοινωνικά. Προφανώς δεν συνέβη αυτό και έτσι προκαλούνται τώρα εντάσεις στην ΟΝΕ.

«Όμως, το να υποχρεωθούν η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες να υιοθετήσουν το γερμανικό σύστημα συνταξιοδότησης και παροχής άδειας, όπως επιθυμεί η καγκελάριος, δεν εξυπηρετεί πολιτικά.

«Ασφαλώς και μπορούν οι Έλληνες ή οι Πορτογάλοι να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους Γερμανούς, εάν διαχειρίζονται τα δημοσιονομικά τους σωστά, εάν η παραγωγικότητά τους είναι υψηλή και εάν η οικονομία τους αναπτύσσεται. «Με απλά λόγια: από τις επιδόσεις του καθενός εξαρτώνται οι διακοπές. Το να λέμε ότι οι άνθρωποι στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους, δεν συνάδει με τις αρχές του κυβερνάν.»

Σχόλιο: Μια γρήγορα ματιά στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και της Eurostat αποδεικνύουν το πόσο λαϊκίστικες ήταν οι απόψεις της Μέρκελ. Αυτό βέβαια όσο αφορά τα συντάξιμα χρόνια και τις άδειες (για τις αποδοχές στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό μας τομέα μπορείτε να ανατρέξετε εδώ κι εδώ αντίστοιχα). Γιατί για τις αργίες τα πράγματα είναι πιο απλά: Μια απλή αναζήτηση ακόμα και στο αμφιλεγόμενο Wikipedia αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει 11 (αφού η 1η Μαϊου είναι απεργία - ενώ των Τριών Ιεραρχών και 17η Νοεμβρίου είναι εκπαιδευτικές αργίες), ενώ η Γερμανία μεταξύ 9-13 (ανάλογα με το ποιο κρατίδιο μένει κανείς).

Η αποδόμηση των επιχειρημάτων της μπορεί να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος ξεχνάει να μας πει, πόσα παίρνει ο μέσος Γερμανός και πόσα ο μέσος Έλληνας, έχοντας να πληρώσουν παρόμοιες τιμές σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Άρα αφού θέλει να έχουμε κοινά όρια συνταξιοδότησης και κοινές αργίες, δεν θα πρέπει να έχουμε και ίδιους μισθούς, ίδιο ΦΠΑ, ίδιες κοινωνικές παροχές, ίδιο καθεστώς φορολόγησης ενώ τα αγαθά που παράγονται στην Γερμανία να έχουν τις ίδιες τιμές και στην Ελλάδα, αντί να χρυσοπληρώνουμε;

Βέβαια παίζοντας το παιχνίδι της Μέρκελ (το οποίο είναι εύκολο, δεδομένου ότι τα επιχειρήματά της είναι ισχνότατα), χάνουμε την ουσία: Η Ε.Ε. είναι μια καθαρά οικονομική ένωση. Δεν είναι κοινωνική, ούτε εθνική στην πράξη. Επομένως το καθεστώς των Βρυξελλών δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε ζωτικά ή μη ζητήματα, μπουρδολογώντας ασύστολα, χωρίς π.χ. να υποστηρίζει τα εθνικά μας σύνορα σε εξωτερικές επιβουλές, να αναλαμβάνει το βάρος πους της αναλογεί στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, να ενισχύει δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας ή να προστατεύει την εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά η οποία είναι (κατά τα λεγόμενά τους) η "βάση στην οποία στηρίζεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

Αν είχαμε βέβαια μια σοβαρή κυβέρνηση και όχι τον θίασο του θεάτρου σκιών για υπουργικό συμβούλιο, κάποιος από την ανώτατη πολιτειακή ηγεσία θα είχε βγει να κάνει μια δήλωση - δεν έχουμε όμως και έτσι αναγκαζόμαστε να στηριχθούμε σε σειρά γερμανικών δημοσιευμάτων, που βέβαια δεν το κάνουν ούτε από αγάπη, ούτε από αίσθημα δικαίου: Η γερμανική αντιπολίτευση χτυπάει την Μέρκελ όπως μπορεί και εμείς απλώς παρακολουθούμε...

Είδηση 2η: Πριν λίγο καιρό δημοσιεύτηκε στην "Ελευθεροτυπία" ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γάλλου ακαδημαϊκού Λ.Κορντονιέ σχετικά με τον πληθωρισμό - και το κατά μπορεί να γίνει όπλο για την αντιμετώπιση της χρήσης. Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά:Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ανακοινώθηκε η πλήρης λίστα των αποκρατικοποιήσεων. Έχουμε γράψει στο παρελθόν για κάθε ένα από τα υπό αποκρατικοποίηση κομμάτια αναλυτικά και με ισχυρά (πιστεύουμε) επιχειρήματα, οπότε δεν θα επανέλθουμε. Σας παραθέτουμε όμως την λίστα για ιστορικούς λόγους - είναι αναγκαίο γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει ν' αποδοθούν ευθύνες:

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για την τριετία 2011-2013 περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται σαφώς για μη οριστικοποιημένο σχέδιο, το οποίο προβλέπει πωλήσεις 3,5-5,5 δισ. ευρώ για το 2011, 4-6 δισ. ευρώ για το 2012 και 4,5-5,5 δισ. ευρώ για το 2013.


Περιουσιακό Στοιχείο ΕΔ (%) % διάθεσης Μέθοδος
2011
OTE 16% έως 16% Πώληση μετοχών
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 34% έως 34% Πώληση μετοχών
ΟΛΠ, ΟΛΘ 75% έως 75% Πώληση μετοχών
ΕΥΑΘ 74% έως 40% Πώληση μετοχών
ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος 55% Επέκταση παραχώρησης
ΟΠΑΠ 34% Επέκταση ποσοστού
ΕΑΣ 100% έως 66% Πώληση μετοχών
Κρατικά Λαχεία 100% 49%-66% Πώληση μεριδίων
ΔΕΠΑ 65% έως 32% Πώληση μετοχών
ΤΡΑΙΝΟΣΕ 100% 49%-100% Πώληση μετοχών
ΛΑΡΚΟ 55% έως 55% Πώληση μετοχών
ΟΔΙΕ 100% 100,00% Πώληση μετοχών
Καζίνο Πάρνηθας 49% 49,00% Πώληση μετοχών
Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας 100% Πώληση δικαιωμάτων
Ελληνικό Ι 100% Πώληση μεριδίων
Ακίνητη περιουσία Ι 100% Πώληση μεριδίων

2012
ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος 55% έως 21% Πώληση μεριδίων
Εγνατία 100% έως 100% Πώληση μεριδίων
ΕΛΤΑ 90% έως 40% Πώληση μετοχών
ΟΠΑΠ 34% έως 34% Πώληση μετοχών
Λιμένες Ι 77- 100% 43%-66% Πώληση μεριδίων
ΕΥΔΑΠ 61% έως 27% Πώληση μετοχών
ΕΛΒΟ 51% έως 16% Πώληση μετοχών
Ταμείο Παρακαταθηκών 100% έως 100% Πώληση μεριδίων
ΔΕΗ 51% έως 17% Πώληση μετοχών
Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Ι 100% Πώληση μεριδίων
Περιφερειακά Αεροδρόμια Ι 100% έως 49% Πώληση μεριδίων
Ελληνικό ΙΙ 100% Πώληση μεριδίων
Ακίνητη περιουσία Ι, ΙΙ 100% Πώληση μεριδίων
Ψηφιακό φάσμα Ι 100%

2013
Άλλες τραπεζικές συμμετοχές 100% Πώληση μετοχών
ΑΤΕ 76% Έως 25% Πώληση μετοχών
Περιφερειακά Αεροδρόμια ΙΙ 100% έως 49% Πώληση μεριδίων
Λιμένες ΙΙ 77-100% Πώληση μεριδίων
Ακίνητη Περιουσία ΙΙ, ΙΙΙ 100% Πώληση μεριδίων
Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ 100%
Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι 100% Πώληση μεριδίων

Και κάτι τελευταίο... "Παραδόθηκε η χώρα δεμένη στην τρόικα, όχι επειδή δεν υπάρχει άλλη λύση (αυτά είναι ανοησίες), αλλά επειδή κανένας δεν κάθισε εγκαίρως να σχεδιάσει μιαν άλλη λύση. Έτσι η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση από μια λανθασμένη οικονομική συνταγή. Μια κρίση που αποδιαρθρώνει ό,τι πιο παραγωγικό διαθέτει, δηλ. τον ιδιωτικό τομέα". Τάδε έφη, Γιάννης Πρετεντέρης, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στο δελτίο του Mega.

Δεν υπάρχουν σχόλια: