Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τα φιλέτα του Δημοσίου στο σφυρί / Το πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την τραγωδία στην Marfin / Αμοιβές Ελλήνων επιστημόνων

Είδηση 1η: Η μαρίνα της Βουλιαγμένης, το κάμπινγκ στην Σκοτίνα Πιερίας, το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν (με την παρακείμενη λίμνη Βεγορίτιδα), το γήπεδο Ταε Κβον Ντο στο Π.Φάληρο και το ακίνητο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ("Χαρίλαος Τρικούπης") είναι τα πρώτα ακίνητα του Δημοσίου τα οποία θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες προς εκμετάλλευση. Θ' ακολουθήσουν η έκταση και το γκόλφ της Ρόδου (Αφαντού), η έκταση της πρώην βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, εκτάσεις στην Σιθωνία, στο Πρασονήσι στα Δωδεκάνησα, στον Δήμο Τοπείρου στην Καβάλα και στην Συκιά (Τορώνη) της Χαλκιδικής. Η εκμετάλλευση αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ 40-50 χρόνων (κατά περίπτωση) και θα υπάρχει σχεδιασμός ξενοδοχειακών μονάδων, μαρίνων, εμπορικών κέντρων και χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης.

Σχόλιο: Τεράστιοι κίνδυνοι υπάρχουν από τέτοιες κινήσεις στην παρούσα κατάσταση. Καταρχήν, οι περισσότεροι "ενδιαφερόμενοι" ήδη προβάλλουν "ενστάσεις" προσπαθώντας να μειώσουν το τίμημα που θα καταβάλουν, τονίζοντας ότι υπάρχει "οικονομική δυσπραγία". Έτσι υπάρχει κίνδυνος οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπουν σε μια διαδικασία "διαπραγμάτευσης" δίνοντας τ' ακίνητα αντί πινακίου φακής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση του Καϊμάκτσαλαν, η πίσω πλευρά του που ανήκει στα Σκόπια παραχωρήθηκε πρόσφατα σε ιδιώτες αντί 200 εκ. ευρώ, χωρίς να έχει τις υποδομές και την επισκεψιμότητα που έχει η "δικιά" μας - την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες εταιρίες που έδειξαν ενδιαφέρον για το χιονοδρομικό κέντρο δίνουν πολύ λιγότερα.
Δεύτερον έχουμε το περιβαλλοντικό: Οι περισσότερες από τις περιοχές που είναι ύπο παραχώρηση είναι προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες (Ramsar, Natura) και οι "ενδιαφερόμενοι" ζητούν μετατροπές και "ειδικά καθεστώτα". Για πολλές δε από αυτές υπάρχουν ώριμες μελέτες για μετατροπή τους σε πάρκα κ.ο.κ. οι οποίες παραπέμπονται στις καλένδες. Αναμένουμε μ' ενδιαφέρον τις θέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά.
Τρίτον υπάρχει η κοινωνική διάσταση: Θα υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να συνεχιστεί να υπάρχει πρόσβαση όλων των κοινωνικών ομάδων στην Δημόσια περιουσία όπως αυτή προστατεύεται ακόμα από το Σύνταγμα; π.χ. η παραλίμνια έκταση στην Βεγορίτιδα δεν μπορεί να είναι ανοιχτή σε "λίγους" και "εκλεκτούς" ούτε οι διάφορες παραθαλάσσιες εκτάσεις στα διάφορα μέρη που είναι ύπο παραχώρηση. Ακόμα, η "άνευ όρων" ανέγερση εμπορικών κέντρων θα οδηγήσει σε κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων που στηρίζουν την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της χώρας - θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη γιατί οι συνέπειες θα είναι πολλαπλώς αρνητικές.
Συνολικά οι επενδύσεις είναι θεμιτές αλλά θα πρέπει να υπάρχει προστασία και πρόβλεψη (δείτε τους λόγους εδώ)- για ότι πουληθεί ή παραχωρηθεί μακροχρόνια, δύσκολα επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση...Οι "ενδιαφερόμενοι" σίγουρα δεν πρόκειται να βγουν χαμένοι, ούτε τα ξένα funds που θα επενδύσουν σ' αυτούς με τη σειρά τους - όπου μπήκε το ΔΝΤ κανείς "επενδυτής" δε βγήκε χαμένος (αφού έβγαλε τεράστια ποσά από τις υπεραξίες).

Είδηση 2η: Στην δημοσιότητα βγήκε το πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τον χαμό των εργαζομένων στην Τράπεζα "Marfin" μετά από εμπρησμό που έγινε στις 5/5/2010, κατά τη διάρκεια της πορείας ενάντια στο Μνημόνιο. Η έκθεση αναφέρει: α) Η μοναδική θύρα εξόδου που λειτουργούσε και ως έξοδος κινδύνου, άνοιγε μόνο με την χρήση τηλεχειριστηρίου, το οποίο ήταν ένα και μοναδικό και ήταν αδύνατο να βρεθεί την ώρα της πυρκαγιάς β) Μια πόρτα που οδηγούσε στην ταράτσα του κτιρίου και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως οδός διαφυγής ήταν κλειδωμένη. γ) Η μεταλλική πόρτα στο 2ο όροφο από όπου προσπάθησαν να βγουν οι εργαζόμενοι (χωρίς αυτή να είναι έξοδος κινδύνου) ήταν τυχαία ανοιχτή και οδηγούσε σ' ένα χώρο 2,5x4x2,5 που έμοιαζε με κλουβί καθότι κλεισμένος με κάγκελα. δ)Τα μέτρα πυρασφάλειας ήταν ανεπαρκή, ενώ δεν είχε γίνει εκπαίδευση των εργαζομένων ούτε είχε γίνει άσκηση εκκένωσης του κτιρίου όπως προβλέπεται απ' το νόμο και ε) Δεν υπήρχε το απαραίτητο κατά τη νομοθεσία πιστοποιητικό πυρασφάλειας και προϋποθέτει συγκεκριμένα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας.

Σχόλιο: Η αναλυτική έκθεση δείχνει καθαρά ότι όσο εγκληματική ήταν η ενέργεια του εμπρησμού (με τους εργαζόμενους εντός κτιρίου) άλλο τόσο ήταν και των υπευθύνων που αντί να λάβουν τ' απαραίτητα για την ασφάλεια των εργαζομένων μέτρα, τους άφησαν έκθετους να δουλεύουν σ' ένα κτίριο-ωρολογιακή βόμβα, χωρίς τ' απαραίτητα για μια ώρα κινδύνου. Αλήθεια, θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες για τους υπευθύνους του εν λόγω καταστήματος; Η τράπεζα ως εταιρεία θα πάρει τις ευθύνες που της αναλογούν αφού θέλησε να προστατέψει τα χρήματά της πιο πολύ από τους εργαζομένους της; Και τέλος γιατί η μεγάλη μάζα των ΜΜΕ δε δημοσιοποίησε την έκθεση για δώσει τη σωστή διάσταση στο θέμα;

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Οι Έλληνες επιστήμονες είναι από τους πιο χαμηλά αμοιβόμενους ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Χαμηλότερα από τους Έλληνες αμοίβονται στην Κορέα, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Πολωνία - με τις τρείς τελευταίες όμως χώρες ν' αμβλύνουν το χάσμα τα τελευταία χρόνια. Περιττό να πούμε ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην χώρα μας...Δείτε τα σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: