Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ιστορίες από την εποχή του κορωναϊού - Οι επαναπατρισμοί, τα καινούργια μέτρα περιορισμού, ο εκνευρισμένος Τσιόδρας,οι προσλήψεις γιατρών και άλλα επίκαιρα

Τα όσα έχουν συμβεί στην χώρα μας σε διάστημα μικρότερο των 20 ημερών είναι πραγματικά αδιανόητα. Ο κορωναϊός καθορίζει πλέον τη ζωή μας, αφού επικρατεί η λαϊκή ρήση "ο φόβος φυλάει τα έρμα".
Σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για τα ελληνικά δεδομένα, η κυβέρνηση πήρε μέτρα αποτροπής της διασποράς του ιού πολύ γρήγορα. Το "Μένουμε Σπίτι" έγινε πράξη για πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού (που κατάλαβε τι σημαίνει "ατομική ευθύνη"και επέδειξε ψυχραιμία και αλληλεγγύη), σχολεία, πανεπιστήμια, μαγαζιά και καταστήματα έκλεισαν, ενώ το κράτος έδειξε υπευθυνότητα, "κρατικοποιώντας" στην ουσία μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα, ενισχύοντας οικονομικά επιχειρήσεις και εργαζομένους (όχι όμως όλους όσους θα έπρεπε όπως θα δούμε παρακάτω) με καταβολή επιδομάτων, διακοπές πληρωμών φόρων κ.ο.κ. Παράλληλα έβγαλε μπροστά ορισμένους σοβαρούς ανθρώπους - γνώστες του αντικειμένου, που δείχνουν ότι δεν πήραν τη θέση που έχουν αυστηρά και μόνο λόγω της κομματικής τους ταυτότητας/ιδεολογίας. Και ας θυμώνουν, ελπίζουμε πάνω στην ένταση της στιγμής, όταν τους τονίζεται ότι πλέον όποιος έχει συμπτώματα για τον ιό, δεν μπορεί να έχει καμία βοήθεια από πουθενά, εκτός των νοσοκομείων αναφοράς (στα οποία επικρατεί χάος), αφού οι οικογενειακοί γιατροί δε λειτουργούν πλέον. Και ας τους λένε τα διαφημιστικά σποτ της κυβέρνησης (με τον αγαπητό σε όλους Σπύρο Παπαδόπουλο) ότι πρέπει "να πάρουν τηλέφωνο το γιατρό τους".
Βέβαια δεν έγιναν όλα τα πράγματα όπως θα έπρεπε. Στην χώρα που μπορεί ο Κασιδιάρης ν' ανεβάζει βίντεο μιλώντας για τις "άγνωστες" αλήθειες για τον κορωναϊό ή η επιβολή των περιοριστικών μέτρων γίνεται με τους αστυνόμους να κατεβαίνουν στους δρόμους σαν σε παρέλαση (όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο), τα στραβά δε διορθώνονται, ειδικά όταν δεν υπάρχει διάθεση να διορθωθούν.
Οι ανακοινώσεις περί "εκ περιτροπής" εργασία με ταυτόχρονη περικοπή του μισθού των εργαζομένων και το γεγονός ότι δόθηκε μεγάλο χρονικό περιθώριο σε επιχειρήσεις να ξεφορτωθούν εργαζομένους την ίδια στιγμή που κάποιες απ' αυτές θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν κάποια από τα μέτρα της κυβέρνησης δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.
Όπως επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ότι οι προσλήψεις στο ΕΣΥ είναι μικρού χρονικού περιθωρίου και αριθμητικά πολύ κατώτερες των αναγκών που αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι ο κορωναϊός δεν πρόκεται να εξαφανιστεί σε 3 ή 4 μήνες - αφήστε που και αν οι προσλήψεις έχουν εγκριθεί, εκείνοι που ξεκινούν υπηρεσία είναι ελάχιστοι... Ούτε ότι οι κλινικάρχες ενισχύονται σε μια περίοδο που η αισχροκέρδεια από μέρους τους "πάει σύννεφο", ενώ είναι ένας από τους λίγους κλάδους για τους οποίους ΔΕΝ προβλέπεται επίταξη κλινών (αλλά πληρωμή με όρους ελεύθερης αγοράς).
Ούτε το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα "ενισχυθούν" με "voucher" για εκπαίδευση σε ΚΕΚ, για να προσαρμοστούν στις "νέες τεχνολογικές συνθήκες", λες οι μηχανικοί και οι δικηγόροι δουλεύουν με τον άβακα και το τεφτέρι στην εποχή μας. Αυτά είναι προφανή και ήδη υπάρχει δίκαιη κριτική.
Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα τα οποία προκαλούν προβληματισμό και ας μην τυγχάνουν της προσοχής των media - γραπτών, ηλεκτρονικών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών.
Αφήνοντας στην άκρη το ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας - αν και ήταν απόλυτα δικαιολογημένη επιστημονικά- στηρίχθηκε σε fake news (αφού ο Πρωθυπουργός τ' ανακοίνωσε μετά από ένα διήμερο στο οποίο ελάχιστοι κυκλοφορούσαν και δεν "έμεναν σπίτι" και οι φωτογραφίες των ρεπορτάζ ήταν από προηγούμενες ημέρες): Καταρχήν έχουμε μια σαφή ανακολουθία στην κυβερνητική ρητορική. Από την μία έχουμε διαβεβαιώσεις ότι "πάμε καλά", οι Έλληνες "μένουν σπίτι", ότι αν και θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε "προσεκτικοί" οι ενδείξεις δείχνουν ότι "δε θα γίνουμε Ιταλία". Από την άλλη όμως βλέπουμε την κυβέρνηση έτοιμη να πάρει σκληρότερα μέτρα, και μάλιστα τα έχει ήδη σχεδόν προαναγγείλει (και περιλαμβάνουν ωράριο κυκλοφορίας και περαιτέρω περιορισμούς στους λόγους που δικαιολογούνται μετακινήσεις μεταξύ των άλλων). Αυτό προκαλεί προβληματισμό αφού δεν μπορείς να δηλώνεις δημόσια ότι με τα παρόντα μέτρα η κατάσταση ελέγχεται αλλά να προαναγγέλεις άμεσα πιο σκληρά μέτρα . Αν δεν χρειάζεται κάτι δεν το εφαρμόζεις - αυτό καλεί η λογική καθώς η γνώση.
Επίσης δεν μάθαμε ποτέ το γιατί η Ελλάδα καλούσε τους Έλληνες να επιστρέψουν στην χώρα από την μία, αλλά προχώρησε σε ταυτόχρονη διακοπή των εμπορικών πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες (π.χ. Μεγάλη Βρετανία), δίνοντας μικρό χρονικό περιθώριο στους Έλληνες που ήθελαν να γυρίσουν, στο να το κάνουν με δικά τους έξοδα. Τα όσα έγιναν στην περίπτωση των περίφημων πτήσεων της Ryanair από το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου, δεν τιμούν ούτε το ελληνικό κράτος (που μέσω της πρεσβείας ενθάρρυνε τους Έλληνες να πάνε στο αεροδρόμιο αλλά μετά αδιαφόρησε παντελώς), ούτε τις αρμόδιες υπηρεσίες (που επέτρεψαν τις πτήσεις να είναι κανονικά στο πρόγραμμα αφίξεων του "Μακεδονία" και του "Ελ. Βενιζέλος" χωρίς να τις έχουν απαγορεύσει). Την ίδια στιγμή διατηρούσε ανοιχτούς αεροδιαδρόμους με άλλες χώρες που η εξέλιξη της ασθένειας ήταν πιο δυσοίωνη και ταχύτερη (π.χ. Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο). Για κάποιες δεν υπήρξε ποτέ εξήγηση, ενώ γι' άλλες (π.χ. Βέλγιο) η δικαιολογία (δηλ. το "υπάρχει η ανάγκη να είμαστε συνδεδεμένοι με το κέντρο της Ε.Ε.") είναι αστεία λες και πλέον γίνονται διασκέψεις αυστηρά με φυσική παρουσία ή μετακινούνται εκατοντάδες υψηλής σημασίας πρόσωπα εβδομαδιαία μεταξύ των δύο χωρών. Το ότι η εξέλιξη της ασθένειας σε ορισμένες χώρες (βλ. Ολλανδία και Γερμανία) οδήγησε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας στη διακοπή την πτήσεων δεν ακυρώνει την "κατά περίσταση" εφαρμογή του μέτρου που στηριζόταν σε μη επιστημονικά κριτήρια. Η δε εκ των υστέρων εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων για τον επαναπατρισμό προκαλεί θυμηδία, αφού κανένα κράτος που θεωρεί ότι οι πολίτες του βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν μπορεί να επιλέγει ποιοι θα τύχουν καλύτερης μοίρας. Οι πρώτες πτήσεις επαναπατρισμού δείχνουν επίσης μια καθαρή ανοργανωσιά αφού ειδικά για στην πρώτη πτήση από Μ. Βρετανία υπήρξαν άτομα που ούτε άρρωστα ήταν, ούτε έγκυες με μικρά παιδιά, ούτε έκαναν θεραπείες στην χώρα. Το ελληνικό δαιμόνιο και το "ο γνωστός του γνωστού" θριάμβευσαν γι' άλλη μια φορά.
Επίσης σε μια εποχή που ήδη παρατηρούνται μαζικά φαινόμενα αισχροκέρδιας (ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο), το αρμόδιο υπουργείο έχει κάνει ελάχιστα εώς καθόλου, παρά τις καταγγελίες που υπάρχουν. Η δε δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι "επέβαλλε ήδη ένα πρόστιμο", προφανώς δεν τον τιμάει - θα έπρεπε όπως επιβάλλονται τα πρόστιμα στους δρόμους γι' αυτούς που δεν έχουν το εξοδόχαρτο μαζί τους και στις κομμώτριες που έκαναν ντεκαπάζ στις κυρίες στα κρυφά, να επιβάλλονται στις επιχειρήσεις που αύξησαν το κόστος στα αντισυπτικά στο 10πλάσιο.
Τέλος δε βλέπουμε σχέδιο για το αύριο: Αυτό μπορεί να φαντάζει πρόωρο, αλλά δεν είναι. Ο προγραμματισμός για την "εποχή μετά τον κορωναϊό", είναι απαραίτητος, δεδομένου ότι κάποια στιγμή, η έξαρση θα περάσει σε ύφεση. Ειδικά σε μια οικονομία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, το πλήρες χάσιμο μιας χρονιάς θα σημάνει τεράστια οικονομική καταστροφή και ανεργία, που πιθανό να οδηγήσει σε μια τόσο μεγάλη έξοδο νέων από την χώρα, που μπροστά της αυτή που έγινε τη μνημονιακή περίοδο να μοιάζει με περίπατο στο πάρκο...
Το αν θα γίνει κάτι για τα παραπάνω θα το δούμε στην πορεία. Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε στο κάτω-κάτω. Εχουμε αρκετό χρόνο πλέον για να το κάνουμε, αρκεί να είμαστε υγιείς και μακρυά από ιούς...
(οι γελοιογραφίες προέρχονται από την "Καθημερινή", το "Έθνος" και την "Εφημερίδα των Συντακτών")

Δεν υπάρχουν σχόλια: