Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Θα γίνει "προηγμένη χώρα" η Ελλάδα με την υποχρεωτική χρήση των πιστωτικών καρτών;

Αφορμή της σημερινής ανάρτησης είναι μια αποστροφή του λόγου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, στην οποία ανέφερε ότι "...η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών". Παραβλέποντας τη γνωστή παρατήρηση (που προέρχεται από τις δηλώσεις νυν υπουργών και στελεχών του προ-2015 ΣΥΡΙΖΑ) ότι κάτι τέτοιο "αποσκοπεί στον έλεγχο της καθημερινότητας των Ελλήνων", θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κάποια στιγμή στην χώρα μας θα πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα όσα συμβαίνουν στις "προηγμένες χώρες" κατά το δοκούν και να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των "προηγμένων χωρών" δεν υπάρχει σύνδεση του αφορολόγητου με την χρήση του πλαστικού χρήματος, παρότι το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται ευρέως - για λόγους ευκολίας. Ο λόγος προφανής: δεν είναι δυνατόν το κράτος να λειτουργεί όχι μόνο ως χορηγός αλλά και ως ατζέντης των τραπεζών, δίνοντας τους το μονοπώλιο της άμεσης διαχείρησης όλων των οικονομικών συναλλαγών που συμβαίνουν σε μια χώρα, εισπράτοντας απαράδεκτες προμήθειες για το προνόμιο αυτό (συν το μόνιμο "νταβατζιλίκι" που εισπράτουν μέσω χρήσης των χρημάτων μας για δραστηριότητες που τους φέρνουν έσοδα). Τα "προηγμένα κράτη" το αναγνωρίζουν αυτό και σεβόμενα τους πολίτες τους, δίνουν απευθείας το αφορολόγητο, χωρίς αποδείξεις και βλακείες, φροντίζοντας να κρατούν - στη θεωρία τουλάχιστον - ίσες αποστάσεις. Για να μην πούμε το ότι σε καμία "προηγμένη χώρα" δεν θα υπήρχε το φαινόμενο της ύπαρξης επιχείρησης κοινής ωφελείας (στην οποία το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία) όπου για την πληρωμή λογαριασμών γίνονταν δεκτές (μέχρι πολύ πρόσφατα) πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μιας μόνο τράπεζας - και μάλιστα ιδιωτικής.
Πέραν αυτού, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, με τέτοια μέτρα το κράτος ενισχύει ανισότητες δεδομένου του ότι μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και χρεωστικές ή και πιστωτικές τράπεζες λόγω τοποθεσίας κατοικίας, εισοδήματος, παλιότερου οικονομικού ιστορικού ή κακής υγείας.
Αυτό που δεν μας λέει (για πολλοστή φορά) ο Πρωθυπουργός και η παρέα του είναι ότι το μέτρο αυτό έρχεται (και με καθυστέρηση είναι αλήθεια βάση των εξαγγελιών), ως το τελευταίο κυβερνητικό χαρτί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Χρήματα για προσλήψεις και ελέγχους δεν υπάρχουν: Το κράτος δεν μπορεί να την ελέγξει και θεωρεί ότι με τη φοβέρα και τη σύνδεση των πιστωτικών καρτών με το αφορολόγητο, θα μπορέσει να την χτυπήσει.
Όμως η αλήθεια βρίσκεται κάπου αλλού: Όπως η αύξηση του ΦΠΑ έφερε οριακή (αντί για σημαντική) αύξηση στα δημοσιονομικά έσοδα, άφου μεγάλο μέρος των συναλλαγών πλέον γίνεται "κάτω από το τραπέζι" με ταυτόχρονη μείωση του κόστους (στις οποίες αφαιρείται ποσό που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ) έτσι και το νέο μέτρο δε θα φέρει χαρά στα δημόσια ταμεία, αφού με το "κλείσιμο" του ποσού που αντιστοιχεί στο αφορολόγητο, τα υπόλοιπα χρήματα θα ξοδεύονται υπόγεια ή θ' αποταμιεύονται. Οι μόνες κερδισμένες θα είναι οι τράπεζες που θα εισπράτουν άμεσα, περισσότερα.
Το δε προτεινόμενο σενάριο (στο οποίο υπάρχει προοδευτική αύξηση του ποσοστού χρήσης πιστωτικών καρτών ή απευθείας τραπεζικών συναλλαγών, ανάλογα με το εισόδημα) απαγορεύει ουσιαστικά την αποταμίευση, αφού οι φορολογούμενοι με υψηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματά τους ώστε να μην πληρώνουν φορολογικά πρόστιμα. Έτσι όποιος θα θέλει ν' αποταμιεύσει, και κάνει μεγάλες οικονομίες για το μέλλον, θα πρέπει ν' αποκρύψει εισόδηματα, γιατί διαφορετικά τα χρήματα του θα πάνε στα κρατικά ταμεία - κάτι βέβαια που με τέλη επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, άμεση φορολογία συμβαίνει ούτως ή άλλως.
Για να μην αναφερθούμε στο πόσο άδικη είναι η υποχρέωση χρήσης POS απ' όλους τους παρέχοντες υπηρεσίες (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Κάτι που θα έπρεπε να το βλέπουμε ως υπηρεσία προς τον πολίτη (δίνοντάς του το δικαίωμα να επιλέξει ως τρόπο πληρωμής) γίνεται "υποχρέωση", με το κράτος να πουλάει "εκδούλευση" στις τράπεζες...
Προχειρότητα λοιπόν γι' άλλη μια φορά και παντελής έλλειψη σεβασμού στον πολίτη από μια ακόμα κυβέρνηση. Είναι άραγε κολλητικό από κυβερνητικό σχήμα σε κυβερνητικό σχήμα ή γενετικό νόσημα της φυλής; Όπως και να έχει, οι πολίτες θα την πληρώσουν και πάλι...
Και απαντώντας στο ερώτημα του τίτλου της ανάρτησης: "Προηγμένη" είναι η χώρα που έχει σύστημα υγείας που λειτουργεί, σχολεία που μορφώνουν τα παιδιά και δε στηρίζονται στα ΕΣΠΑ για να προσφέρουν τα λίγα που πλέον προσφέρουν, που έχουν δημόσιες υπηρεσίες και νόμους που σέβονται τους πολίτες (διαβάστε εδώ ένα από τα πολλά τραγελαφικά που συμβαίνουν στην χώρα μας, στο τομέα της μεταβίβασης ακινήτων) και που υπάρχουν δρόμοι και σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης. "Προηγμένη" είναι η χώρα που ο πολίτης δεν είναι "υποζύγιο" / "αγελάδα" που την αρμέγουν για να πληρώνει φόρους. "Προηγμένη" είναι η χώρα που κάνει το παν για να κρατήσει τα παιδιά της μέσα στα σύνορά της και όχι αυτή που οι γονείς πληρώνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, βλέποντας τα στο τέλος να φεύγουν μετανάστες γιατί ελπίδα δεν υπάρχει.
Η χρήση πιστωτικής κάρτας και πλαστικού χρήματος είναι μάλλον χαμηλά στη λίστα των εν λόγων χαρακτηριστικών... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: