Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η άγνωστη πλευρά του σκανδάλου της πώλησης των δημοσίων ακινήτων

Για όσους δεν το ήξεραν και είχαν χάσει τον ύπνο τους, ευκαιρία να τους βοηθήσουμε να τον ξαναβρουν: H Eurobank Properties μετονομάστηκε σε Grivalia Properties, λόγω αλλαγής στη μετοχική της σύνθεση. Η θυγατρική του ομίλου Λάτση κατέχει το 20,48% στο νέο σχήμα, που θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, αλλά βασικός μέτοχος με 41% είναι η καναδική Fairfax, ενώ σημαντικά μερίδια διαθέτουν ξένοι και Ελληνες θεσμικοί. Δηλαδή ο κύριος Λάτσης αφού πήρε κρατικό χρήμα ν' αγοράσει κρατικά ακίνητα, πούλησε στη συνέχεια μεγάλο μερίδιο της εταιρείας σε ξένους "επενδυτές". Το ρεζουμέ της φιλοσοφίας της εταιρείας το ανέπτυξε ο κ.Μπέρτζιος μεγαλοστέλεχος της εταιρείας: "Δεν ανησυχούμε. Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Οτιδήποτε την ταλαιπωρεί μοιάζει με επενδυτική ευκαιρία. Δεν είμαστε βιαστικοί". Άρα μη στεναχωριέστε...Οι άνθρωποι περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές για να "ψωνίσουν".

Το πραγματικά ενδιαφέρον της είδησης βρίσκεται στο τέλος του ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών": "Μέσω της Eurobank, η νέα εταιρεία διαθέτει 14 ακίνητα του Δημοσίου, που πωλήθηκαν και αμέσως μισθώθηκαν από τις υπηρεσίες που στέγαζαν. Προανήγγειλαν πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, με επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσουν από τα κτίρια της ΓΑΔΑ, του Γενικού Χημείου του Κράτους και το υπουργείο Υγείας. Τόνισαν ότι με τις παρεμβάσεις αυτές το κόστος των κοινοχρήστων μειώνεται από 5 σε 1-1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό και πρόσθεσαν ότι είναι δίκαιο να επιμεριστεί το όφελος, προαναγγέλλοντας εμμέσως επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων που καταβάλλει το Δημόσιο."

Για να το κάνουμε λιανά δηλαδή: η εταιρεία αγόρασε πριν από κανένα 4μηνο τ' ακίνητα από το Δημόσιο, το Δημόσιο δεσμεύτηκε και τα επανοίκιασε, υπογράφηκαν τα συμβόλαια και τώρα σε μια πονηρή κίνηση, ετοιμάζει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης - προφανώς θα χρηματοδοτηθούν από κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα - και θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση (προς τα πάνω) στα μισθώματα που μόλις πρόσφατα είχαν συμφωνήσει (και τα οποία θα της έδιναν κάλυψη της επένδυσης σε μερικά χρόνια). Το γιατί το κράτος δεν είχε φροντίσει ν' αναβαθμίσει ενεργειακά τα ακίνητα ώστε να βγάλει παραπάνω χρήματα παραμένει άγνωστο...

Αυτά για να καταλάβετε ποιον συμφέρουν τέτοιες κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: