Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Εκατό δόσεις για τα χρέη στο Δημόσιο; Ναι μεν αλλά ίσως και όχι...

Διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία" για τις περίφημες "100 δόσεις" οι οποίες θα δοθούν για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο:

"Μόνο απογοήτευση εισέπραξαν τα εκατομμύρια των οφειλετών του Δημοσίου, τα οποία… κρέμονταν από τα χείλη του πρωθυπουργού προκειμένου να ακούσουν λεπτομέρειες για τη βελτίωση των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.Στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Σαμαράς ναι μεν επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για «καλύτερη μεταχείριση» των οφειλετών του Δημοσίου, ωστόσο δεν είπε κουβέντα για τον αριθμό των δόσεων, όπως τουλάχιστον αναμενόταν.
Τα σχέδια της κυβέρνησης σκοντάφτουν στην τρόικα, η οποία, παρά την έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των δόσεων λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν οι επικεφαλής από την Αθήνα, δεν άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σχετική διάταξη στη Βουλή.

Τι φοβάται η τρόικα; Οι δανειστές ζητούν «η νέα ρύθμιση να καταστεί πιο συνεπής», υποστηρίζοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα δημιουργήσει νέα γενιά κακοπληρωτών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιμένει σε έως 100 δόσεις και «κούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε χρέη άνω των 15.000 ευρώ. Για υψηλότερα χρέη, ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα περιορίζεται στις 72, αλλά θα προβλέπεται και «κούρεμα», από 50% έως και 90%, στις προσαυξήσεις. Το ετήσιο επιτόκιο των μηνιαίων δόσεων που θα καταβάλλονται (ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής) σχεδιάζεται να μειωθεί στα επίπεδα του 4,5% από 8,76%.

Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί, εάν δεν άρει τις αντιρρήσεις της η τρόικα, προβλέπει:
*Αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ.
*Αποπληρωμή των χρεών έως και σε 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.001 ευρώ.
*Μείωση του επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5% ετησίως.
*Μείωση των προσαυξήσεων έως και 50%-90% όσο λιγότερες δόσεις επιλέγονται (12 -72 δόσεις).
Η αντίθεση των δανειστών στο πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αποτυπώθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού."

Από κει και πέρα περιμένουμε την τελική ρύθμιση για την οποία όπως φαίνεται θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι αφού η κυβέρνηση δε φαίνεται έτοιμη να "βάλει τα πράγματα στη θέση τους" και να ξεκαθαρίσει στους τροϊκανούς ότι οι ρυθμίσεις που γίνονται θα πρέπει ν' αποτυπώνουν την πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία και όχι αυτό που έχουν στο μυαλό τους ως ιδανικό σενάριο οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών και του ΔΝΤ.

Πριν κλείσουμε αξίζει να δούμε και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα του νέου προϋπολογισμού: Οι… γενναίες μειώσεις φόρων εξαντλήθηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13%.
Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης έγινε μόνιμη, με περιτύλιγμα την έκπτωση 30% (η συνταγματικότητα του μέτρου θα κριθεί στα δικαστήρια βέβαια αφού ετοιμάζονται προσφυγές).
Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα πάει για το 2016 και βλέπουμε. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν σταδιακά οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα», είναι το μόνο που ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για το θέμα των πλειστηριασμών (τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας), καθώς και ο κίνδυνος για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια αναγκάζουν την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει έως το 2017 τις σημερινές εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές.
Η υποτιθέμενη σταδιακή μείωση από τις αρχές του 2015 ήταν ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα, το οποίο δεν πρόκειται να προχωρήσει. Οχι μόνο λόγω τρόικας, αλλά και λόγω τεχνικών εμποδίων. Πρώτον, δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές για να γίνουν συγκρίσεις με τις αντικειμενικές και, δεύτερον, χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες στην αντικειμενική τους αξία.Η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε αυτομάτως σε ελάφρυνση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί η κυρία Μπακογιάννη να κατέθεσε τροπολογία, αλλά ακόμα και αν στηριχθεί σύσωμη από την αντιπολίτευση, αμφιβάλλουμε αν θα την ψηφίσει έστω και ο αδερφός της...Δυστυχώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: