Είδηση: Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, περίπου 2.500 παιδιά βρίσκονται σήμερα σε δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε ιδιωτικές δομές φροντίδας, όπως αυτές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Εκκλησίας.
Ένα ακόμη από τα δραματικά επακόλουθα της οικονομικής κρίσης είναι και το φαινόμενο της πλημμελούς παιδικής φροντίδας από γονείς και οικογένειες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους στην φροντίδα «τρίτων».
Την ίδια ώρα κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις που έχουν επιφορτισθεί με την φροντίδα των χιλιάδων αυτών παιδιών απειλούνται με λουκέτο καθώς οι περικοπές πόρων απειλούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του παιδικού χωριού SOS, που ενώ γίνεται αποδέκτης διπλάσιων αιτημάτων φιλοξενίας παιδιών από οικογένειες που δεν μπορούν να τα κρατήσουν, αυξήθηκαν τόσο οι φορολογικές του υποχρεώσεις (τέλη για τα ακίνητα κλπ) ώστε σήμερα απειλείται η λειτουργία του.
Τα παιδιά από πολύ αδύναμες οικονομικά οικογένειες, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τα παιδιά αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα μας και φοβούνται ότι θα χρειαστεί να την εγκαταλείψουν, είναι οι πιο ευάλωτες περιπτώσεις μέσα στην κρίση και ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα σε συνεργασία της Πολιτείας με τις τοπικές κοινωνίες.
Τα προβλήματα επισημάνθηκαν κατά την ακρόαση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Μόσχου, αρμόδιου για τα δικαιώματα του παιδιού, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο κ. Μόσχος ρωτήθηκε από τους βουλευτές για τα φαινόμενα ασιτίας παιδιών που ολοένα αυξάνονται. Όπως εξήγησε, κατά τις επισκέψεις του Συνηγόρου του Πολίτη στα σχολεία διαπιστώθηκε πως πολλοί εκπαιδευτικοί προβληματίζονται για το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότερα παιδιά δεν προσέρχονται φροντισμένα στο σχολείο, δεν έχουν ούτε ένα σάντουιτς στην τσαντούλα τους ή δεν έχουν χαρτζιλίκι για να πάρουν κάτι από το κυλικείο». Στο Συνήγορο του Πολίτη έχουν αναφερθεί από τις σχολικές επιτροπές ελλείψεις για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών, όπως το πετρέλαιο για θέρμανση των σχολικών μονάδων. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποσιτισμού εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προέκυψε από τις επισκέψεις του Συνηγόρου του Πολίτη στα σχολεία.
«Το δραματικότερο στοιχείο που αναδείχθηκε από την οικονομική κρίση είναι το θέμα του υποσιτισμού παιδιών», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας ότι «οι εκπαιδευτικοί που πρώτοι επισήμαναν το πρόβλημα, αρχικά χλευάστηκαν από το υπουργείο Παιδείας». Παρόλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ αρνήθηκε να αναφερθεί στα στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα ο κ. Κοτσυφάκης χαρακτήρισε "υποκριτικό" το πρόγραμμα σίτισης μαθητών που εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας καθώς, όπως είπε, από τη μία ανακοινώνει διανομή γευμάτων και από την άλλη αποδέχεται τις δραματικές περικοπές στην εκπαίδευση και τη φτωχοποίηση.
Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κατήγγειλε επιπλέον ότι την ίδια ώρα που κόβεται η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη, το υπουργείο δίνει 400.000 ευρώ διαφημιστική δαπάνη για το ψηφιακό σχολείο για το οποίο οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν και από τους δασκάλους τους.
Σχόλιο: Θυμηθείτε εδώ μια προηγούμενη ανάρτησή μας, για το πως γίναμε ως κοινωνία, θεατές της ήττας μας. Η τραγικότητα που περιγράφεται στο ρεπορτάζ, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να προσθέτει στα όσα είχαμε σημειώσει τότε, καθώς και να συμπληρώσει την εικόνα της κοινωνικής μας κατάπτωσης (μαζί με τη ραγδαία αύξηση αστέγων και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών) - σημείο που καταλήξαμε μετά την οικονομικής κρίση και αφού αργά αλλά σταθερά ο κοινωνικός μας ιστός είχε διαβρωθεί και αφού καλώς ή κακώς οι παραδοσιακές μας αξίες χάθηκαν τα χρόνια της ευδαιμονίας.
Και φτάσαμε λοιπόν στα φαινόμενα υποσιτισμού στην Ελλάδα του 2012, σε σχολεία που δεν έχουν βιβλία (αλλά μ' ένα υπουργείο Παιδείας να διαφημίζει στα ΜΜΕ το νέο "ψηφιακό" σχολείο) και αδυνατούν να επέμβουν και εν τέλει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον άξιο για τις γενιές που θα σηκώσουν το βάρος της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.
Η χώρα μας μπορεί να έγινε χώρα του "μισού" (μισή απασχόληση, μισή κάλυψη, μισός μισθός όπως έχει επισημανθεί κι εδώ), αλλά φαινόμενα σαν κι αυτό δεν μας τιμούν καθόλου. Αποδεικνύουν όμως πόσο αποξενωμένη είναι η πολιτική εξουσία της χώρας (τόσο αυτοί που διαβιεί εντός όσο και αυτή που βρίσκεται εκτός αυτής) από τον μέσο Έλληνα πολίτη. Αν βρισκόταν πιο κοντά
τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Κατά καιρούς ακούγονται και αλήθειες στην Ευρώπη όσο αφορά την κατάσταση της χώρας μας. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «Le Soir» που αναφέρεται στις ελληνογερμανικές σχέσεις με αφορμή την παραίτηση του Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας Κρίστιαν Γουλφ.
Πιο αναλυτικά, σε άρθρο υπό τον τίτλο «Σκάνδαλο από αυτούς που δίνουν μαθήματα» η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η παραίτηση του Κρίστιαν Γουλφ θα έπρεπε να προκαλέσει προβληματισμό σε όλους αυτούς που, σήμερα στην Ευρώπη, δίνουν μαθήματα καλής διακυβέρνησης προς όλες τις κατευθύνσεις, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί δεν είναι οι μόνοι ιεροκήρυκες. Εδώ και καιρό, η ομάδα του «Τριπλού Α» -με τη Φινλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο- πρεσβεύουν την αρετή στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο αγνός Βορράς απέναντι στον απατεώνα Νότο: δεν απέχουμε και πολύ από την πιο διαστρεβλωμένη καρικατούρα».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στη «δακτυλοδεικτούμενη για τις πρακτικές διαφθοράς» Ελλάδα υπενθυμίζοντας πως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλαιπώρησε την Αθήνα, τα τελευταία χρόνια, αφορούσε τη Siemens, τον «Γερμανό γίγαντα» που οι μικρές του κομπίνες κόστισαν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους». Συνεχίζει, θυμίζοντας στους αναγνώστες πως λίγα χρόνια νωρίτερα «οι γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal είχαν ανακατευτεί σε ένα άλλο μέγα-σκάνδαλο διαφθοράς, που αφορούσε αυτή τη φορά την αγορά υποβρυχίων».
Όσον αφορά την κατηγορία ότι η Ελλάδα «ζούσε πέρα από τις δυνάμεις της», η εφημερίδα διερωτάται «Πού έκανε η Ελλάδα τις αγορές της;». Και αναφέρεται στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Αθήνας από κοινοπραξία υπό τον έλεγχο της γερμανικής Hochtief Aktiengesselschaft με κόστος 2,25 δισ. ευρώ και στις γερμανικές «χωρίς ενδοιασμούς» εξαγωγές.
«Δεν τίθεται θέμα να δικάσουμε τη Γερμανία. Αλλά να θυμίσουμε γεγονότα που θα κάνουν και τους ίδιους πιο μετριόφρονες» σχολιάζει στη συνέχεια η εφημερίδα. Και θέτει το ερώτημα «Ποιος έδωσε την πρώτη μαχαιριά, το 2003, στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο σταθερότητας;».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε την απάντηση σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, όταν δήλωσε πως «για την κρίση του Συμφώνου σταθερότητας, της ανάπτυξης και της περιορισμένης αξιοπιστίας του» ευθύνονται «δύο κεντρικά κράτη, η Γαλλία και η Γερμανία, τα οποία προτίμησαν να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή στα άλλα Κράτη-μέλη με στόχο να τσακίσουν αυτόν τον μηχανισμό του σεβασμού και της εφαρμογής των κανόνων».
Η εφημερίδα σημειώνει στη συνέχεια πως «η Ελλάδα αλλοίωσε ορισμένα στοιχεία» αλλά δεν παραλείπει να επισημάνει πως η Γερμανία ήταν εκείνη που είχε απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχει η Eurostat την άδεια να ελέγχει τους εθνικούς λογαριασμούς. Μια πρόταση που η Ελλάδα είχε δεχτεί.
Και προσθέτει: «Πρόσφατα, στις αρχές του 2010, ποιος «φρενάρισε» με όλες του τις δυνάμεις την ταχεία και αποφασιστική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους που θα είχε απαλλάξει την Ευρώπη από τις ωδίνες της σημερινής κρίσης; Ποιος διατηρεί ένα προκλητικό εμπορικό πλεόνασμα;». Το άρθρο καταλήγει πως «δεν έχουμε από τη μια πλευρά τους καλούς και από την άλλη τους κακούς».
Και ένα ωραίο που διαβάσαμε στο διαδίκτυο... "Το ΛΑΟΣ είναι κεντρώο κόμμα - κινείται μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς".
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου