Όπως είχε διαφανεί από χθες, τα μέτρα υπερψηφίστηκαν με 199 «ΝΑΙ» (190 στο άρθρο 1) στους 278 παρώντες. Αξίζει να σημειώσουμε όμως για ιστορικούς λόγους αυτούς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που καταψήφισαν όλα ή κάποια από τ' άρθρα του νέου Μνημονίου. Συνολικά, 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 20 της ΝΔ δεν ψήφισαν τα κρίσιμα άρθρα. Η Άννα Βαγενά, ο Σπυρίδων Κουβέλης, η Έλενα Κουντουρά, η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, Μαργαρίτης Τζίμας, Κων/νος Μαρκόπουλος, ο Κων/νος Γκιουλέκας, Οδυσσέας Βουδούρης, Τσετίν Μάντατζη, Καρασμάνης Γεώργιος, Κόλλια Μαρία, Γεωργιος Βαγιωνάς, Αναστάσιος Καρυπίδης, Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος ψήφισαν «όχι». Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης ψήφισαν «ναι». Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε «παρούσα επί της αρχής», ψήφισε «όχι στο άρθρο 1» και δήλωσε «παρούσα στα υπόλοιπα» άρθρα. Ο Κουτσούκος Γιάννης, o Δημήτρης Κουσελάς και ο Τάκης Δημητρουλόπουλος ψήφισε «ναι επί της αρχής», «παρών στο άρθρο 1 γιατί αναφέρεται στα εργασιακά» και ψήφισαν «ναι» στα υπόλοιπα. Η Χρύσα Αράπογλου ψήφισε «ναι επί της αρχής», «όχι στο άρθρο 1» και «ναι στα υπόλοιπα άρθρα». Η Μίχου Μαρία (ΠΑΣΟΚ) ψήφισε «όχι στο άρθρο 1 γιατί αφορά κεκτημένα τόσων χρόνων». Ο Χρήστος Μαγκούφης δήλωσε «παρών επί της αρχής», «όχι στο άρθρο 1» και «ναι σε όλα τα υπόλοιπα». Απουσίασε η ομάδα Καστανίδη (ΠΑΣΟΚ) με συνολικό αριθμό 6 βουλευτών.
Τους παρουσιάσαμε γιατί νομίζουμε ότι αυτοί που υπερψήφισαν το Μνημόνιο πρέπει να λάβουν αυτά που πρέπει τόσο από την ιστορία όσο και το λαό.
Όσο αφορά τα μέτρα τώρα... Την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του Μνημονίου που αναφέρονται στην μείωση των ελάχιστων μισθών, στη διαιτησία, αλλά και στην κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας αναδεικνύει η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που κατατέθηκε την Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα μειωθούν κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012. Για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μειωθούν κατά 32%, χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων.
Η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφέρεται στις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, με τα οποία καθιερώνεται ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας, δηλαδή η νομική ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν τους όρους εργασίας και τα μεταξύ τους δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνάπτοντας συμφωνίες (συλλογικές συμβάσεις εργασίας), οι οποίες έχουν χαρακτήρα κανόνα δικαίου, ως αναγκαία προέκταση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που καθιερώνεται στο άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος.
«Γίνεται γενικώς δεκτό ότι το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος περιορίζει την παντοδυναμία του νομοθέτη καθόσον αφορά τη συλλογική αυτονομία και ότι η συλλογική διαπραγμάτευση οφείλει να αναγνωρισθεί ως ο κύριος ρυθμιστικός παράγων των εργασιακών σχέσεων», σημειώνει η έκθεση, ενώ προσθέτει πως «το εάν εν προκειμένω υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος, και κυρίως εάν θα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, αποτελεί ζήτημα το οποίο τελικά θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια, εφόσον το ζήτημα τεθεί ενώπιόν τους κατόπιν σχετικής δικαστικής προσφυγής».
Για τις αλλαγές στην διαιτησία η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τονίζει πως τίθεται το ερώτημα, στον βαθμό που η διαιτησία θα είναι πλέον προαιρετική, δηλαδή η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών, εάν είναι συνταγματικός ο περιορισμός της εν λόγω προαιρετικής διαιτησίας, λαμβανομένης υπόψη της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος, συμφώνως προς την οποία, σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ρύθμιση των όρων εργασίας γίνεται με κανόνες που θέτει η διαιτησία.
Για την προτεινόμενη διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι καταργείται η εν λόγω μονιμότητα στςι ΔΕΚΟ και ότι οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή, ότι θα είναι πλέον δυνατόν να λύονται, χωρίς να προκύπτει, δηλαδή να προτείνεται και να αποδεικνύεται, κάποια συγκεκριμένη αιτία. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως πλέον το μόνο όριο που θα παραμένει για να προστατεύει τους εργαζομένους από την απόλυση θα είναι η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.
«Θα μπορούσε, συνεπώς, να προβληματισθεί κανείς κατά πόσον η κατάργηση του σπουδαίου λόγου ή της δικαιολογημένης αιτίας ως προϋπόθεσης για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας συμβιβάζεται με την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, λαμβανομένων υπόψη και των λοιπών διεθνών ρυθμίσεων», σημειώνεται στην Έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Βουλής. Η απάντηση του κυρίου Βενιζέλου; "Η ερμηνεία είναι του Συντάγματος είναι σχετική" κοινώς "ό,τι δεν μας συμφέρει δεν είναι σωστά ερμηνευμένο". Η συζήτηση που ακολούθησε το αίτημα για αντισυνταγματικότητα των μέτρων (το οποίο απορρίφθηκε δια της ΕΓΕΡΣΕΩΝ των ΠΑΡΟΝΤΩΝ βουλευτών) και της προσπάθειας ψήφισής τους ως "κατεπείγοντα" πυροδότησε επεισόδια και μια ενδιαφέρουσα ατάκα του Γ.Καρατζαφέρη. Πιο συγκεκριμένα απαντώντας στον κ. Βενιζέλο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, του είπε ότι «δεν πάει άλλο, έχουμε κι εμείς όρια, μας προκαλείτε συνεχώς με καταστροφές». «Τέτοια τελεσίγραφα δεν έμπαιναν ούτε πριν από πολέμους», συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Ευγενείς είμαστε, όχι όμως και ηλίθιοι»! Στο σημείο αυτό ζήτησε να παρέμβει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είπε ότι «όλοι είμαστε υπό ασφυκτική πίεση» και διερωτήθηκε αν η πρόταση για κατεπείγουσα διαδικασία «είναι νόμιμη, αλλά είναι και ηθική;». «Είναι δυνατόν να μας καλείτε να πάρουμε αποφάσεις όχι μόνο για μας, αλλά και για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας χωρίς να μιλήσουμε;», συμπλήρωσε και τόνισε: «Αν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο έναντι των δανειστών μας, τότε το μόνο που μας μένει είναι εδώ και τώρα εκλογές, να διαλυθεί απόψε η Βουλή». Ο κ. Βενιζέλος του απάντησε ότι «είναι ηθικό και νόμιμο να επιλέγεις το κακό από το χειρότερο για το έθνος», ο κ. Καρατζαφέρης του είπε: «Έκανα σαφή την θέση μου στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών –όπου λάθρα μπήκε μέσα ο κ. Βενιζέλος και τον πέταξε έξω ο πρωθυπουργός- ότι δεν μπορώ να συνδιαλέγομαι με τις εντολές της κυρίας Μέρκελ». «Ε, δεν μπορώ ούτε τις μαριονέτες της!», κατέληξε.
Άλλο ωραίο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως το μετέφερε ο Νίκος Χατζηνικολάου: Στο καφενείο της βουλής μια από τις δυο τηλεοράσεις έδειχνε το μπάσκετ. Μπήκε η Εύα Καιλή και τους καταχέριασε λέγοντας "Είναι δυνατόν τέτοια ημέρα να βλέπετε αγώνα;" Η "οργισμένη" απάντηση ήρθε από τους βουλευτές Τσώνη και Αηδόνη "Φύγε από τη μέση δε βλέπουμε". Παρακαλούμε τους ψηφοφόρους να μην ξεχάσουν να τους τιμήσουν και στις επόμενες εκλογές...
Και σε αντιδιαστολή βάζουμε μια δήλωση του Θεοδωράκη που παρά τα τόσα προβλήματα υγείας πήγε ως την Βουλή μαζί με τον Μανόλη Γλέζο να διαδηλώσει ενάντια στο 2ο Μνημόνιο. Παράδειγμα για όλους...
Για τα έκτροπα και τους εμπρησμούς στην Αθήνα, θα επαναλάβουμε το εξής: είναι λυπηρό η αστυνομία ως οργανισμός και οι αστυνομικοί ως πρόσωπα να υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια μέτρα και Μνημόνια τα οποία ακουμπούν όλη την κοινωνία, τους ίδιους και τα παιδιά τους. Είναι χαρακτηριστική η αγωνιώδης προσπάθειά τους να εμποδίζουν τον κόσμο να διαδηλώσει - κάθε φορά που το ποτάμι κόσμου επιχειρούσε να πλησιάσει το Σύνταγμα δέχονταν διαδοχικές εφόδους των ΜΑΤ. Ενώ η "ηρωϊκή" ομάδα Δέλτα, συμπεριφερόμενη ως λυσσασμένο μπουλντόγκ εφορμούσε πάνω στους διαδηλωτές (!!!), τραυματίζοντας τους.
Στο βίντεο διακρίνεται μοτοσυκλέτα να πέφτει κυριολεκτικά πάνω στους διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την Μητρόπολη Αθηνών. Δείτε στο βίντεο τις αντιδράσεις και τα ουρλιαχτά των απλών πολιτών, τη διάλυση του πλήθους με ρίψη χημικών και τη βροχή από τραπέζια και καρέκλες που ακολούθησε.
Κλείνοντας να πούμε το εξής, συμφωνόντας με τον αρθρογράφο του "Θέματος", Βασίλη Στεφανακίδη: υπάρχουν κάποιες μνημονιακές φωνές και επιχειρήματα που λένε ότι οι μειώσεις εισοδημάτων θα αναπληρωθούν μοιραία από τις μειώσεις των καταναλωτικών αγαθών. Ωστόσο πρόκειται για επιχειρήματα εκτός τόπου και χρόνου, καθώς όταν ένα τυροπιτάδικο μειώνει την τιμή της τυρόπιτας ή ένα μπαρ την τιμή του ποτού επ’ ουδενί αυτό δεν συνιστά εσωτερική υποτίμηση. Ο λόγος; Γιατί οι μισοί Ελληνες έχουν στεγαστικά δάνεια στις τράπεζες όπου οι τόκοι, το κεφάλαιο και οι δόσεις δεν πρόκειται να πέσουν στον αιώνα τον άπαντα. Οπως δεν πρόκειται να πέσουν οι τιμές στο πετρέλαιο, τη βενζίνη, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ, στα τηλέφωνα, στις ιατρικές υπηρεσίες και σε όλα τα εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά.
Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια... Εθνοπατέρας χαιρέτησε την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανώλη Γλέζου στη Bουλή πριν την ψηφοφορία λέγοντας ότι ''Εκφράζουν την αγωνία τους και την αγωνία του λαού και μας τιμούν με την παρουσία τους εδώ''. Όχι. Δεν ήταν κάποιος βουλευτής του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ ή του εσχάτως σωθέντος ΛΑΟΣ. Είναι ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μάλλον ξεχάστηκε, και νόμιζε ότι είναι ακόμα στην αντιπολίτευση...
Πηγές ειδήσεων: "Το Βήμα", "Πρώτο Θέμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου