Και να λοιπόν που η απόφαση πάρθηκε και το καινούργιο Μνημόνιο, άλλαξε πριν καλά-καλά ψηφιστεί. Γιατί αλήθεια μη μου πείτε ότι η Βουλή ψήφισε για "ειδικούς λογαριασμούς", για "αυξημένη επιτήρηση" και για "Συνταγματική κατοχύρωση της εξυπηρέτησης του χρέους" που ρίχνουν στα τάρταρα το κοινωνικό κράτος, εξαλείφουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και παράλληλα οδηγούν σε κανονικό ξεπούλημα οτιδήποτε είχαμε μέχρι στο μυαλό μας ως "κοινόχρηστο" και "δημόσιο".
Πρακτικά η συμφωνία σημαίνει ότι στρατιές από “γκρίζα κοστούμια” είτε κατώτερων στελεχών της τρόικας και του ΔΝΤ, είτε "συμβούλων" για την "αναμόρφωση" του Δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις, τις επενδύσεις και τα δημόσια έργα, είτε όπως θέλετε να τους ονομάσετε καταφθάνουν στη χώρα για τον έλεγχο επί παντός με σκοπό την εφαρμογή της νέα συμφωνίας. Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Παντελής Καψής ήταν κάπως καθησυχαστικοί ωστόσο στα όσα είπαν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε ξεκάθαρα ότι πλέον μιλάμε για επιτροπεία. Και μάλλον οι τελευταίοι έχουν δίκιο και οι πρώτοι μας δουλεύουν "ψιλό γαζί" όταν μιλούν για "επιτυχία".
Ήδη, όπως αναφέρεται στο κυριακάτικο "Παρόν", έχουν εγκατασταθεί στις μεγάλες ΔΟΥ (εφορίες) της χώρας κλιμάκια της «τρόικας» και ελέγχουν τα πάντα, δίνουν εντολές και τίποτε δεν γίνεται αν δεν έχει την υπογραφή τους. Στις αντιδράσεις διευθυντικών στελεχών των ΔΟΥ η απάντηση των νέων αφεντικών τους ήταν: «Αυτά να πάτε να τα πείτε στους πολιτικούς σας που υπέγραψαν το Μνημόνιο».
Παράλληλα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που μέχρι τώρα επικεφαλής του είναι ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θωμόπουλος, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος Γερμανός. Ο οποίος και θα έχει αποφασιστικό ρόλο! Σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες, αφού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα περάσει μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
"Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου" με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Ολι Ρεν (αναλυτική απαρίθμηση των μέτρων μπορείτε να βρείτε εδώ).
"Η τρόικα θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την παρουσία της" στην Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Κατά πόσο έχει περιθώριο αντίδρασης η όποια ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις αυτής της στρατιάς συμβούλων ελεγκτών; Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιθώριο υπό την έννοια πως με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις θα κρίνεται (όπως ως τώρα με τις εκθέσεις της τρόικας) και η συμμόρφωση της χώρας με τους όρους του δανείου. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις θα κρίνεται και το πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα του νέου δανείου αφού ο ειδικός λογαριασμός θα είναι ένας μηχανισμός που θα τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας των πιστωτών.
Μέχρι να εγγράψει στο σύνταγμά της η Ελλάδα ρήτρα με την οποία θα εγγυάται ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της θα αποτελεί προτεραιότητα.
Στο ελληνικό Σύνταγμα η άμεση προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους
- Στο αγγλικό δίκαιο η νέα σύμβαση
- Στο 120,5% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2020 - Στο 53,5 το «κούρεμα» των ομολόγων
- Μειώνονται κι άλλο τα επιτόκια των ελληνικών δανείων ως 1,5%
- Τώρα μένει να ψηφιστεί στα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης
- Θα επικυρωθεί η συμφωνία στις αρχές Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής
- Μέσα Μαρτίου αποφασίζει το ΔΝΤ το ποσό συμμετοχής του
Η διαπραγμάτευση στο Eurogroup έγινε παράλληλα με τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών. Οι Φινλανδοί ζήτησαν κι άλλες εγγυήσεις, όπως και την προηγούμενη φορά άλλωστε. Τις πήραν και πάλι.
Επί της ουσίας, μιλάμε για ένα δάνειο που συνολικά φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ: το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές κατά 53,5%, δηλαδή κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε επίσημα το IIF.
Συμφωνήσαμε επίσης να δημιουργήσουμε τη θέση του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων. Η θέση του θα είναι μόνιμη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το νέο σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020, όπως απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν, συνοψίζοντας τους όρους που τέθηκαν στην Ελλάδα για να της δοθούν τα 230 δισ. ευρώ.
"Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία" περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία "άνευ προηγουμένου" απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, "ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε: "Χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.Το πρόγραμμα βασίζεται σε πάρα πολύ αυστηρούς όρους. Μέσω ενισχυμένης παρουσίας της task force που θα υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών θα ελέγχεται η τήρηση των όρων, ενώ και ο ειδικός λογαριασμός θα λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε φθηνό χρήμα από δάνεια. Έτσι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τους όρους για τις επενδύσεις", είπε. Αλλά για το τελευταίο (που πρακτικά σημαίνει μισθοί Ινδίας ή Κίνας) έχουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο θ' αναρτήσουμε λίαν συντόμως...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου