Είδηση (μετά σχολίων): Στην ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών εποπτείας για την παρακολούθηση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία, όπως είπε σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος».
Αφού διευκρίνισε ότι παραδόθηκε η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αποσαφηνίστηκαν τα επιπλέον μέτρα για την περικοπή των δαπανών κατά 325 εκατ. ευρώ (λεπτομέρειες εδώ), ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι «χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις για την ενίσχυση της εποπτείας της εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και για να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί προτεριαότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους». Αυτό σημαίνει προφανέστατα την χρήση του "ειδικού λογαριασμού" (για τον οποίο έχουμε γράψει εδώ) και πιθανότατα την παρουσία ειδικών επιτρόπων στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος Γερμανικού σχεδίου.
Σ' αυτά πρέπει να προστεθεί η φημολογία για διευρυμένες δεσμεύσεις που φέρεται να ζητεί ο άξονας Βερολίνου, Άμστερνταμ και Ελσίνκι, όχι μόνο από τους αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και από άλλα πολιτικά κόμματα. Σ' αυτό αντί άλλου σχολίου θα μεταφέρουμε την τοποθέτηση του Σπύρου Γκουτζάνη στο Πρώτο Θέμα: "Με την γνωστή κομψότητα και διπλωματικότητα που χαρακτηρίζει έναν λαό που αιματοκύλισε δύο φορές τον κόσμο για να διασωθεί στο τέλος από το έλεος των νικητών τους, οι γερμανοί ζητούν από όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα να δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο πριν και μετά τις εκλογές.
Διαφορετικά προειδοποιούν δεν μπορούν να δώσουν τα χρήματα για το νέο δανεισμό της χώρας. Αν δεν το ζητούσε ένας γερμανός ο Σόιμπλε θα νόμιζε κανείς ότι κάποιος τύπος με χιούμορ ζητά υπογραφές από τον Τσίπρα και την Παπαρήγα. Ο Σόιμπλε δεν έχει χιούμορ. Κατ αρχήν είναι απαράδεκτες οι παρεμβάσεις όλων των ευρωπαίων στα εσωτερικό της χώρας μας και είναι όνειδος για τον πολιτικό κόσμο ότι καταπίνουν τις προσβολές χωρίς να απαντούν. Φυσικά ο Τσίπρας και η Παπαρήγα δεν θα υπογράψουν. Έρχεται λοιπόν το επόμενο βήμα: εφόσον δεν συμφωνούν όλα τα κόμματα, τα λεφτά θα δωθούν μετά τις εκλογές.
Έτσι ο εκβιασμός μεταφέρεται σε ολόκληρο λαό. Είναι σαν να λένε σε δέκα εκατομμύρια έλληνες αν θέλετε τα λεφτά τότε υπογράψτε όλοι ή τουλάχιστον η πλειοψηφία σας και ψηφίστε κόμματα που είναι υπέρ του μνημονίου. Είναι η ολοκληρωτική λογική της συνολικής ευθύνης ενός λαού.Το επικίνδυνο είναι ότι αν επιμείνουν θα προκαλέσουν διχασμό στον ελληνικό λαό.
Κάποιοι θα πουν να ψηφίσουμε τα μνημονιακά κόμματα για να μην χάσουμε μισθούς και συντάξεις. Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι προέχει η ελάχιστη -στο σημείο που φθάσαμε- αίσθηση προσωπικής, συλλογικής και εθνικής αξιοπρέπειας, ότι δεν μπορεί μία ολόκληρη κοινωνία να γονατίσει. Οι πρώτοι θα αντιτείνουν ότι ορισμένοι που δεν έχουν ανάγκη ή έχουν αποταμιεύσεις έχουν την πολυτέλεια να προβάλλουν την αξιοπρέπεια. Και εδώ τελειώνουν τα επιχειρήματα και αρχίζει ο κοινωνικός εμφύλιος. Πριν ή και μετά τις εκλογές.
Επειδή αυτά είναι πολύ ακραία ακόμη και για τους γερμανούς μοιάζει αρκετά πιθανό να μας ζητούν κάτι που δεν μπορούμε να δώσουμε προκειμένου να μας χρεώσουν την ευθύνη της χρεοκοπίας και της αποχώρησης από το ευρώ. Οι έλληνες πολιτικοί τους εξέπληξαν γιατί μέχρι τώρα αποδέχθηκαν όλα όσα τους ζήτησαν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τους εκπλήξει και η ελληνική κοινωνία και ότι δεν θα γονατίσουν δέκα εκατομμύρια Έλληνες."
Για τη θλιβερή, Μελισσανίδια κωλοτούμπα του κυρίου Σαμαρά που από το "όχι σε επιστολές, κόψιμο κατώτατου μισθού και επικουρικών" πέρασε στο "ναι σε όλα" δε θα πούμε κάτι. Μόνο κρίμα, γιατί κάποιοι τον πίστεψαν (όχι πάντως εμείς).
Πηγή ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα",
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου