Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Ναρκωτικά και αύξηση των αστέγων στην Ελλάδα του σήμερα / Κι άλλες χώρες ζητούν εγγυήσεις για να δώσουν δανεικά

Στις κοινωνικές προεκτάσεις της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις του σε πολλές πτυχές της κοινωνίας (δείτε εδώ για τα πολυϊατρεία, εδώ για την αύξηση εγκαταλείψεων παιδιών κι εδώ για το κράτος πρόνοιας). Σας παραθέτουμε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Γεωργίας Δάμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην "Ελευθεροτυπία", το οποίο περιγράφει γλαφυρά το τι συμβαίνει σε απόσταση αναπνοής από εμάς...

"Ενας άλλος κόσμος, υπόγειος, ξετυλίγεται στην πίσω πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος στο κέντρο της Αθήνας. Μια εικόνα που κανείς δεν φαντάζεται ότι θα συναντήσει σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ανθρωποι, ακαθαρσίες και ναρκωτικές ουσίες σε κάθε παγκάκι. Και σκόρπιες κουβέντες για μαχαιρώματα τις νύχτες. Η εικόνα στην πλατεία -ακόμη και την ημέρα- είναι τραγική. Ανθρώπινα ράκη, ξαπλωμένα σαν σκιές, ανακατεμένα με μιαν αφόρητη δυσοσμία. Η πλατεία μοιάζει με χωματερή ανθρώπων. Τα μεσημέρια του Αυγούστου στην πλατεία το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο. Κάποιοι περαστικοί σταματούν στα ΑΤΜ των τραπεζών και αποχωρούν βιαστικά. Δίπλα σε κάθε περαστικό στήνεται κι ένας άστεγος χρήστης ουσιών, ζητώντας έστω ένα ευρώ, κάτι για φαγητό. Ολοι τους είναι εξαθλιωμένοι, βρώμικοι και αποστεωμένοι.

Ο Μιχάλης είναι μόνιμος κάτοικος της πλατείας, σ' αυτήν έβγαλε το χειμώνα: «Δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα και βρεθήκαμε στο δρόμο. Δεν μπορείς να πλυθείς, δεν υπάρχει τουαλέτα. Και γίναμε πολλοί. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας. Κι ούτε φταίμε εμείς για όλες τις κλοπές που γίνονται εδώ. Κι αν φύγουμε, πού θα πάμε; Αν δεν βρεθεί χώρος, δεν λύνεται το πρόβλημα. Οταν νυχτώνει, η πλατεία γεμίζει. Τέτοια ώρα οι περισσότεροι λείπουν. Ψάχνουν για φαγητό και ίσκιο».

Χοντρές μύγες και δυσοσμία απλώνονται στην κάτω πλευρά της πλατείας. Αδεια πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, άδειες σακούλες, σκουπίδια και ακαθαρσίες. Στους τσιμεντένιους πάγκους ακούμπησαν τα υπάρχοντά τους: βρώμικα μπουκάλια με νερό, ρούχα και κουβέρτες. Οι πεζοί περνούν περιμετρικά. Δεκάδες άνθρωποι ξαπλωμένοι στα παγκάκια, ακίνητοι, κοιτάζουν απορημένοι.

«Να φύγετε από 'δώ. Εδώ μένουμε εμείς», λέει κάποιος απ' το παγκάκι και βυθίζεται στον ύπνο. Είναι δύσκολο να διακρίνεις την ηλικία του, όπως και των υπολοίπων. Ολοι φαίνονται γερασμένοι.

Αστυνομικοί περιπολούν στη γωνία. Το πεζοδρόμιο και το χώμα της πλατείας έχουν γεμίσει ακαθαρσίες. Σε κάθε παγκάκι υπάρχει ένας άστεγος. «Ποτέ δεν πας στο παγκάκι του άλλου. Πριν από δύο μήνες έγινε φονικό. Ενας νέος έκατσε στο παγκάκι του παλιού κι ο άλλος έβγαλε μαχαίρι και τον έσφαξε», λένε.

«Κόλαση γίνεται κάθε πρωί που βγαίνουν από τις κούτες. Γεμίζει η πλατεία. Ολοι έγιναν παραβατικοί επειδή ζουν στο δρόμο», λέει η Μαρία, που εργάζεται στο φούρνο της πλατείας. Λέει ότι «κάνουν ενέσεις στο πεζοδρόμιο, ακόμη και μπροστά στα καταστήματα. Τους δίνουμε κάτι να φάνε, για να μην κλέβουν. Και ρούχα τούς δίνουμε. Αλλά διαρκώς ενοχλούν τους πελάτες. Κι οι πελάτες φοβούνται. Ορισμένοι είναι καλά παιδιά, δεν κλέβουν. Οπως ο Γιώργος, που είναι αξιοπρεπής. Η οικογένειά του τον εγκατέλειψε. Τον πήρε το ασθενοφόρο το περασμένο Σάββατο, τον μετέφεραν αιμόφυρτο στον Ερυθρό Σταυρό».

«Είναι άστεγοι, οι περισσότεροι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς. Καθημερινά γίνονται κλοπές. Δύο φορές διέρρηξαν το περίπτερο». Εχει τυλίξει τα περιοδικά με προστατευτικό πλέγμα. Λέει ότι βλέπει τους άστεγους της πλατείας να επεκτείνονται: «Κοιμούνται στην Εμπορική Τράπεζα, όπου υπάρχει χώρος. Οταν γίνονται εκδηλώσεις στην πλατεία, έρχεται συνεργείο του δήμου και καθαρίζει».

«Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, προσφέρεται στέγη σε όσους δεν είναι εξαρτημένοι», λέει ο Γ. Αποστολόπουλος, υπεύθυνος του ξενώνα του Δήμου Αθηναίων. Διευκρινίζει επίσης ότι «στις υποδομές του δήμου δεν υπάρχει μέριμνα για τους χρήστες, οι οποίοι ενδέχεται να είναι φορείς μεταδοτικών νοσημάτων. Εάν μάλιστα η κοινωνική υπηρεσία έχει υποψίες για κάποιον άστεγο, γίνονται τοξικολογικές εξετάσεις. Γι' αυτούς είναι προσβάσιμο μόνο το πρόγραμμα σίτισης». Ο ίδιος χαρακτηρίζει αναγκαία την ύπαρξη μέριμνας από το υπ. Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει το κράτος ν' αναλάβει τις ευθύνες του»."

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας για «χρηματικές εγγυήσεις» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην ευρωζώνη, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις άλλων τριών, μέχρι στιγμής, κρατών-μελών της και κατ' ουσίαν θέτοντας σε κίνδυνο τις αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας 109 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Τον κύκλο των αντιδράσεων άνοιξε η Αυστρία και ακολούθησαν Ολλανδία και Σλοβακία, ενώ παράγοντες της αγοράς βρίσκονται εν αναμονή και της Εσθονίας (σ.σ. μπήκε στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2011). Και οι τρεις χώρες ζητούν να έχουν την ίδια μεταχείριση με τη Φινλανδία, κάνοντας σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Συνολικά και οι τέσσερις χώρες που έχουν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους συμμετέχουν με περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο πρώτο ελληνικό δάνειο. Η Ελλάδα δεν φαίνεται να συζητεί ανάλογου τύπου συμφωνία με άλλες χώρες της ευρωζώνης, διευκρίνιζαν χθες κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο κ. Βενιζέλος ρίχνει εμμέσως τα βέλη του εναντίον όσων εγείρουν τέτοιου είδους αξιώσεις, ενώ καλεί την Ε.Ε. να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης θυμίζοντάς της ότι «δεν είναι μόνον ή κυρίως ελληνική». Οι αξιώσεις των χωρών προκαλούν την έντονη αντίδραση και των Βρυξελλών. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως μετέδωσε χθες το Associated Press, είπε ότι η φινλανδική συμφωνία «δημιουργεί ασυμμετρίες στο πρόγραμμα στήριξης και ανοίγει την πόρτα» για ιδιαίτερες απαιτήσεις από άλλες χώρες.

Στην αρχική είδηση είχαμε αναφερθεί πριν από λίγες μέρες (διαβάστε εδώ), αφού μας είχε προκαλέσει πραγματική κατάπληξη. Απ' ότι φαίνεται λοιπόν η συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, αφού δημιούργησε σχετικό τετελεσμένο, το οποίο έχει και μια άλλη παράμετρο που αξίζει να μελετηθεί: αν η χώρα μας έχει τα χρήματα που τις δανείζουν ήδη οι χώρες που ζητούν εγγυήσεις, γιατί δεν τα χρησιμοποιεί απευθείας για αγορά ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, πράγμα που θ' οδηγήσει σε σαφή μείωση του χρέους, χρησιμοποιώντας τα χρήματα που τις δίνουν οι λοιπές χώρες γι' ανανέωση του δανεισμού (δεδομένου πάντα ότι η κυβέρνηση αρνείται να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές οδούς αντί του Μνημονίου); Δε θα σχολιάσουμε το πόσο "ενωμένη" δείχνει η Ε.Ε. καθώς και το πόσο πρόχειρη αποδεικνύεται η "σωτηρία" που διαφημίστηκε τόσο έντονα τον Ιούλιο (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Αυτά είναι αυταπόδεικτα και δε σηκώνουν σχόλια...

Πηγές: "Ελευθεροτυπία", "Τα Νέα" / Αλήθεια τι απέγινε με την υπόθεση Siemens; Θα τιμωρηθεί κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: