Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πως το γάλα φέρνει τα πάνω-κάτω στην κυβέρνηση

Η είδηση από το "Βήμα" ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα...

"Αποφασισμένος για έξοδο από την κυβέρνηση εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει «μίνι κρίση» στην κυβέρνηση, εν όψει και της ψήφισης των μέτρων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας όσον αφορά το καθεστώς για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, είναι αρνητική και για το λόγο αυτό φέρεται έτοιμος να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, πιστός στα όσα έχει πει εδώ και πολλούς μήνες, θεωρεί ότι τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και άρα δεν μπορεί να δεχθεί μια τέτοια συμφωνία.
«Θα περιμένω να τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή και μετά θα τοποθετηθώ» λέει ο κ. Χαρακόπουλος στους συνομιλητές του και επιμένει ότι θα παραμείνει συνεπής με τις θέσεις του, οι οποίες είναι γνωστές στο πρωθυπουργικό γραφείο.  
Ο αναπληρωτής υπουργός από την πρώτη στιγμή αντέδρασε έντονα στα σενάρια περί επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Μάλιστα για τα όσα συμφωνήθηκαν για φρέσκο γάλα 10 ημερών, έχει ακουστεί να λέει με χιούμορ, ότι «αυτό στα χωριά μας το λέμε ξινόγαλα».
Ο κ. Χαρακόπουλος υποστηρίζει ότι «στη χώρα μας επιστημονική επιτροπή έκρινε ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, που υφίσταται μια θερμική επεξεργασία στους 71,7° C για 15 δευτερόλεπτα, είναι 5 ημέρες. Βεβαίως, το γάλα όσο μεγαλύτερη θερμική επεξεργασία υφίσταται, τόσο μειώνονται τα θρεπτικά του συστατικά».
Ο ίδιος επικαλείται τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα και έχει υπογραμμίσει ότι η χώρα έχει διάσπαρτες μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. «Αν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από 5 σε 7, σε 9 ή 10 μέρες, θα ζήσουμε το εξής παράδοξο: ενώ δεν θα υπάρχει ελληνικό «φρέσκο» να έχουμε εισαγωγές παστεριωμένου γάλακτος μεγαλύτερης διάρκειας από άλλες χώρες οι οποίες έχουν το χαρακτηρισμό «φρέσκο», όπως η Ιταλία» τόνισε προ ημερών.
Παράλληλα έχει διαμηνύσει έγκαιρα ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ελληνική αγελαδοτροφία και θα αναγκαστούν να κλείσουν και να εξαγοραστούν επιχειρήσεις. «Τελικά, τι θέλουμε; Δεν θέλουμε να υπάρχει παραγωγικός ιστός στη χώρα; Δεν θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής; Είμαστε μια χώρα, η οποία έχει χάσει πια την αυτάρκειά της σε τρόφιμα» είπε."

Όποιος διαβάσει τα επιχειρήματά του υφυπουργού θα δει ότι έχει μάλλον δίκιο. Δεν υπάρχει λογική στην όλη απόφαση και η συμφωνία έγινε για να μπορέσουν ορισμένες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να προωθήσουν προϊόντα που μέχρι σήμερα δεν κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά εις βάρος της ποιότητας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων που έτσι κι αλλιώς υποφέρουν λόγω των καρτέλ και των χονδρεμπόρων.

Όμως...


Η εν λόγω κίνηση (πάντα με το πρόσχημα της προστασίας των καταναλωτών) αποτελεί σταθερή συνέχεια των όσων συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας...Ο κύριος υφυπουργός δεν το είχε παρατηρήσει; Τώρα αποφάσισε ν' αντιδράσει;

Ρητορικά ερωτήματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: