Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι "Πρωταγωνιστές" στην μάχη των Ευρωεκλογών (σκέψεις και προβληματισμοί)

Είδηση: Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κίνησης, η οποία θα κατέλθει στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης.

Το όνομα του ψηφοδελτίο είναι «Το Ποτάμι» και με αυτό η κίνηση θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Ο Στ. Θεοδωράκης, όπως αναφέρει στο κείμενό του με το οποίο ανακοινώνει την ίδρυση του κινήματο, θα παραχωρήσει το εταιρικό του μερίδιο στο protagon.gr στους συνεργάτες του, εν όψει αυτών των εξελίξεων. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπεί πρόσωπα με κοινωνική δράση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο.

Όσο για το ποιοι απαρτίζουν το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει: «Ποιοι το αποφασίσαμε; Άνθρωποι με τα ίδια ερωτήματα. Επαγγελματίες της ζωής - νέοι στην πολιτική. Κανείς από εμάς δεν έχει υπηρετήσει σε υπουργεία, υφυπουργεία ή γραφεία αρχηγών. Φοιτητές, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργοι, έμποροι, γιατροί, αρχιτέκτονες. Μια ομάδα που έχει μυαλό και δύναμη - τη δύναμη της λογικής και του δίκιου. Τις επόμενες ώρες θα βγάλετε και εσείς μόνοι σας τα συμπεράσματά σας».

Ακόμη αναφέρει: «Εγώ τώρα, δε θα πάω στην Ευρωβουλή. Δεν έχω ίσως και τα προσόντα. Καλά καλά δεν ξέρω ξένες γλώσσες. Θα μείνω λοιπόν στην Ελλάδα. Το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί πάλι από εσάς. Αν πάμε καλά στις Ευρωεκλογές, μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στις εθνικές εκλογές.

Αναφορικά με το όραμά του για την οικονομική πολιτική αναφέρθηκε στο τρίπτυχο Χώμα-Ήλιος-Θάλασσα. Όπως είπε: “Την Ελλάδα θα σώσει το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να επενδύσουμε δυναμικά και έξυπνα σε αυτά. Χώμα – γεωργία, κτηνοτροφία. Ήλιος – ενέργεια αλλά και υγεία και ευτυχία. Θάλασσα – ψάρια και τουρισμός.”

Σχόλιο:  Να λοιπόν που η έκπληξη όσο αφορά τη συμμετοχή στις επερχόμενες "ευρωεκλογές", έρχεται από ένα δημοσιογράφο του συστήματος. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ένας από τους πλέον "απολιτικούς" δημοσιογράφους της γενιάς του, που έφτιαξε την καριέρα του ενασχολούμενος με κοινωνικά θέματα (στα οποία πάντα υπάρχει μια θετική "νότα" στο τέλος) βασισμένος σε μια "δήθεν" πολιτικοκοινωνική  τοποθέτηση και μια ιδιαίτερη αγάπη προς τους κυρίους Ψαριανό, Καμίνη και Μπουτάρη, κατεβαίνει για λόγους προφανείς: να εισπράξει (αλά Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία) την απογοήτευση της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα και να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι τώρα έμοιαζε ο απόλυτος κυρίαρχος όσο αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο ονειρικά όσο τα παρουσιάζει ο κύριος Θεοδωράκης: η ομάδα που παρουσιάζει ο κύριος Θεοδωράκης ως την "κινητήριο δύναμη" στο "κόμμα" που δημιούργησε μπορεί να έχει παρουσία στη ζωή (δεν μπορούμε εξάλλου να τους κρίνουμε γιατί δεν τους γνωρίζουμε) αλλά ο ίδιος σε όλα αυτά τα χρόνια που η χώρα μας υποφέρει από το Μνημόνιο ήταν βροντερά απών. Ούτε μια δήλωση, ούτε ένα άρθρο, ούτε μια συμμετοχή σε μια κοινωνική κινητοποίηση... Τίποτα. Συνέχισε τις εκπομπές του, στο ίδιο γλυκανάλατο στυλ, χωρίς να επιχειρεί να κάνει μια τομή σε οτιδήποτε. Και οι κύριοι Βαξεβάνης και Κούλογλου ήταν ευνοημένοι (όντας προβεβλημένοι), αλλά τουλάχιστον εκείνοι έκαναν αποκαλυπτική δημοσιογραφία, κυνήγησαν θέματα, έφεραν στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις και καταστάσεις, που ο κύριος Θεοδωράκης και οι όμοιοί του αποσιωπούσαν τόσα χρόνια.

Επίσης υπάρχει και μια πονηρή παράμετρος: ο κύριος Θεοδωράκης δημοσιογραφεί χρόνια μέσα από έντυπα και τηλεοπτικές συχνότητες διαχειριζόμενα από τους "μεγαλοεργολάβους" που λυμαίνονται την χώρα μας εδώ και χρόνια. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σ' αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορούν να κατέβουν ούτε υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε περιφερειακούς δήμους, χωρίς την "άδεια" των "γερόντων" (το παράδειγμα του κυρίου Καμπουράκη που πριν μερικά χρόνια ήθελε να είναι υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος στον τόπο καταγωγής του αλλά οι ιδιοκτήτες του Mega του έκοψαν τα φτερά, είναι χαρακτηριστικό). Άρα είναι εντελώς απίθανο ο κύριος Θεοδωράκης να κατέβει στις ευρωεκλογές άνευ της άδειας τους - με το αντίθετο να μοιάζει ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο, ιδιαίτερα δε με δεδομένη την οικονομική επιφάνεια και στήριξη που χρειάζονται τέτοια εγχειρήματα για να έχουν μια σχετική επιτυχία. Και την επιφάνεια μπορεί να την έχει ο κύριος Θεοδωράκης, αλλά οι γνώσεις μας από το χώρο δε συνηγορούν ότι είναι ένας άνθρωπος που θα ξόδευε αφιδώς για το "μεράκι" του και μόνο. Ούτε προφανώς θεωρούμε πιθανόν οι άνθρωποι που θα συμπράξουν μαζί του να έχουν την οικονομική δυνατότητα να "στηρίξουν" οικονομικά έναν οργανισμό που θα χρειαστεί να "κινητοποιηθεί" έντονα στις εκλογές.

Μια προσπάθεια να κοπούν ψήφοι από το ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν; Το πιο πιθανό. Εξάλλου το κοινό του κύριου Θεοδωράκη δεν είναι το κοινό που ψηφίζει Χ.Αυγή (στη συντριπτική τους πλειοψηφία). Ο στόχος επομένως είναι προφανής. Θα πετύχει; Ο χρόνος θα δείξει - αν και στην χώρα μας, όλα είναι πιθανά...

Πάντως η κίνηση του είναι απόλυτα μελετημένη, το χρονικό σημείο άριστο (αρκετά κοντά στις ευρωεκλογές ώστε να η κίνηση να εντυπωθεί στο μυαλό των ψηφοφόρων) και οι γνωριμίες του κ. Θεοδωράκη τέτοιες ώστε να υπάρχει και μια σχετική (και ανέξοδη αρχικά) προβολή... Δεν μπορεί εξάλλου να κριθεί με πολιτικά κριτήρια γιατί το "Χώμα-Ήλιος-Θάλασσα" είναι μάλλον αστείο ως πολιτική βάση και απλοϊκό ως ιδέα. Την δεκαετία του '50 και του '60 ίσως να είχε βάση. Στο σήμερα, χρειάζεται κάτι παραπάνω...

Καλή συνέχεια πάντως- αναμένουμε και το επόμενο βήμα δημιουργίας πολιτικών κομμάτων. Μπορεί είναι ένα κόμμα με στελέχη του "Dancing with the stars" μαζί με το "Πρωϊνό μου". Ποιος ξέρει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: