Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Η σφαγή των 30000 ή η προσπάθεια για μια θέση στον ήλιο (του ΟΤΕ)


Είδηση: Ξεπερνούν τις 30.000 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για τις 500 θέσεις τεχνικών πεδίων, πωλητών καταστημάτων και εταιρικών πωλητών που η εταιρεία προκήρυξε την περασμένη εβδομάδα.

Οι προσλήψεις των υπαλλήλων που θα επιλεγούν θα γίνουν σταδιακά από τις αρχές της νέας χρονιάς, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν και επιπλέον νέες θέσεις εργασίας για τεχνικούς πεδίου και μηχανικούς.

Στο μεταξύ, διπλάσιοι θα είναι τελικά οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που θα αποχωρήσουν με το φετινό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Οργανισμού έως το τέλος της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι χρήση του τρέχοντος προγράμματος εθελουσίας εξόδου θα κάνουν συνολικά 2.040 εργαζόμενοι αντί για περίπου 1.100 που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. Σήμερα στον ΟΤΕ απασχολούνταν 8.700 εργαζόμενοι.

Προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη συμμετοχή των υποψηφίων στο πρόγραμμα -δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των αιτήσεων- το ΔΣ του ΟΤΕ ενέκρινε δαπάνη ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του κόστους της εθελουσίας εξόδου ήταν 190 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι του Οργανισμού ανέφεραν ότι 104 από τα 340 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει το πρόγραμμα, θα πάνε στο Δημόσιο, καθώς τα 82 εκατ. θα κατευθυνθούν στα ασφαλιστικά ταμεία και 22 εκατ. αντιστοιχούν σε φόρους προς το Δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ύψους 236 εκατ. ή περίπου 115.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Στον ΟΤΕ απασχολούνταν 8.700 εργαζόμενοι.

Σχόλιο: Ο ΟΤΕ παραμένει μαγαζί-γωνία στην Ελλάδα ακόμα και αν δε βρίσκεται πλέον υπό κρατικό έλεγχο και παρά το ότι οι συνθήκες εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα δεν είναι αυτά που ήταν μέχρι πριν 2 ή 3 χρόνια. Σε μια χώρα όμως που η ανεργία μαστίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα, που επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, η αναγγελία και μόνο προσλήψεων σ' ένα οργανισμό που πληρώνει στην ώρα του, δίνει τις άδειες και τις υπερωρίες που πρέπει, δεν υπάρχει πιθανότητα να κλείσει "αύριο" και γενικά λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις προκαλεί πανικό. Βέβαια το νόμισμα έχει δύο όψεις: ο ΟΤΕ στην ουσία αντικαθιστά παλιούς εργαζομένους (που κοστίζουν πολύ και εργάζονται σε καθεστώς μονιμότητας) με καινούργιους, φθηνότερους και χωρίς πολλές απαιτήσεις. Έτσι κάθε θέση εργασίας που προκηρύσεται στην πράξη αντικαθιστά 2 και 3 "παλιές". Αυτοί όμως είναι οι νόμοι της αγοράς - η αποζημίωση που θα πάρουν είναι υπερβολικά καλή (για τα δεδομένα της εποχής) και θα τους δώσει τη δυνατότητα είτε να περιμένουν να βγουν στη σύνταξη, είτε να βρουν δουλειά αλλού (αν υπάρξουν ευκαιρίες) ή να ξεκινήσουν κάτι δικό τους.

Πάντως είναι λυπηρό να υπάρχουν τόσες χιλιάδες αιτήσεις για θέσεις οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν μεγάλες προοπτικές ανέλιξης. Στην αναβροχιά της Ελλάδας του σήμερα, καλό και το χαλάζι...Και όταν ανοίξουν οι θέσεις μηχανικών (στην σελίδα που βρίσκεται εδώ) - που είναι ένας κλάδος που μαστίζεται από την κρίση, η αναλογία θέσεων και υποψηφίων αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: