Και πάνω που ετοιμάζαμε μια τεκμηριωμένη και εμπεριστατομένη απάντηση
στις δηλώσεις Στουρνάρα περί ανθηρής οικονομίας και χαμηλής φορολόγησης
των Ελλήνων, μας πρόλαβε το "Ποντίκι" το οποίο έκανε κυριολεκτικά "φύλλο
και φτερό" τα πρόσφατα "σοφά" λόγια του υπουργού Οικονομικών και
απάντησε για όλες του τις αιτιάσεις. Το άρθρο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον
γι' αυτό και το αναδημοσιεύουμε...Με αυτά που λέει και κάνει πάντως ο
υπουργός, δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί "ανεπιθύμητο πρόσωπο" ακόμα και
στο ίδιο του το Υπουργείο: πως να εξηγηθεί αλλιώς άλλωστε το ότι σύμφωνα
με είδηση που γράφτηκε εκτεταμμένα αποδείχτηκε ότι έχουν γίνει δεκάδες
αναζητήσεις στο Taxis στο όνομά του, με εφοριακούς απ' όλη την Ελλάδα να
ξεψαχνίζουν τα φορολογικά του στοιχεία. Το αν αυτό είναι σωστό ή λάθος
το αφήνουμε στην τύχη του καθενός - πάντως ένα είναι το σίγουρο:
βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και όχι για καλό λόγο...
Δύο φορές «χτύπησε» τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών. Την πρώτη για να μας πει ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται και τη δεύτερη για να μας πείσει ότι αυτή τη φορά θα πληρώσει και η… Εκάλη. Παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως «τεχνοκράτη» για να προσδώσει βαρύτητα στα λεγόμενά του, τον διαψεύδουν οι ίδιοι οι αριθμοί.
Έρευνα του ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι το 2012 επιβάλλαμε τις μεγαλύτερες κρατήσεις στον κόσμο στους μισθωτούς. Την ίδια στιγμή έρευνες της Κομισιόν μάς κατατάσσουν στην πρώτη τριάδα όσον αφορά τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Εφαρμόζουμε εξωφρενικούς συντελεστές φορολόγησης σε ποτά και τσιγάρα και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στην… κινητή τηλεφωνία. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων είναι μακράν ο μεγαλύτερος, ενώ δεν υπάρχει άλλη χώρα να επιβάλλει τόσο υψηλά τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα, ειδικά σε αυτά με κινητήρα άνω των 2.000 κυβικών.
Κι όμως, ο υπουργός Οικονομικών επιμένει, παρά το γεγονός ότι κρατούν σαφείς αποστάσεις ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Χρ. Σταϊκούρας και ο Κ. Μητσοτάκης. Επιχειρηματολογεί βασιζόμενος όχι στους φορολογικούς συντελεστές, βάσει των οποίων πληρώνουν οι πολίτες, αλλά βάσει του ποσοστού των φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, έναν δείκτη ο οποίος το μόνο που δείχνει είναι η απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ένα παράδειγμα είναι αρκετό για να δείξει τη διαφορά. Επιβάλλεται φόρος κατοχής ακινήτων με συντελεστή 1%. Το 50% των ιδιοκτητών δεν πληρώνει. Άλλος γιατί καταφέρνει να φοροδιαφύγει και άλλος διότι αδυνατεί, με αποτέλεσμα να φορτώνεται ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τα έσοδα από τον φόρο κατοχής ακινήτων πέφτουν ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς το Δημόσιο δεν καταφέρνει να εισπράξει τα αναμενόμενα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτός που πλήρωσε τον φόρο δεν επιβαρύνθηκε με τον εξαιρετικά υψηλό συντελεστή του 1%.Υπερφορολογήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ναι ή όχι;
Όσον αφορά την υποτιθέμενη «σύγκρουση» με τα συμφέροντα της Εκάλης, η πραγματικότητα φαίνεται να είναι τελείως διαφορετική. Ο υπουργός προβάλλει τη θέλησή του να επιβάλει ειδικό φόρο κατοχής σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ξεχνάει όμως ότι αυτός ο φόρος επιβάλλεται από το… 1997. Ξέσπασε ο πόλεμος εναντίον των συμφερόντων της Εκάλης επειδή θα συνεχίσει να επιβάλλεται (και μάλιστα με μεγαλύτερο αφορολόγητο σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα) ο ίδιος φόρος; Και να ήταν μόνον αυτό: το 2014 φέρνει πρόσθετα φορολογικά βάρη σχεδόν σε όλους. Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις:
1 Αυτοί που εισπράττουν μεγάλα ποσά από ενοίκια.
2 Αυτοί που δηλώνουν πολλά εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι κ.λπ.).
Αυτοί όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα τύχουν και γενναιότατων φορολογικών ελαφρύνσεων. Και είναι γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ζουν (και) στην Εκάλη.
Οι κρατήσεις
Δεν υπάρχει καμία χώρα στον ΟΟΣΑ η οποία να επιβάλλει τόσο πολλές κρατήσεις στους μισθούς. Καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών, μαζί με τη Γαλλία. Την έρευνα διενεργεί ο ΟΟΣΑ σε ετήσια βάση. Στην τελευταία έκθεση (Taxing Wages 2013) η Ελλάδα φιγουράρει στην κορυφή του σχετικού πίνακα για δύο λόγους:
1 Έκανε τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις στο χρονικό διάστημα 2010-2012 (είναι τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του μνημονίου).
2 Εφαρμόζει τον υψηλότερο συντελεστή κρατήσεων, ο οποίος φτάνει στο απίστευτο 43% όταν ο μέσος όρος για τις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ είναι μόλις 26,1%. Δηλαδή, ξεπερνάμε –πάντοτε σε κρατήσεις – τον μέσο όρο των χωρών - μελών κατά 17 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.
Τι δείχνει αυτό το ποσοστό; Είναι το άθροισμα των κρατήσεων (ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου, εισφορές εργοδότη και φόρος εισοδήματος) που επιβάλλεται στον μέσο μισθό κάθε χώρας. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει για έναν παντρεμένο. Επίσης, έχουν ληφθεί υπόψη και οι όποιες εισοδηματικές ενισχύσεις κάνει το κράτος έτσι ώστε, μέσα από το τελικό ποσοστό, να αποτυπώνεται η συνολική οικονομική πολιτική στον τομέα των μισθών. Χώρες που εμφανίζονται στον πίνακα να έχουν μονοψήφιους συντελεστές δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν καθόλου κρατήσεις. Σημαίνει ότι εισπράττουν τα χρήματα και τα επιστρέφουν σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Το ότι οι συγκρίσεις γίνονται με βάση τον μέσο μισθό, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στη σύγκριση, καθώς αν η έρευνα γινόταν με βάση ένα συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 50.000 ευρώ), θα υπήρχε ο κίνδυνος να συγκριθεί ένας υψηλόμισθος σε μια χώρα με έναν χαμηλόμισθο μιας άλλης χώρας. Πόσος είναι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα; Τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι πλέον έχει προσγειωθεί στα επίπεδα των 1.350 ευρώ. Άρα οι ετήσιες μεικτές απολαβές ανέρχονται στα 18.900 ευρώ, δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν τα δώρα και το επίδομα αδείας.
Ο ΟΟΣΑ έχει κάνει τους υπολογισμούς του για ετήσιες απολαβές ύψους 20.000 ευρώ, άρα είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΙΚΑ. Στον σχετικό πίνακα φαίνονται τα αποτελέσματα: Η Ελλάδα με αύξηση 3,6 ποσοστιαίων μονάδων στο συνολικό ποσοστό των κρατήσεων από το 2010 μέχρι το 2012 είναι πλέον η πρώτη χώρα μαζί με τη Γαλλία, η οποία διατηρείται στο 43,1%. Ακολουθούν το Βέλγιο και η Ιταλία, ενώ ακόμη και χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία, που φημίζονται για τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα.
Στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχουν και χειρότερα από τα δικά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ανήκουμε μεταξύ των πρώτων. Ποιες χώρες έχουν χαμηλότερο συντελεστή συγκριτικά με την Ελλάδα; Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία (έχει συντελεστή 19%), η Εσθονία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Μεγάλη Βρετανία. Πολωνία, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχουν τον ίδιο φορολογικό συντελεστή με την Ελλάδα. Ποιες μένουν λοιπόν να μας ξεπερνούν; Η Ουγγαρία με 27%, η Δανία, η Σουηδία και η Κροατία με συντελεστή 25%, και η Ρουμανία με 24%.
Υπάρχουν και άλλες ελληνικές πρωτιές. Ιδού ορισμένες:
1 Επιβάλλουμε τον υψηλότερο φόρο στη βενζίνη. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει εκτοξευτεί στα 68 λεπτά ανά λίτρο, ενώ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης επιβάλλεται και ο ΦΠΑ με συντελεστή 23%. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε κάθε λίτρο ο φόρος καταλήγει να υπολογίζεται με συντελεστή… 60%. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή λιανικής σε ολόκληρη την Ε.Ε.
2 Στα τσιγάρα, ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο… 81%. Σε ένα πακέτο τσιγάρων με τιμή λιανικής 3,8 ευρώ εφαρμόζεται πάγιος φόρος 1,6 ευρώ, αναλογικός φόρος 0,76 ευρώ και ΦΠΑ 0,71 ευρώ. Έτσι, από τα 3,8 ευρώ μόνο τα 0,73 ευρώ αφορούν την τιμή του προϊόντος.
3 Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες διεθνώς που φορολογούμε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Σε έναν λογαριασμό των 30 ευρώ επιβάλλεται φόρος κινητής τηλεφωνίας και ΦΠΑ ύψους 11,33 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος να αντιστοιχεί στο 27,4% του λογαριασμού. Όσο ανεβαίνει ο λογαριασμός, ανεβαίνει και ο φόρος, με αποτέλεσμα στον λογαριασμό των 120 ευρώ ο φόρος να ανεβαίνει στα 54,17 ευρώ και ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στο 31,1%.
4 Στα οινοπνευματώδη ποτά, η επιβάρυνση κυμαίνεται από 43,5% έως 71%, ανάλογα με το είδος του ποτού. Σε ένα κονιάκ τριών αστέρων, για παράδειγμα, η τιμή προ φόρων μπορεί να είναι 3,71 ευρώ και με τους φόρους να εκτοξεύεται στα… 12,8 ευρώ.
5 Ακόμη και στην αγορά των ακινήτων, όπου η κυβέρνηση θέλει να προβάλει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις μεταβιβάσεις από το 10% στο 3%, υπάρχει το ζήτημα του ΦΠΑ. Ακίνητα τα οποία έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1.1.2006 υπάγονται στον ΦΠΑ με αποτέλεσμα επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο να επιβάλλεται και πρόσθετη επιβάρυνση 23%. Αυτός ο φόρος έχει διαλύσει ειδικά την αγορά της εξοχικής κατοικίας, την οποία μάλιστα θέλουμε να αξιοποιήσουμε για να επιστρέψουμε στον δρόμο της ανάπτυξης.
6 Τέλη κυκλοφορίας αντίστοιχα με τα ελληνικά συναντάς σε ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. (ενδεχομένως και να μην συναντάς σε καμία χώρα). Ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου με κινητήρα 1.986 κυβικών γνωστής ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας πληρώνει περίπου 816 ευρώ, αν προστεθούν τα τέλη αλλά και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Το ίδιο αυτοκίνητο στη Δανία επιβαρύνεται με 443 ευρώ, στη Σουηδία με 163 ευρώ, στη Γερμανία με 334 ευρώ, στην Ιταλία με 301 ευρώ, στην Κύπρο με 238 ευρώ, στην Ουγγαρία με 125 ευρώ, στην Πορτογαλία με 227 ευρώ, στο Βέλγιο με 397 ευρώ, στην Αυστρία με 574 ευρώ και στη Μεγάλη Βρετανία με 228 ευρώ.
Δύο φορές «χτύπησε» τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών. Την πρώτη για να μας πει ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται και τη δεύτερη για να μας πείσει ότι αυτή τη φορά θα πληρώσει και η… Εκάλη. Παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως «τεχνοκράτη» για να προσδώσει βαρύτητα στα λεγόμενά του, τον διαψεύδουν οι ίδιοι οι αριθμοί.
Έρευνα του ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι το 2012 επιβάλλαμε τις μεγαλύτερες κρατήσεις στον κόσμο στους μισθωτούς. Την ίδια στιγμή έρευνες της Κομισιόν μάς κατατάσσουν στην πρώτη τριάδα όσον αφορά τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Εφαρμόζουμε εξωφρενικούς συντελεστές φορολόγησης σε ποτά και τσιγάρα και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στην… κινητή τηλεφωνία. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων είναι μακράν ο μεγαλύτερος, ενώ δεν υπάρχει άλλη χώρα να επιβάλλει τόσο υψηλά τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα, ειδικά σε αυτά με κινητήρα άνω των 2.000 κυβικών.
Κι όμως, ο υπουργός Οικονομικών επιμένει, παρά το γεγονός ότι κρατούν σαφείς αποστάσεις ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Χρ. Σταϊκούρας και ο Κ. Μητσοτάκης. Επιχειρηματολογεί βασιζόμενος όχι στους φορολογικούς συντελεστές, βάσει των οποίων πληρώνουν οι πολίτες, αλλά βάσει του ποσοστού των φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, έναν δείκτη ο οποίος το μόνο που δείχνει είναι η απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ένα παράδειγμα είναι αρκετό για να δείξει τη διαφορά. Επιβάλλεται φόρος κατοχής ακινήτων με συντελεστή 1%. Το 50% των ιδιοκτητών δεν πληρώνει. Άλλος γιατί καταφέρνει να φοροδιαφύγει και άλλος διότι αδυνατεί, με αποτέλεσμα να φορτώνεται ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τα έσοδα από τον φόρο κατοχής ακινήτων πέφτουν ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς το Δημόσιο δεν καταφέρνει να εισπράξει τα αναμενόμενα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτός που πλήρωσε τον φόρο δεν επιβαρύνθηκε με τον εξαιρετικά υψηλό συντελεστή του 1%.Υπερφορολογήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ναι ή όχι;
Όσον αφορά την υποτιθέμενη «σύγκρουση» με τα συμφέροντα της Εκάλης, η πραγματικότητα φαίνεται να είναι τελείως διαφορετική. Ο υπουργός προβάλλει τη θέλησή του να επιβάλει ειδικό φόρο κατοχής σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ξεχνάει όμως ότι αυτός ο φόρος επιβάλλεται από το… 1997. Ξέσπασε ο πόλεμος εναντίον των συμφερόντων της Εκάλης επειδή θα συνεχίσει να επιβάλλεται (και μάλιστα με μεγαλύτερο αφορολόγητο σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα) ο ίδιος φόρος; Και να ήταν μόνον αυτό: το 2014 φέρνει πρόσθετα φορολογικά βάρη σχεδόν σε όλους. Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις:
1 Αυτοί που εισπράττουν μεγάλα ποσά από ενοίκια.
2 Αυτοί που δηλώνουν πολλά εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι κ.λπ.).
Αυτοί όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα τύχουν και γενναιότατων φορολογικών ελαφρύνσεων. Και είναι γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ζουν (και) στην Εκάλη.
Οι κρατήσεις
Δεν υπάρχει καμία χώρα στον ΟΟΣΑ η οποία να επιβάλλει τόσο πολλές κρατήσεις στους μισθούς. Καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών, μαζί με τη Γαλλία. Την έρευνα διενεργεί ο ΟΟΣΑ σε ετήσια βάση. Στην τελευταία έκθεση (Taxing Wages 2013) η Ελλάδα φιγουράρει στην κορυφή του σχετικού πίνακα για δύο λόγους:
1 Έκανε τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις στο χρονικό διάστημα 2010-2012 (είναι τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του μνημονίου).
2 Εφαρμόζει τον υψηλότερο συντελεστή κρατήσεων, ο οποίος φτάνει στο απίστευτο 43% όταν ο μέσος όρος για τις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ είναι μόλις 26,1%. Δηλαδή, ξεπερνάμε –πάντοτε σε κρατήσεις – τον μέσο όρο των χωρών - μελών κατά 17 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.
Τι δείχνει αυτό το ποσοστό; Είναι το άθροισμα των κρατήσεων (ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου, εισφορές εργοδότη και φόρος εισοδήματος) που επιβάλλεται στον μέσο μισθό κάθε χώρας. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει για έναν παντρεμένο. Επίσης, έχουν ληφθεί υπόψη και οι όποιες εισοδηματικές ενισχύσεις κάνει το κράτος έτσι ώστε, μέσα από το τελικό ποσοστό, να αποτυπώνεται η συνολική οικονομική πολιτική στον τομέα των μισθών. Χώρες που εμφανίζονται στον πίνακα να έχουν μονοψήφιους συντελεστές δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν καθόλου κρατήσεις. Σημαίνει ότι εισπράττουν τα χρήματα και τα επιστρέφουν σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Το ότι οι συγκρίσεις γίνονται με βάση τον μέσο μισθό, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στη σύγκριση, καθώς αν η έρευνα γινόταν με βάση ένα συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 50.000 ευρώ), θα υπήρχε ο κίνδυνος να συγκριθεί ένας υψηλόμισθος σε μια χώρα με έναν χαμηλόμισθο μιας άλλης χώρας. Πόσος είναι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα; Τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι πλέον έχει προσγειωθεί στα επίπεδα των 1.350 ευρώ. Άρα οι ετήσιες μεικτές απολαβές ανέρχονται στα 18.900 ευρώ, δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν τα δώρα και το επίδομα αδείας.
Ο ΟΟΣΑ έχει κάνει τους υπολογισμούς του για ετήσιες απολαβές ύψους 20.000 ευρώ, άρα είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΙΚΑ. Στον σχετικό πίνακα φαίνονται τα αποτελέσματα: Η Ελλάδα με αύξηση 3,6 ποσοστιαίων μονάδων στο συνολικό ποσοστό των κρατήσεων από το 2010 μέχρι το 2012 είναι πλέον η πρώτη χώρα μαζί με τη Γαλλία, η οποία διατηρείται στο 43,1%. Ακολουθούν το Βέλγιο και η Ιταλία, ενώ ακόμη και χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία, που φημίζονται για τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα.
Στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχουν και χειρότερα από τα δικά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ανήκουμε μεταξύ των πρώτων. Ποιες χώρες έχουν χαμηλότερο συντελεστή συγκριτικά με την Ελλάδα; Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία (έχει συντελεστή 19%), η Εσθονία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Μεγάλη Βρετανία. Πολωνία, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχουν τον ίδιο φορολογικό συντελεστή με την Ελλάδα. Ποιες μένουν λοιπόν να μας ξεπερνούν; Η Ουγγαρία με 27%, η Δανία, η Σουηδία και η Κροατία με συντελεστή 25%, και η Ρουμανία με 24%.
Υπάρχουν και άλλες ελληνικές πρωτιές. Ιδού ορισμένες:
1 Επιβάλλουμε τον υψηλότερο φόρο στη βενζίνη. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει εκτοξευτεί στα 68 λεπτά ανά λίτρο, ενώ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης επιβάλλεται και ο ΦΠΑ με συντελεστή 23%. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε κάθε λίτρο ο φόρος καταλήγει να υπολογίζεται με συντελεστή… 60%. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή λιανικής σε ολόκληρη την Ε.Ε.
2 Στα τσιγάρα, ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο… 81%. Σε ένα πακέτο τσιγάρων με τιμή λιανικής 3,8 ευρώ εφαρμόζεται πάγιος φόρος 1,6 ευρώ, αναλογικός φόρος 0,76 ευρώ και ΦΠΑ 0,71 ευρώ. Έτσι, από τα 3,8 ευρώ μόνο τα 0,73 ευρώ αφορούν την τιμή του προϊόντος.
3 Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες διεθνώς που φορολογούμε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Σε έναν λογαριασμό των 30 ευρώ επιβάλλεται φόρος κινητής τηλεφωνίας και ΦΠΑ ύψους 11,33 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος να αντιστοιχεί στο 27,4% του λογαριασμού. Όσο ανεβαίνει ο λογαριασμός, ανεβαίνει και ο φόρος, με αποτέλεσμα στον λογαριασμό των 120 ευρώ ο φόρος να ανεβαίνει στα 54,17 ευρώ και ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στο 31,1%.
4 Στα οινοπνευματώδη ποτά, η επιβάρυνση κυμαίνεται από 43,5% έως 71%, ανάλογα με το είδος του ποτού. Σε ένα κονιάκ τριών αστέρων, για παράδειγμα, η τιμή προ φόρων μπορεί να είναι 3,71 ευρώ και με τους φόρους να εκτοξεύεται στα… 12,8 ευρώ.
5 Ακόμη και στην αγορά των ακινήτων, όπου η κυβέρνηση θέλει να προβάλει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις μεταβιβάσεις από το 10% στο 3%, υπάρχει το ζήτημα του ΦΠΑ. Ακίνητα τα οποία έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1.1.2006 υπάγονται στον ΦΠΑ με αποτέλεσμα επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο να επιβάλλεται και πρόσθετη επιβάρυνση 23%. Αυτός ο φόρος έχει διαλύσει ειδικά την αγορά της εξοχικής κατοικίας, την οποία μάλιστα θέλουμε να αξιοποιήσουμε για να επιστρέψουμε στον δρόμο της ανάπτυξης.
6 Τέλη κυκλοφορίας αντίστοιχα με τα ελληνικά συναντάς σε ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. (ενδεχομένως και να μην συναντάς σε καμία χώρα). Ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου με κινητήρα 1.986 κυβικών γνωστής ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας πληρώνει περίπου 816 ευρώ, αν προστεθούν τα τέλη αλλά και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Το ίδιο αυτοκίνητο στη Δανία επιβαρύνεται με 443 ευρώ, στη Σουηδία με 163 ευρώ, στη Γερμανία με 334 ευρώ, στην Ιταλία με 301 ευρώ, στην Κύπρο με 238 ευρώ, στην Ουγγαρία με 125 ευρώ, στην Πορτογαλία με 227 ευρώ, στο Βέλγιο με 397 ευρώ, στην Αυστρία με 574 ευρώ και στη Μεγάλη Βρετανία με 228 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου