Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Κλείσιμο οργανισμών από την μία - άνοιγμα καινούργιων από την άλλη / Έρχεται τριπλό φορο-χτύπημα στ' ακίνητα

Είδηση: Σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία, κατά την οποία ανακοινώνονται συγχωνεύσεις οργανισμών με την απειλή απολύσεων χιλιάδων εργαζόμενων που θα αξιολογηθούν αρνητικά, η κυβέρνηση μέσα σε 20 μήνες «δημιούργησε 41 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Νομικά Πρόσωπα και Αυτοτελείς Υπηρεσίες, που αυξάνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του κράτους» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Μακεδονίας-Θράκης, της οποίας το κόστος από τις 251.760 ευρώ που ανέφερε ο «Καλλικράτης» εκτοξεύτηκε στα 12.940.600 ευρώ με την πρόβλεψη για 680 θέσεις. Κάποια κυβερνητική αντίδραση δεν υπήρξε χθες, προκειμένου να αμφισβητηθούν κάποια από τα στοιχεία της Ν.Δ., τα οποία πάντως αναφέρονται σε συγκεκριμένα προεδρικά διατάγματα.

«Κάποτε πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία»! δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. «Η κυβέρνηση Παπανδρέου υπόσχεται προς κάθε κατεύθυνση ότι θα μειώσει το κράτος. Την ίδια στιγμή το μεγαλώνει. Μεθοδεύει απολύσεις και ταυτόχρονα κάνει προσλήψεις. Μιλά για περιορισμό του κράτους και προχωρά στη διόγκωσή του. Αντίθετα, αναβάλλει διαρκώς τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών που επίσημα ανακοινώνονται».

Εκανε κριτική στην κυβέρνηση διότι εγκατέλειψε το σχέδιο που είχε δρομολογήσει η Ν.Δ. για την κατάργηση περίπου 250 οργανισμών. Ως προς αυτό πάντως σαφείς ευθύνες έχει και η κυβέρνηση Καραμανλή που δεν τόλμησε να προχωρήσει σε πράξεις και μισθοδοτούσε έναν τεράστιο στρατό εργαζόμενων χωρίς αντικείμενο απασχόλησης.

Ο Γ. Μιχελάκης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ένα χρόνο πριν (27/1/2010) ανήγγειλε ότι θα προχωρούσε σε καταργήσεις περίπου 30 οργανισμών και πριν από μία εβδομάδα ξαναανήγγειλε ακριβώς τα ίδια. «Λίγες ημέρες αργότερα, είπε ότι τα πιο πολλά από αυτά αναβάλλονται για άλλους εννιά μήνες»! τόνισε. «Το συμπέρασμα είναι ένα: Δεν μπορούν στο ΠΑΣΟΚ να ξεφύγουν από τον κακό εαυτό τους. Αυτοί έφτιαξαν το υδροκέφαλο κράτος των συνδικαλιστών. Οι δικές τους κομματικές σκοπιμότητες διογκώνουν το κράτος. Οι δικές τους κομματικές σκοπιμότητες εμποδίζουν την εξυγίανσή του».

Ακολουθούν οι 41 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Αυτοτελείς Υπηρεσίες, που δημιουργήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συγγρού:

Υπουργείο Εσωτερικών

1. Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Εσωτερικών:

2 θέσεις ειδικών συμβούλων, 3 θέσεις διοικητικών, 215.000 ευρώ/έτος.

Υπουργείο Περιβάλλοντος

1. Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: 2 θέσεις ειδικών συμβούλων, 200.000 ευρώ/έτος + 160.000 ευρώ εφάπαξ.

2. Σύσταση Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για ΑΠΕ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: έκδοση Π.Δ. για τη στελέχωσή της.

Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού

1. Γενική Γραμματεία Τουρισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού:

2 θέσεις ειδικών συμβούλων, 3 θέσεις διοικητικών, 232.000 ευρώ/έτος.

2. Σύσταση νέας θέσης γενικού γραμματέα ΕΟΤ στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: 2 ειδικοί σύμβουλοι και 1 νέα θέση ειδικού συμβούλου για τον πρόεδρο του ΕΟΤ, 176.000 ευρώ/έτος.

Υπουργείο Οικονομίας

1. Νέα Ειδική Υπηρεσία με τίτλο «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης» στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Π.Δ. 28.

2. Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: 225.000 ευρώ/έτος.

3. Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη: επικεφαλής ειδικός γραμματέας, 1 ειδικός σύμβουλος και 1 ειδικός συνεργάτης, 120.000 ευρώ εφάπαξ + 150.000 ευρώ ετησίως, 75 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού που για την πρώτη εφαρμογή πληρώνονται με μετάταξη και απόσπαση.

Υπουργείο Παιδείας

1. Σύσταση Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: 65 οργανικές θέσεις και 10 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού που μπορούν να καλυφθούν και από προσωπικό του καταργούμενου ΟΕΕΚ, 1.300.000 ευρώ/έτος που αντισταθμίζεται εν μέρει από την κατάργηση του ΟΕΕΚ.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

1. Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: 250.000 ευρώ/έτος.

Υπουργείο Υγείας

1. Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: πρόεδρος, αντιπρόεδρος και Δ.Σ., υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές.

Γραφείο Πρωθυπουργού

1. Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού: κόστος 70.272,96 ευρώ ετησίως.

Αλλες υπηρεσίες

1. Νέα Αυτοτελής Υπηρεσία: 10 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 1 θέση νομικού συμβούλου, 487.000 ευρώ/έτος.

2. Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

3. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Αττικής.

4. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

5. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας.

6. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων.

7. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Αιγαίου.

8. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Κρήτης.

9. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Μακεδονίας - Θράκης: 07.06.2010, 251.640 ευρώ/έτος (7-13), 27.12.2010, το κόστος αντί 251.760 ευρώ που έλεγε ο «Καλλικράτης» υπολογίζεται σε 12.940.600 ευρώ, σύσταση 680 θέσεων (7-13).

10. Νέα Ειδική Υπηρεσία που υποστηρίζει διοικητικά το ΚΕΣΑΘΕΑ (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την πρόληψη και Αντιμετώπιση της ΘΘυματοποίησης και της Εγκληματικότητας Ανηλίκων): στελεχώνεται με αποσπασμένους, λειτουργικού κόστους 10.000 ευρώ/έτος + 23.000 ευρώ εφάπαξ.

11. Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας: το κόστος λειτουργίας της Υπηρεσίας από 2.100.000 ευρώ που είχε προβλεφθεί με το Ν. 3818 τελικά διαμορφώνεται σε 2.540.000 ευρώ/έτος.

12. Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΝΠΙΔ): 9μελές Δ.Σ., πρόεδρος, γενικός διευθυντής, 75 θέσεις τακτικού προσωπικού και 5 θέσεις μετακλητών. Θέσεις καλύπτονται και από τον καταργούμενο ΟΕΕΚ, 1.600.000 ευρώ/έτος μόνο για το προσωπικό που αντισταθμίζεται εν μέρει από την κατάργηση του ΟΕΕΚ.

13. Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΝΠΙΔ) στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

14. Σύσταση του «Πράσινου Ταμείου» (με μετονομασία του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων): δημιουργία θέσης διευθυντή, 3 θέσεων δικηγόρων με έμμισθη εντολή (77.000 ευρώ/έτος) και έκδοση ΚΥΑ για σύσταση Οργανικών Θέσεων και θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (250.000 ευρώ/έτος για λειτουργικές δαπάνες και 60.000 ευρώ εφάπαξ).

15. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΝΠΙΔ) με κατάργηση της ομώνυμης Α.Ε.:

δημιουργείται θέση γενικού διευθυντή, 1 επιπλέον διεύθυνση από την παλαιά Α.Ε. και αυτοτελές γραφείο Νομικής Υπηρεσίας.

16. Υπηρεσία Ασύλου: κεντρική υπηρεσία με διευθυντή και 52 νέες θέσεις, εκ των οποίων 10 ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 13 Περιφερειακά Γραφεία με 180 νέες θέσεις εκ των οποίων 90 ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

17. Αρχή Προσφυγών: θέση διευθυντή και 13 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων 8 ειδικού επιστημονικού προσωπικού (συνολικά: 4.673.990 ευρώ ετησίως).

18. Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής: διευθυντής και Γραμματεία (Κεντρική Υπηρεσία, Κέντρα και Μονάδες Πρώτης Υποδοχής), 6.585.000 ευρώ.

19. Εποπτική Αρχή Τελών Αερολιμένων.

20. Επιτροπή Προδιαγραφών ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία.

21. Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στη θέση του ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. (ισοσταθμίζονται οι δαπάνες από την κατάργηση του ΤΕΜΠΜΕ): δυνατότητα σύστασης 40 οργανικών θέσεων ορισμένου ή αορίστου χρόνου, εκτιμώμενο κόστος κατά ΓΛΚ 968.845 ευρώ μαζί με τα λειτουργικά έξοδα.

22. Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: με επιτελείο και 2 υποδιευθύνσεις, καθεμία από τις οποίες έχει 4 τμήματα, 212.000 ευρώ ετησίως.

23. Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης: 3 αυτοτελείς μονάδες, 70 θέσεις, από τις οποίες 34 ειδικό επιστημονικό προσωπικό, όλες εκτός από 2 με απόσπαση.

24. Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (καταργείται αντίστοιχη στο υπουργείο Εσωτερικών).

25. Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας: κόστος 51.000 ευρώ.

26. Αυτοτελής Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε επίπεδο Διεύθυνσης με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.

27. Σύσταση ανώνυμης εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.: 5μελές Δ.Σ.

28. Αυτοτελής Υπηρεσιακή Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου σε επίπεδο αυτοτελούς γραφείου.

29. Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας: γενικός γραμματέας, 1 ειδικός συνεργάτης, 1 ειδικός σύμβουλος και 3 θέσεις διοικητικού προσωπικού, 166.600 ευρώ ετησίως.

Σχόλιο: Από την μια έχουμε μαζικό κλείσιμο ή συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου που η αυτόνομη λειτουργία πολλών εκ των οποίων είναι απαραίτητη (δείτε εδώ την πιο πρόσφατη λίστα), κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων και από την άλλη έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για ζημιογόνες του Δημοσίου που πρόσφεραν λίγα και κόστισαν πολύ (λεπτομέρειες εδώ), ενώ παράλληλα δημιουργούνται στρατιές συμβούλων και γραμματέων σε οργανισμούς καινούργιους που κατά αντιστοιχία με την "αναγκαία" συγχώνευση των υπαρχόντων θα μπορούσαν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό ή μέσω μετατάξεων σε υπουργεία με σκοπό τη λειτουργία τους.

Είναι τουλάχιστον άδικο να τοποθετείς εργαζομένους σε "εφεδρεία" (δείτε σχετικά εδώ) και την ίδια ώρα να προωθείς "υμέτερους" σε υψηλόμισθες θέσεις. Αλλά εδώ, έχουν θεωρητικά καταργηθεί οι υπερβολικές υπερωρίες στο Δημόσιο, και οι αποσπασμένοι στο γραφείο της κυρίας Διαμαντοπούλου δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως, εκεί θα κολλήσουμε; Εξίσου ενδιαφέρον πάντως, προκαλεί και το γεγονός ότι την κυβέρνηση εγκαλεί η Ν.Δ. - η πρωταθλήτρια δηλαδή στο σπορ "δημιουργία ειδικών γραμματειών και ΝΠΙΔ". Καλύτερα πάντως να έρχονται στην επιφάνεια τέτοια θέματα, και ας είναι οποιαδήποτε η πηγή προέλευσής τους...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τρεις φορές θα πληρώσουν φόρο ακινήτων το Σεπτέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009 και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και 2011. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία που δηλώθηκαν από τους φορολογούμενους το 2009 και το 2010 (και όσες θα δηλωθούν φέτος) δεν έχουν ακόμη περάσει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος; ΄Εχει προκύψει εμπλοκή με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009 δεν έχουν αποσταλεί καθώς δεν έχουν περάσει οι μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων που έγιναν το 2008 (γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, κληρονομιές κλπ). Αντίστοιχο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και για αντίστοιχο αριθμό εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, ενώ προβλήματα θα υπάρξουν και για την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων ΦΑΠ.

Υπολογίζεται ότι συνολικά το 2009, το 2010 και φέτος, δηλώθηκαν ή θα δηλωθούν περίπου 6 εκατομμύρια μεταβολές περιουσιακών στοιχείων. Η ιδιωτική εταιρεία που θα περνούσε τις μεταβολές στο περιουσιολόγιο δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία καθώς έχει προκύψει εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο με τη σύμβαση ανάθεσης του έργου από το δημόσιο. Η εταιρεία είχε αποτύχει να καταχωρήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων σημαντικό αριθμό δηλώσεων ΕΤΑΚ το 2008 με αποτέλεσμα να της επιβληθεί ρήτρα αποζημίωσης από το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια, προκειμένου το υπουργείο να επιταχύνει τη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων είχε προχωρήσει σε νέα σύμβαση με την εταιρεία την οποία όμως μπλόκαρε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ξεκινήσει η εκκαθάριση και οι εισπράξεις για το δημόσιο. Στελέχη του υπουργείου αισιοδοξούν ότι πιθανόν και εντός του Ιουλίου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσει η καταχώρηση των μεταβολών και η εκκαθάριση των δηλώσεων. Εφόσον γίνει αυτό, πολλοί φορολογούμενοι, δηλαδή αυτοί που τα τελευταία χρόνια είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία, μπορεί να κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους (ΕΤΑΚ για το 2009, και ΦΑΠ για το 2010 και 2011). Το αφορολόγητο του ΕΤΑΚ για το 2009 ήταν 100.000 (από την αξία κατοικιών) για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο και ο φόρος υπολογιζόταν με ενιαίο συντελεστή 0,1%. Το 2010 το ΕΤΑΚ αντικαταστάθηκε από τον ΦΑΠ που έχει αφορολόγητο όριο (ατομικό) 400.000 ευρώ και προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης 0,1% έως και 2%. Για το 2011 το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 200.000 ευρώ (ατομικό) με συντελεστή 0,2% έως 2%.

Τα μέτρα αυτά βέβαια τα γνωρίζαμε και τα είχαμε επισημάνει (διαβάστε τα εδώ κι εδώ μαζί με όσα περιλαμβάνονται στις τελευταίες φορολογικές αλλαγές), αλλά είναι απ' αυτά που η πλειοψηφία της κοινωνίας δε συνειδητοποιεί μέχρι "να του χτυπήσουν την πόρτα". Όπως και να έχει οι αλλαγές στ' αφορολόγητο είναι τέτοιες που "καλύπτουν" μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών με την επερχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών να "αγκαλιάζει" ακόμα περισσότερους. Τέλος να πούμε και το εξής - ο "παραγωγικός" ιδιωτικός τομέας, έλαμψε πάλι με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσεις τις οποίες θα πληρώσουν τα συνήθη κορόιδα. Αυτά για όσους τον υμνούν γενικεύοντας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: