Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Αποσύνδεση ιατρικής ιδιότητας από πτυχίο - αλλαγές στην υγεία και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση των γιατρών / Μετατάξεις στο Δημόσιο

Είδηση: Αλλαγές ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας και σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της Υγείας. Πιο συγκεκριμένα: Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί σημείο αιχμής για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που μελετώνται είναι η μείωση των εισακτέων και η αποσύνδεση του πτυχίου ιατρικής από την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Εκτιμάται ότι για να λειτουργήσουν καλύτερα οι ιατρικές σχολές και να «παράγουν» γιατρούς υψηλής ποιότητας, πρέπει να εισάγουν λιγότερους φοιτητές και να γίνουν ακόμη πιο «σκληρές» οι σπουδές.
Για τους αποφοίτους ιατρικών σχολών του εξωτερικού, οι προτάσεις περιλαμβάνουν «πάγωμα» στον ρυθμό αναγνώρισης πτυχίων στην Ελλάδα, με προοπτική να μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Για τον έλεγχο της παραγωγής γιατρών (στη χώρα μας αναλογούν οι περισσότεροι γιατροί ανά 1.000 κατοίκους) εξετάζεται το ενδεχόμενο «το πτυχίο να μην σημαίνει απα­ραίτητα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος».
Με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης προτείνεται η ανωτατοποίηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Tο υπουργείο Υγείας προτείνεται την αναβάθμιση, για την καλύτερη εκπαίδευση του δυναμικού. Εμφαση δίνεται στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του νοσηλευτή και στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η συνδρομή του πανεπιστημίου, ώστε να αναβαθμιστούν οι σπουδές και η πρακτική εξάσκηση.
Η πρόταση της κυβέρνησης αφήνει περιθώριο διατήρησης του ιδιωτικού ιατρείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεισφέρουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Σχόλιο: Έχει γραφτεί σωστά, ότι "ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις". Έτσι και εδώ η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ορισμένες σωστές κινήσεις που όμως δε συνάδουν με τη σειρά νόμων και νομοσχεδίων που θέλει να προωθήσει ενώ γι' άλλες είναι πλέον αργά. Έτσι π.χ. είναι σωστή η κίνηση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές. Την ίδια όμως ώρα ετοιμάζει να παρακάμψει το Σύνταγμα και να επιτρέψει παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και ιδιωτών τα οποία είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν και ιατρικές σχολές. Επομένως επί της ουσίας θα μειώσει τις θέσεις στα κρατικά πανεπιστήμια για ν' "ανοίξει τις δουλειές" στα ιδιωτικά. Από την άλλη η μείωση των αναγνωρίσεων των γιατρών από το εξωτερικό είναι μεν σωστή ιδέα, αλλά από την άλλη άνευ ουσίας, αφού πλέον η Βουλγαρία και η Ρουμανία (οι οποίες είναι "πηγές" για την εν λόγω ομάδα τελειόφοιτων) είναι πλέον στην ΕΕ και υπόκειται σε άλλες διατάξεις.
Η αποσύνδεση του πτυχίου από την άσκηση επαγγέλματος μπορεί ν' αναγνωστεί με δύο τρόπους είτε ως "παράθυρο" για προσθήκη επιπλέον σκαλοπατιών πριν την έξοδο στο επάγγελμα ή (και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο) κάποιος που δεν έχει τελειώσει την ιατρική σχολή ή έχει τελειώσει μια παρεμφερή σχολή να δικαιούται να εργαστεί σαν γιατρός μετά από κάποιες εξετάσεις (τυπικές ή μη), με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό το σενάριο ακούγεται έντονα ως κομμάτι του ανοίγματος που θέλει να γίνει από πλευράς της κυβέρνησης στα κλειστά επαγγέλματα.
Ό,τι πάντως και ν' ακούγεται, δε διαβάσαμε πουθενά τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για τις τραγικές υλικοτεχνικές ελλείψεις στα νοσοκομεία (π.χ. στο μοναδικό νοσοκομείο των Χανίων δεν υπάρχουν κουβέρτες και σεντόνια, τα οποία πολλοί ασθενείς τα φέρνουν από το σπίτι τους, ενώ οι κλινικές κλείνουν η μια μετά την άλλη και οι γιατροί κυκλοφορούν με σκισμένες μπλούζες αφού δεν υπάρχουν χρήματα γι' αγορά καινούργιων), τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές στην περιφέρεια (που κάνουν αναγκαία την πρόσληψή τους - η οποία κολλάει στις αρνήσεις της τρόικας) και επίσης τι θα γίνει για την αντιμετώπιση του "υποχρεωτικού δώρου", το οποίο πλέον είναι κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες, δε μπορεί να σηκωθεί ως βάρος από την μέση ελληνική οικογένεια, δεδομένης και της μείωσης των καλυπτόμενων εξετάσεων από πολλά ασφαλιστικά ταμεία (δείτε εδώ σχετικά). Έτσι αν σκεφτεί κανείς ότι τα χρέη στα νοσοκομεία (διαβάστε εδώ) έχουν γίνει πραγματική θηλειά και ότι προωθειται κλείσιμο των περιφερειακών νοσοκομείων, κατανοεί κανείς ότι οι εύκολες λύσεις τύπου "μείωσης εισακτέων" δεν πρόκειται να βοηθήσουν την πολύπαθη υγεία στην χώρα μας - αυτό βέβαια αν πραγματικά υπάρχει θέληση για ύπαρξη "κοινωνικού κράτους" - για το οποίο αμφιβάλουμε.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Κατεπείγουσα εγκύκλιος, έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προς όλους τους οργανισμούς, ζητώντας σε χρόνο-ρεκόρ -μέχρι 10 Ιανουαρίου- πλήρη καταγραφή προσωπικού, ειδικοτήτων και κλάδων όλων των υπαλλήλων, καθώς κα ι ων κενών θέσεων και του πλεονάζοντος προσωπικού. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις μετατάξεις, δε δείχνει ανοργανωσιά και έλλειψη προγραμματισμού το ότι ζητά "κατεπειγόντως" στοιχεία για να μετατάξει το προσωπικό, τη στιγμή που τα στοιχεία τα έχει ήδη από την πρόσφατη απογραφή; Και αν βρεθεί ότι καμία υπηρεσία δεν έχει πλεονάζον προσωπικό τι θα κάνει;

Πηγή είδησης: "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: