Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

"Τρομοκρατική ενέργεια" οι διαδηλώσεις & "Μονακό" στο Ελληνικό;

Είδηση: Σε θερινό τμήμα της Βουλής, ψηφίστηκε στα τέλη Αυγούστου η κατάργηση της προστασίας των "βίαιων" πολιτικών και συνδικαλιστικών πράξεων από τις ποινές του "τρομονόμου". Το νομοσχέδιο, που δημοσιεύτηκε στις 20 του Σεπτέμβρη, τιμωρεί αυστηρότερα (10ετή κάθειρξη) όσους δίνουν «ουσιώδεις» πληροφορίες σε τρομοκρατικές οργανώσεις για διευκόλυνση του έργου τους ή τους παρέχουν υλική ή άυλη υποστήριξη, ακόμη και αν δεν τελέστηκαν τελικώς «τρομοκρατικές πράξεις». Έτσι, με τις αλλαγές αυτές λύνονται ουσιαστικά τα χέρια των διωκτικών αρχών. Ετσι ακόμη και η τέλεση πλημμελημάτων (όπως διακεκριμένες φθορές, σωματικές βλάβες, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών κ.ά.) μπορούν να χαρακτηριστούν αυθαίρετα ως τρομοκρατική δράση από οργανωμένη ομάδα διαδηλωτών. Αρκεί απλώς, σύμφωνα με τον ορισμό περί τρομοκρατίας, να θεωρηθεί ότι οι κατηγορούμενοι επιθυμούν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό, να εκφοβίσουν σοβαρά τον πληθυσμό ή να εξαναγκάσουν παρανόμως δημόσια αρχή ή έναν διεθνή οργανισμό σε πράξη ή παράλειψη.

Σχόλιο: Μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να παρακαμφθεί αψήφιστα και θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα σκεπτικούς, δεδομένης της συγκυρίας: Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι η ψήφιση (εν κρυπτώ) έγινε την εποχή που η σκληρότητα των μέτρων αρχίζει να επηρεάζει κοινωνικά στρώματα που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν εαυτόν "απρόσβλητα", που η ανεργία καλπάζει και τα εισοδήματα παίρνουν την κάτω βόλτα. Θα συμφωνήσουμε λοιπόν με αυτούς που υποστηρίζουν ότι φαίνεται σα να η κυβέρνηση να "ετοιμάζεται" για ένα σκληρό χειμώνα, κουνώντας το δάχτυλο σε όσους αναμένεται να πάρουν τους δρόμους, αφού μάλλον αυτή τη φορά εκφοβισμοί και προβοκάτσιες πιθανότατα να μην έχουν αποτέλεσμα. Αυτή η συνωμοσιολογία βέβαια δε θα υπήρχε, αν υπήρχε σαφή προστασία των συνδικαλιστικών και πολιτικών πράξεων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα ή αν υπήρχε σαφέστατος ορισμός της έννοιας "τρομοκρατία". Πάντως το νομοσχέδιο ταιριάζει γάντι με την "νέα Ελλάδα" που θέλει να οικοδομήσει η κυβέρνηση με "κάρτες του πολίτη", "κάρτες αγορών", μειωμένες συντάξεις και μισθούς, και συντάξιμη ηλικία που θα "προσδιορίζεται από το προσδόκιμο ζωής". Η απορία βέβαια που μας έρχεται στο μυαλό είναι άλλη: Οι βουλευτές που μας εκπροσωπούν, γνωρίζουν αλήθεια "τι ρίχνουν στην κάλπη"; Διαβάζουν τα νομοσχέδια; Καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις; Πολύ αμφιβάλλουμε...Τα συγχαρητήρια μας πάντως πάνε στην "Ελευθεροτυπία" που ανέδειξε το θέμα.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πληροφορίες από τον κυριακάτικο τύπο, φέρουν τους ξένους επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκαν κυβερνητικά στελέχη στις ΗΠΑ να ζητούν την μετατροπή της περιοχής του Ελληνικού σε ένα ελληνικό "Μονακό" δηλαδή μια περιοχή αυτοδιοικούμενη, που δεν θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ελάχιστες αμοιβές κ.λπ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο το αρνήθηκε η κυβέρνηση, αν και οι φερόμενοι ως "επενδυτές" αναμένεται να επανέλθουν. Στα τόσα που γίνονται και ακούγονται, μια τέτοια απαίτηση δε θα μας έκανε καμία εντύπωση...Οι απαιτήσεις των ξένων προς την χώρα μας έχουν ξεφύγει εδώ και καιρό, ούτως ή άλλως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: