Είδηση: «Στείλτε επιτέλους τους μεγαλοφοροφυγάδες στη φυλακή» προστάζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ την ελληνική κυβέρνηση απειλώντας με νέα μέτρα σε αντίθετη περίπτωση. Η ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι προδιαγράφουν την αποτυχία του Μνημονίου, σύμφωνα με μια σκληρή έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει κοινωνικές αναταραχές αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Η έντονη κριτική για την υστέρηση των εσόδων έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον και είχε αποδέκτη τον Ελληνα αντιπρόσωπο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Οι θυελλώδεις διάλογοι πίσω από τις κλειστές πόρτες και οι κατηγορίες από τα μέλη του για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο θέμα αποτυπώθηκαν τελικά με κομψότερες διατυπώσεις («η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις» ή ότι η φοροδιαφυγή οφείλειται στην εσωτερική αντιπολίτευση που ασκούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί) στην πρώτη έκθεση που αποτιμά την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου.
«Απογοητευτικό είναι μέχρι τώρα, σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, το γεγονός ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν την ευρύτερη στήριξη των άλλων κομμάτων». Την ίδια ώρα ο Πολ Τόμσεν σε συνάντηση στο City του Λονδίνου δήλωνε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο το δημόσιο χρέος και το έλλειμμά της, αλλά κυρίως οι διαρθρωτικές αδυναμίες που παρουσιάζει η οικονομία».
Σχόλιο: Εϊναι προφανές ότι δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ ούτε να καλεί την κυβέρνηση να στείλει τους φοροφυγάδες στη φυλακή, ούτε να προαναγγέλει αναταραχές, ούτε να επιτιμεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν "στηρίζουν την κυβέρνηση". Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα; Να ζητήσουν από τον ελληνικό λαό να δεχτεί με χαμόγελο της περικοπές ή να γράψει τραγούδια χαράς που το ΦΠΑ πήγε στο 23% και η σύνταξη θα δίνεται χρόνια μετά και κουτσουρεμένη; Ας είμαστε σοβαροί. Ο ελληνικός λαός έχει δεχτεί μια απίστευτη πλήση εγκεφάλου τους τελευταίους 9 μήνες, με μια εκστρατεία που και ο Γκαίμπελς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί να σχεδιάσει, γι' αυτό και οι αντιδράσεις του δε ήταν αυτές που έπρεπε να είναι. Το ότι ένα κατ' όνομα σοσιαλιστικό κόμμα ανέλαβε να πάρει αυτά τα μέτρα (σ' μια πρωτοφανή παράδοση εξουσίας με ανταλλαγή την ασυλία για τις υποθέσεις Siemens και Βατοπεδίου) βοήθησε σημαντικά. Απ' αυτή την πλευρά η τρόικα θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη και να μη ζητάει "υποστήριξη" και "σύμπραξη" (εξάλλου η κ. Μπακογιάννη, το ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Αριστερά θα πρέπει να αρκούν ως συνοδοιπόροι). Και εννοείται ότι τις αναταραχές δεν θα τις φέρει η φοροδιαφυγή, αλλά τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα - μόνο που όταν γίνουν αυτοί θα είναι στις Βρυξέλλες, ενώ οι διαχειριστές της εξουσίας θα είναι εδώ (και αυτό οι τελευταίοι θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους).
Όσο αφορά την πρόσκληση για "φυλακίσεις": Αν είναι να βάζουμε στη φυλακή όσους φοροδιαφεύγουν τότε αλίμονό μας. Αλλά κι αν ακόμα έτσι πρέπει να γίνει η απόφαση είναι δουλειά ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ να το αποφασίσει ΑΥΤΟΒΟΥΛΑ χωρίς υποβολείο. Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να εισπράξει. Η φυλάκιση δε φαίρνει χρήματα στα ταμεία - οι κατασχέσεις όμως και τ' ανοίγματα λογαριασμών φαίρνουν. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και ας αφήσουμε τη φυλακή γι' αργότερα.
Όσο αφορά την "εσωτερική αντιπολίτευση" που επισημαίνει το ΔΝΤ θα μιλήσουμε τη γλώσσα που καταλαβαίνει: "There ain't no such thing as a free lunch" (δεν υπάρχει δηλ. στην πραγματικότητα τίποτα αληθινά δωρεάν). Αν περικόπτεις μισθούς, επιδόματα και προσθέτεις χρόνια εργασίας για μια σύνταξη περιορισμένη, μην περιμένεις αποδοτικότητα - ούτε από τους εφοριακούς, ούτε από κανένα. Όσοι είχαν κίνητρο να δουλέψουν το έχασαν...
Κλείνοντας να σχολιάσουμε λίγο και την τοποθέτηση του κυρίου Τόμσεν σχετικά με τα βαθύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Θα συμφωνήσουμε μαζί του αλλά για μόνο ως προς το συμπέρασμα: Αν δεν υπήρχε φορο- και εισφορο-διαφυγή και αν οι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (δηλ. η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός) είχαν προσεχθεί όπως έπρεπε δεν θα χρειαζόταν ούτε αύξηση των ορίων ηλικίας, ούτε περικοπές, ούτε αβάσταχτοι φόροι. Αν το ΔΝΤ ενδιαφερόταν πραγματικά για την χώρα θα έπρεπε να κατευθύνει την κυβέρνηση υποχρεωτικά προς τα εκεί, χωρίς να πιέζει προς την μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα που οι πολίτες της θα παίρνουν χρήματα που δε θα τους φτάνουν για τα προς το ζειν ενώ θα προσεύχονται να πάρουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου μια σύνταξη κατώτερη των χρόνων και των εισφορών που θα έχουν πληρώσει.
Πηγή: "Ελευθεροτυπία"
Και μιας και είναι Κυριακή... και υπάρχει χρόνος για διάβασμα, αλιεύσαμε στο διαδίκτυο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τους λόγους τους οποίους αυξάνετε το δημόσιο χρέος. Είναι σχετικά παλιό, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο και προέρχεται από τον "Ριζοσπάστη" (με τον οποίο συχνά διαφωνούμε, αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο μάλλον έχει δίκιο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου