Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Ρόλος των ΜΜΕ - ένα παράδειγμα από το εξωτερικό

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ο ρόλος των ΜΜΕ στην λειτουργία της δημοκρατίας μέσω της ενημέρωσης που προσφέρουν στους πολίτες είναι κομβικός. Βέβαια τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτά, παίζουν τεράστιο ρόλο στο πως θα παρουσιαστούν οι διάφορες ειδήσεις - χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα έχουμε από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και το πόσο έντεχνα έθαψαν πλειάδα ειδήσεων και εναλλακτικών προτάσεων.
Βέβαια αυτό δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο - η αυτοδιαφημιζόμενη ως "ανεξάρτητη" οικονομική εφημερίδα "Financial Times" αποτελεί απόδειξη ότι τα πράγματα λειτουργούν έτσι ακριβώς και διεθνώς: Τον τελευταίο μήνα υποστήριξε με νύχια και με δόντια τον αγώνα που έκανε η BP να αποφύγει να πληρώσει το λογαριασμό για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προξένησε στον κόλπο του Μεξικού, θεωρώντας ότι αυτός θα έπρεπε να "καλυφθεί" κατά το μεγαλύτερο μέρος από το αμερικάνικο κράτος. Ο αγώνας αυτός είχε ατυχές αποτέλεσμα (για την BP), όμως η FT συνεχίζει την προσπάθεια: Σήμερα ως πρωτοσέλιδο είχε ότι ως αποτέλεσμα της (δίκαιης) εμμονής των ΗΠΑ, τόσο η Μ.Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ θα χάσουν 10 δισ. δολλάρια από φόρους. Βέβαια λίγο παρακάτω (και με μικρότερα γράμματα) ξεκαθαρίζεται ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται σε βάθος τετραετίας, ενώ λίγο παρακάτω εξηγείται ότι αυτό είναι ένα ποσό το οποίο "υπολογίζεται" από αναλυτές (χωρίς να εξηγεί ποιοι είναι αυτοί) και με βάση το φόρο που ΘΑ πληρωνόταν αν τα λεφτά που υπολογίζεται ότι ΘΑ μπουν στον κουμπαρά για την αντιμετώπιση της κρίσης (30 δισ. δολλάρια) λογίζονταν ως κέρδη. Βέβαια αυτός ο πολύ υποθετικός υπολογισμός, δεν βάζει μέσα ένα σωρό οικονομικούς (τιμές πετρελαίου, αποτυχημένες προσπάθειες εύρεσης κοιτασμάτων, αύξηση πάγιων εξόδων και συντελεστών φορολόγησης κ.ο.κ.) και ηθικούς παράγοντες όπως και θα έπρεπε. Αλλά βέβαια οι FT εδώ απλώς λαϊκίζουν (αφού στην ουσία κουνάνε το δάκτυλο λέγοντας "τους βάζουν να πληρώσουν και το κράτος χάνει ένα σωρό λεφτά"), υποστηρίζοντας έμμεσα τα συμφέροντα των μετόχων της BP. Το ότι οι ΗΠΑ (και οι χώρες του κόλπου) θα πληρώσουν έτσι κι αλλιώς μέρος του λογαριασμού είτε έμμεσα είτε άμεσα (και μακροπρόθεσμα) φυσικά δεν τους ενδιαφέρει. Οι φίλοι τους να μην χάσουν και οι άλλοι να πάνε να...κουρευτούν.

2 σχόλια:

Θανάσης είπε...

συγγνώμη που το κάνω με αυτόν τον τρόπο..δεν ΄βρήκα κάποιον άλλον...θα ήθελα να μάθω με ποιόν τρόπο δημιουργειται η αρχική σελίδα..είναι κάποια ρύθμιση στον blogger? ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ενεργός Πολίτης είπε...

Γειά σου Θανάση. Όντως πρωτότυπος ο τρόπος που ρωτάς αλλά δεν πειράζει - Η αρχική σελίδα είναι δική μου html εφαρμογή σε πρότυπο του Wordpress και δεν υπάρχει στο blogger. To blogger έχει κάποια δικά του πρότυπα που τα βρίσκεις όταν γραφτείς σ' αυτό (κάτω από την "Σχεδίαση" -> "Σχεδιαστής Προτύπων") αλλά την τελευταία φορά που κοίταξα, δεν είχε κάποιο που να του μοιάζει.