Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Το click-away, το ακριβό Χριστουγεννιάτικο "δώρο" προς την Aegean, τα "ασφαλή" σουπερμάρκετ και άλλες κυβερνητικές φαιδρότητες...

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο κορωναϊός σκοτώνει. Και αν δε σκοτώσει μπορεί ν' αφήσει κουσούρια για πολύ καιρό - ίσως για πάντα.  Επίσης είναι προφανές ότι μερίδα του κόσμου δεν τηρεί τα μέτρα - και όχι μόνο δεν τα τηρεί, αλλά τ' αγνοεί επιδεικτικά, πράγμα που εξηγεί το γιατί δεν είχαμε την κατακόρυφη μείωση κρουσμάτων που πολλοί θ' ανέμεναν από το 2ο lockdown.
Από κει και πέρα όμως, η τρομολαγνία δε βοηθάει και κυρίως δεν επιτρέπει στη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να πάρει στα σοβαρά ούτε την κυβέρνηση, ούτε τους επιστήμονες εκείνους που βγαίνουν ολημερίς και οληνυχτίς στα κανάλια και προβλέπουν εκατόμβες νεκρών και εκατομμύρια κρούσματα. Και δεν επιτρέπει στον κόσμο να τους πάρει στα σοβαρά, γιατί είναι πλέον απόλυτα εμφανές ότι  η κυβέρνηση δεν έκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για να προετοιμάσει την χώρα για το 2ο κύμα - και γι' αυτό δε φταίει ούτε ο τουρισμός, ούτε ο καιρός, ούτε η γκαντεμιά (που φαίνεται να περνάει από γενιά σε γενιά) του Μητσοτακέικου. Δεν χρησιμοποίησε τις δωρεές για να δημιουργήσει ταχύτατα ΜΕΘ, δεν έκανε προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, δε δημιούργουσε ένα σχέδιο με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αντιθέτως επένδυσε σε μια τακτική εφησυχασμού, που δείχνει έλλειψη σοβαρότητας.
Και οι αποδείξεις γι' αυτό είναι πολλές: 

Ξεκινώντας από την τηλε-εκπαίδευση, που μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι "πέτυχε" αλλά κατά τα λοιπά για ένα διάστημα σκεφτόταν να μειώσει τις Χριστουγεννιάτιες διακοπές κατά 7 ή παραπάνω μέρες για να "καλυφθούν τα κενά". Ας παραβλέψουμε το πως γίνεται να υπάρχουν κενά και η τηλεκπαίδευση να πηγαίνει πρίμα. Αυτοί που σκέφτονταν ν' ανοίξουν τα σχολεία και να μείνουν ανοιχτά μέσα στις γιορτές τι είχαν στο μυαλό τους; Υπήρχε περίπτσωη γίνει μάθημα στο οποίο θα προσέχουν οι μαθητές και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα έχουν το μυαλό τους στο πως θα παραδώσουν την ύλη;  Σοβαροί να είμαστε...
Και αυτή η αντίληψη ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας ενισχύεται από τα όσα ακούγονται και γίνονται τις τελευταίές μέρες...
Για παράδειγμα, προφανώς και δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δηλώνει επίσημα ότι η λύση για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια θα είναι το "click-away" (δηλ. online η τηλεφωνική παραγγελία των προϊόντων και παραλαβή κατόπιν ραντεβού). Αυτό το πράγμα δε δουλεύει για όσους δε θέλουν ν' αγοράσουν ηλεκτρονικά και αυτοί που θα ήθελαν να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, το κάνουν ήδη -  δεν περίμεναν ούτε τον Άδωνι, ούτε τον Πέτσα να τους το προτείνουν. Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν τις "φυσικά" καταστήματα για "όλο το πακέτο": θέλουν να κάνουν τη βόλτα προς το κατάστημα, να δουν και να δοκιμάσουν τα ρούχα στις πραγματικές τους διαστάσεις, να περιεργαστούν τα δώρα ή τ' αντικείμενα που θ' αγοράσουν κ.ο.κ. Επίσης πολλοί θέλουν ν' αποφύγουν να δώσουν στοιχεία καρτών τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, γιατί ξέρουν ότι το e-shopping δεν είναι και τόσο ασφαλές (καθώς απατεώνες καραδοκούν) ενώ και η προαστασία που παρέχουν οι τράπεζες στην χώρα μας απέναντι στις ηλεκτρονικές απάτες, είναι η -κατά το νόμο-ελάχιστη.




















Επίσης δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να βγαίνει να υποστηρίζει ότι τα σούπερμαρκετ είναι ένας "ασφαλής προορισμός για ψώνια". Προφανώς και δεν είναι - ή τουλάχιστον δεν είναι περισσότερο απ' όσο είναι τα καταστήματα ρούχων ή παιχνιδιών τα οποία έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Ίσα-ίσα που σε πολλά εμπορικά "μη αναγκαίων ειδών" τα μέτρα τηρούνταν καλύτερα απ' ότι στα σούπερμαρκετ, όπου ο συγχρωτισμός, η μη τήρηση αποστάσεων και η μακρά παραμονή (λόγω μεγάλης προσέλευσης και της αναμονής σε ουρές) τα κάνει όντως επικίνδυνα για τη διασπορά του ιού. Επομένως οποιαδήποτε αντίθετη δήλωση προσβάλλει το υπόλοιπο λιανεμπόριο, το οποίο και αυτό έκανε επενδύσεις για ν' ανταπεξέλθει στην πανδημία, χωρίς όμως να το υποστηρίξει κανείς.
Εκεί όμως που η κυβέρνηση τα έδωσε όλα (συνεχίζοντας να δείχνει την μεγάλη αγάπη που έχει η κυβερνητική παράταξη προς τη συγκεκριμένη εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια) ήταν στην περίπτωση της Aegean. Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υπσστήριξή της στη συγκεκριμένη εταιρεία, αφού επέδειξε παντελή αδιαφορία προς τους πολίτες της στο θέμα των αποζημιώσεων για τις ακυρώσεις των αεροπορικών εισιτηρίων (εκεί που η Aegean επέδειξε ζήλο μεγαλύτερο για να κρατήσει τα χρήματα των παρολίγο επιβατών της, κι απ' αυτόν της Ryanair). Αυτό όμως δε θα ήταν αρκετό προς την αεροπορική εταιρεία που διαχειρίζεται - μονοπωλιακά - την κυβερνητική αγάπη, υποκαθιστώντας την άλλοτε κραταιά Ολυμπιακή (και δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο). 
Έτσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιχαρής ότι θα δώσει 120 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική ενίσχυση στην Aegean, για να μπορέσει ν' ανταπεξέλθει στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Δυστυχώς, το πλέον εξοργιστικό στην υπόθεση ήταν τα όσα φαιδρά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ανακοίνωσε την ενίσχυση, μεταξύ άλλων στοιχείων σχετικών με την πανδημία. Κατά τη διάρκεια των σχετικών δηλώσεων ξεχώρισε η επισήμανση ότι η κατανομή "1 ευρώ βάζει το Δημόσιο, και 50 οι ιδιώτες μέτοχοι" είναι "δίκαιη"(!!!), το ότι το ποσό είναι "πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τη στήριξη αξίας άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν μέχρι σήμερα αθροιστικά οι αεροπορικές εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών στην Ευρώπη", το ότι "επί της ουσίας σηματοδοτεί την πραγματοποίηση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ" και τέλος ότι "το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης τύπου warrants για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα".  
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα λέει ο κύριος Πέτσας. Καταρχήν η κατανομή των χρημάτων θα ήταν δίκαιη αν το Δημόσιο ήταν ήδη μεγαλο-μέτοχος της εταιρείας. Όμως δεν είναι - μεγαλομέτοχοι είναι τα μέλη της οικογένειας Βασιλάκη. Επίσης δεν υπάρχει "ουσιαστικά" αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Είναι ξεκάθαρη κρατική ενίσχυση μιας ιδιωτικής εταιρείας για 120 εκατομμύρια, χωρίς μετοχές - αυτές ΑΝ θέλει θα τις πάρει το Δημόσιο "στο μέλλον", μάλλον την ίδια μέρα που θα γίνει και η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 10 ν.μίλια στο Αιγαίο. Επίσης τα χρήματα δεν είναι λίγα και η σύγκριση με τα 32 δις των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι βλακώδης γιατί: α) οι εταιρείες που ενισχύθηκαν στο εξωτερικό είχαν συμμέτοχο τους το κράτος, β) είναι πολύ μεγαλύτερες σε αξία και πτητικό έργο από την Aegean και γ) το κράτος πήρε σε αντιστάθμισμα θέσεις στο Δ.Σ., μετοχές κ.λπ. Η χώρα μας δεν πήρε τίποτα απ' όλα αυτά. Πρέπει εδώ να πούμε το προφανές: το ελληνικό κράτος από την μέρα που ο κ. Χατζιδάκις, ξεπουπούλιασε την Ολυμπιακή, αποφάσισε στρατηγικά να δώσει "τα φτερά του τουρισμού" πλήρως στους ιδιώτες. Γι' αυτό εξάλλου και επί 2 περίπου δεκαετίες ανέχτηκε και ενίσχυσε ιδιωτικά μονοπώλια σε πάρα πολλούς προορισμούς (τόσο εσωτερικούς όσο και μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού). Επειδή έπραξε έτσι δεν μπορούσε ν' αφήσει την Aegean να φουντάρει. Αυτό όμως που μπορούσε να κάνει - και ΔΕΝ έκανε - είναι να διασφαλίσει το δημόσιο χρήμα. Αντ' αυτού έδωσε στην οικογένεια Βασιλάκη 120 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν της περίσσευαν και τα οποία τα έκοψε από δασκάλους και γιατρούς...   

Δεν υπάρχουν σχόλια: