Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο ελληνικός τουρισμός και οι "συμβουλές" του Σόιμπλε...

Είπε ο αγαπητός σε όλους μας Σόιμπλε: "Η Ελλάδα έχει πανέμορφα νησιά και ακτές, αλλά πριν από δύο χρόνια ο τουρισμός ήταν καταστροφή. Η χώρα ήταν πολύ ακριβή και όσοι πήγαιναν προς την Ανατολική Μεσόγειο κατέληγαν στην Τουρκία. Κι, όμως, πέρυσι, και αφού είχαν προηγηθεί οι περικοπές των μισθών, ήρθε η καλύτερη τουριστική χρονιά της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Το κλειδί είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι πολιτικά ανεκτός. Αυτή είναι η δημοκρατία. Γι' αυτό αναζητούμε τη σωστή ισορροπία. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των επόμενων ευρωεκλογών και στην Ελλάδα θα είναι ενθαρρυντικά".

Το μάθαμε λοιπόν και αυτό...Για τον τουρισμό στην χώρα μας και την προσέλευση επισκεπτών στην χώρα μας, κομβικό ρόλο παίζουν οι μισθοί των Ελλήνων. Όσο πιο μικροί τόσο καλύτερα. Δεν παίζει ρόλο το τουριστικό προϊόν. Παίζει ρόλο το αν ο σερβιτόρος παίζει 600 ή 800. Σύμφωνα με τον κύριο Σόιμπλε λοιπόν, ακούει ο Ευρωπαίος ή ο Αμερικανός τουρίστας και λέει: "έπεσαν οι μισθοί στην Ελλάδα. Well, θα πάω εκεί γιατί όλα θα είναι πάμφθηνα."

Το ότι οι τιμές δεν έπεσαν, παρά τις περικοπές, ούτε ευρωλεπτό στα διάφορα τουριστικά μαγαζιά και τα εστιατόρια αποτελεί μικρή λεπτομέρεια. Το ότι οι τιμές των ξενοδοχείων δεν έχουν υποχωρήσει καθόλου τα τελευταία 4 χρόνια, παρά το μετριότατο τουριστικό προϊόν δεν παίζει επίσης κανένα ρόλο - παρόλο που οι μισθοί καταβαραθρώθηκαν. Ο κύριος Σόιμπλε μας κουνάει το δάκτυλο, τα παρακάμπτει αυτά και μας λέει τα όσα μας λέει, με τους εδώ υποτελείς του να χαμογελούν και να συμφωνούν - προφανώς γιατί δεν προσέχουν τι μας λένε οι Γερμανοί φίλοι μας.

"Μα καλά" θα ρωτήσετε "και τότε γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών;". Η απάντηση είναι απλή: η αύξηση οφείλεται στην άνοδο του αριθμού των τουριστών που έρχονται μαζί με τα κρουαζιερόπλοια, τη σταθερότητα της ρωσικής αγοράς, το άνοιγμα της χώρας μας στην αγορά στις ασιατικές χώρες (και ιδίως την Κίνα) και κυρίως η αύξηση των δρομολογίων στα διάφορα αεροδρόμια της χώρας που έχουν κάνει την Ελλάδα πιο προσβάσιμη αποτελούν βασικές αιτίες - μαζί με την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Τυνησία, Αίγυπτος) από τις οποίες κλέψαμε χιλιάδες τουρίστες. Το αν θα συνεχιστεί αυτό δεν είναι συνάρτηση του μισθού του Έλληνα εργαζόμενου (αν ήταν έτσι θα πήγαιναν όλοι στην Αίγυπτο ή το Μαρόκο), αλλά του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε. Καλές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα, σεβασμός στον πελάτη και στο προϊόν που προσφέρεται θα κρατήσουν τους τουρίστες.

Αυτά όσο αφορά τον αριθμό. Το βασικότερο απ' όλα όμως δεν είναι η ποσότητα. Είναι η ποιότητα: θέλουμε "all inclusive" τουρισμό που δεν αφήνει τίποτα στις τοπικές οικονομίες; Θα πρέπει να τα δώσουμε όλα στην ΤUI και την First Choice. Θέλουμε πολλούς που αφήνουν λίγα; Θα πρέπει να δώσουμε χρήματα στην Ryanair και στην Easyjet για ν' ανοίξουν δρομολόγια. Θέλουμε δυναμικές αγορές - όχι πολλούς αλλά "λεφτάδες"; Θα πρέπει να διαφημιστούμε στις "καλές" αγορές και να βελτιώσουμε το προϊόν που προσφέρουμε. Αυτό όμως είναι δύσκολο - και μέχρι να γίνει θα κάνουμε υποκλίσεις και θα υποκύπτουμε στις ορέξεις του κάθε τυχοδιώκτη, ενώ παράλληλα θ 'ακούμε τον κάθε Σόιμπλε να μας επιτιμεί γιατί ο εργαζόμενος θέλει μέσα από τη δουλειά του να ζει την οικογένειά του... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: