Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Τι συμβαίνει στα ελληνικά νοσoκομεία - το παράδειγμα του Νοσοκομείου Χανίων

Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι τραγική. Δεν μπορεί κανείς Άδωνις, κανένας Βορίδης και κανένα κανάλι να μας πείσουν για το αντίθετο. Η μοναδική φράση που καλύπτει απόλυτα την κατάσταση είναι "μεγάλες ελλείψεις". Η δε διαδικασία και ο τρόπος λειτουργίας καταδεικνύει ένα οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης του δημόσιου φορέα υγείας καθώς και το μέγεθος της ευθύνης των διοικήσεων των νοσοκομείων που δε φέρνουν τα προβλήματα στη δημοσιότητα ώστε ο καθένας ν' αναλάβει τις ευθύνες του. Το παρακάτω ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης" παρουσιάζει μέσω μιας κουβέντας με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων κ. Ανδρέα Λιοδάκη τα όσα συμβαίνουν με το μοναδικό νοσοκομείο ενός από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας - του Νομού Χανίων. Η αφορμή η δυσλειτουργία της Μονάδας Νεογνών. Τα σχόλια περιττεύουν:

"Η Μονάδα Νεογνών στα Χανιά είναι μία μονάδα Ενδιάμεσης Φροντίδας Νεογνών. Για να λειτουργήσει μία Μονάδα Νεογνών ως μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών προϋποθέτει τη λειτουργία της εντός ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Το νοσοκομείο Χανίων δεν έχει τέτοιες προδιαγραφές, δε μπορεί να παρέχει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, δεν έχει το εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργίας μίας τέτοιας μονάδας." Ο κ. Λιοδάκης χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για να μας εξηγήσει τι ακριβώς ισχύει: «Αν ένα παιδί παρουσιάσει άπνοιες, οι συνάδελφοι νεογνολόγοι μπορεί να ζητήσουν υπέρηχο εγκεφάλου. Υπέρηχο εγκεφάλου όμως στο νοσοκομείο Χανίων δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ότι πρόκειται να έχουμε. Ένα παιδί για να νοσηλευτεί στη μονάδα νεογνών, πρέπει να του παρέχεις όλες τις δυνατότητες για εξετάσεις. Αυτές οι δυνατότητες στο νοσοκομείο Χανίων απλά δεν υπάρχουνε». Επομένως, όπως μας είπε ο κ. Λιοδάκης, «ο σκοπός της Μονάδας Νεογνών στο νοσοκομείο Χανίων είναι να παρέχει μία ενδιάμεση νοσηλεία, να αντιμετωπίζει δηλαδή νεογνά για τα πρώτα 24ώρα ώστε μετά να μπορούν τα περιστατικά αυτά με ασφάλεια να μεταφερθούν στη μονάδα νεογνών εντατικής θεραπείας στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο το οποίο για την Κρήτη βρίσκεται στο στο Ηράκλειο όπου δίνεται και η οριστική αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού».
Κυρίαρχο πρόβλημα της μονάδας η υποστελέχωση
Από αυτό το σημείο πρέπει να ξεκινάει η συζήτηση για την πραγματικότητα της μονάδας και τα προβλήματά της. Τα οποία, όπως μας είπε ο κ. Λιοδάκης, είναι και πολλά και μεγάλα, έχουν επισημανθεί πολλές φορές από την ίδια την διευθύντρια της Μονάδας στα Χανιά αλλά και από την Ένωση Γιατρών,και δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια κατά τη μεταφορά των νεογνών από τα Χανιά προς το Ηράκλειο.
Σύμφωνα με τον κ. Λιοδάκη, το κυρίαρχο πρόβλημα και εδώ είναι η υποστελέχωση:
«Αυτή τη στιγμή δουλεύουν 3 μόνιμοι γιατροί και 1 επικουρικός. Η γιατρός έρχεται από τα Σφακιά όπου δούλευε ως παιδίατρος κι αυτό το κάνει για να μην κλείσει η μονάδα, για να έχει ένα μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας. Όμως και πάλι αναγκάζονται οι γιατροί και εφημερεύουν πολύ πάνω από το όριο της ασφαλούς εφημέρευσης. Από εκεί και πέρα, στη μονάδα δουλεύουν 10 νοσηλευτές, λειτουργούσανε 5 θερμοκοιτίδες οι οποίες είναι πολύ παλιές και σε αυτές προστέθηκαν 3 καινούργιες.Η αύξηση του αριθμού των θερμοκοιτίδων είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα αλλά προφανώς δε μπορεί να λύσει το οξύτατο πρόβλημα της δυσλειτουργίας της μονάδας νεογνών. Επίσης, λειτουργούνε 5 μόνιτορ τα οποία οι συνάδελφοι στη μονάδα νεογνών δεν τα εμπιστεύονται».
Δεν είναι αλήθεια ότι γιατροί δε δέχονται να καλύψουν τις κενές θέσεις στη Μονάδα Νεογνών
Ο κ. Λιοδάκης επισημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται ότι γιατροί δε δέχονται να καλύψουν τις κενές θέσεις ιατρών για την ορθή λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών στα Χανιά.
Όπως μας εξήγησε, «από το 2010, επί Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, τέθηκε σε ισχύ μία εγκληματική απαγόρευση στις προσλήψεις και τα αποτελέσματα είναι εμφανή σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στο νοσοκομείο Χανίων και στη Μονάδα Νεογνών».
Για τη Μονάδα Νεογνών στα Χανιά είχαν εγκριθεί οι διορισμοί δύο γιατρών το 2010 όμως με την απαγόρευση των προσλήψεων θα έπρεπε να περιμένουν 4 με 5 χρόνια άπραγοι – όμηροι αυτής της κατάστασης – ωσότου αρχίσουν να εργάζονται! Λογικά, λοιπόν, επέλεξαν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους αλλού.
«Εχουμε επισημάνει εδώ και καιρό την κατάσταση. Εγκρίθηκαν δύο διορισμοί για τη Μονάδα Νεογνών το 2010. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 4 ολόκληρα χρόνια. Στα 4 αυτά χρόνια ο οποιοσδήποτε γιατρός, ο οποιοσδήποτε άνθρωπος με εξειδίκευση θα θέλει με κάποιον τρόπο να εξασκήσει το επαγγέλμά του, αλλά θα πρέπει να δουλέψει επίσης και για να επιζήσει. Δε μπορεί ένας γιατρός ή ο οποιοσδήποτε να κάτσει με σταυρωμένα χέρια 4 και 5 χρόνια μέχρι να τοποθετηθεί και να αρχίσει να δουλεύει. Αρνήθηκαν λοιπόν τις θέσεις γιατί πέρασε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημαέως ότου αρχίσουν να δουλεύουν στο νοσοκομείο. Ότι άλλο ακούγεται, είναι για να δημιουργούνται εντυπώσεις, ότι δε φταίει το Υπουργείο, δε φταίνε οι διοικήσεις των νοσοκομείων, φταίνε οι ίδιοι οι γιατροί που δεν ενδιαφέρονται για τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση».
«Οι νέοι γιατροί ενδιαφέρονται να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία, δεν υπάρχει όμως η βούληση του Υπουργείου Υγείας να στελεχώσει τα νοσοκομεία με γιατρούς» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων.
Για τον κ. Λιοδάκη, το πρόβλημα εντάσσεται και σε ένα γενικότερο πλαίσιο: «Ο κόσμος που μεταναστεύει και φεύγει απ’ τη χώρα, φεύγει επειδή δε βρίσκει εργασιακή προοπτική. Αυτό συμβαίνει και στα νοσοκομεία. Έχει κοπεί τελείως η πρόσβαση στα νοσοκομεία. Αυτό που ισχύει, οι 10 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη δεν εφαρμόζεται ποτέ. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, είναι 15 προς 1. Με τις συνταξιοδοτήσεις που γίνονται το πραγματικό ποσοστό είναι 20 αποχωρήσεις προς 1 διορισμό».
100 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Χανίων – σύντομα χωρίς γιατρούς Ακτινολογικό – Μικροβιολογικό
Με αφορμή τη συζήτησή μας για τη Μονάδα Νεογνών ο κ. Λιοδάκης επανέφερε και το ζήτημα της αναγκαιότητας κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Χανίων που ανέρχονται στις 100. «Αυτή είναι η ανάγκη: να γίνουν μαζικοί διορισμοί, να στηριχθούν τα νοσοκομεία, να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».
Ειδικά για το νοσοκομείο Χανίων σημείωσε και τα εξής:
«Είχαμε 18 διορισμούς που εκκρεμούσανε τα τελευταία 4 χρόνια. Απ’ αυτούς υπό την πίεση και του συνδικαλιστικού μας όργανου αλλά και της τοπικής κοινωνίας προχωρήσανε το τελευταίο διάστημα 5 διορισμοί. Πρέπει να γίνουν άλλοι 13 διορισμοί. Υπάρχουν κλινικές που εφημερεύουν στα όρια της ασφαλούς εφημέρευσης».
Σε χειρότερη θέση βρίσκεται το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό Τμήμα. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αν δεν στηριχθούν με ιατρικό προσωπικό σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να μην υπάρχει κανένας γιατρός σε αυτά τα τμήματα».
Όπως μας είπε ο κ. Λιοδάκης, με υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη προχώρησε μία απαράδεκτη ρύθμιση που καταργεί τη μονιμοποίηση των γιατρών του ΕΣΥ μέσα στη πενταετία όπως ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα,θα στεγνώσουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας από ιατρικό προσωπικό αφού από τη μία ημέρα στην άλλη, θα διακόπτεται η σύμβασή των νέων γιατρών.
Μικρό πλέον το ενδιαφέρον από ανειδίκευτους γιατρούς
«Στο νευρολογικό, στο πνευμονολογικό, στην οφθαλμολογική και τη Β’ χειρουργική ήδη υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και όλα αυτά προστίθενται σε χρόνιες ανάγκες».
Μια τέτοια ανάγκη είναι κι αυτή για παιδοχειρούργο που ενώ στο νοσοκομείο υπάρχουν τρεις κενές θέσεις, δεν καλύφθηκε καμία.
«Μετά από πολύ κόπο και πολλά περιστατικά που έπρεπε να μεταφέρονται στο Ηράκλειο, ήρθε τελικά ένας επιμελητής β’ Παιδοχειρουργός για να αποσπαστεί κι αυτός σε σύντομο χρονικό διάστημα με απόφαση του διοικητή της ΥΠΕ στο ΠΑΓΝΗ. Κι ενώ η υπόσχεση ήταν ότι θα επιστραφεί σύντομα στο νοσοκομείο Χανίων – εντός διμήνου -κάτι τέτοιο ποτέ δε συνέβη», είπε ο κ. Λιοδάκης.
Εδώ, να αναφέρουμε και το ζήτημα της της έλλειψης νέων γιατρών, το μικρό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν πλέον οι ανειδίκευτοι γιατροί για να κάνουν την ειδικότητα τους στη χώρα μας και κατ’ επέκταση και στο νοσοκομείο Χανίων.
«Έχουμε «αδειάσει» από ειδικευόμενους γιατρούς κι όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα στα δημόσια νοσοκομεία γνωρίζει ότι η 24ωρη λειτουργία τους στηρίζεται στους ειδικευόμενους γιατρούς», κατέληξε ο κ. Λιοδάκης."

1 σχόλιο:

The Suitcase Man είπε...

...και δυστυχώς το θέμα επίσης είναι ότι κάποια νοσοκομεία, στα οποία συμπεριλαμβάνεται αυτό των Χανίων, τα καλοκαίρια έχουν να εξυπηρετήσουν πολύ περισσότερο κόσμο.
Πέραν αυτού, έχω την αίσθηση ότι έχουμε περάσει στο στάδιο που οι υποδομές ξεπερνούν τις δυνατότητες των ανθρώπων λόγω υποστελέχωσης και αυτό είναι τραγικό.