Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Η κοροϊδία των εισφορών προς τρίτους ή το πως η κυβέρνηση φροντίζει μόνο τα "παιδιά" της

Τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν τους μεγαλύτερους χαμένους του Μνημονίου. Τι PSI πέρασαν, τι κατάρρευση εσόδων λόγω μείωσης εκείνων που μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές τους, τι μεγαλύτερα έξοδα λόγω της αύξησης εκείνων που αποζητούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους...Το τελευταίο χτύπημα ήταν η περιβόητη "κατάργηση" των εισφορών προς τρίτους - οι οποίοι τρίτοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν τα επικουρικά ταμεία.

Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς οι εν λόγω εισφορές - υποχρεωτικές για όσους αγόραζαν υπηρεσίες σε διάφορους τομείς - ήταν μια ωραίοτατη ληστεία. Ληστεία που όμως ήταν σχετικά μικρή ποσοτικά και στην ουσία κάλυπτε την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση ή τα μικροπολιτικά συμφέροντα που προσπαθούσε να προωθήσει το κράτος (κοινώς τις εκδουλεύσεις) προς κλάδους και φορείς. Η ουσία είναι ότι αυτές οι εισφορές - ειδικά μετά την οικονομική κρίση - αποτελούσαν μια οικονομική ανάσα και κρατούσαν όρθια τα ταμεία.

Η κατάργηση τους δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Όμως η κυβέρνηση - καλυμμένη πίσω από την ταμπέλα "μνημονιακή υποχρέωση" προχώρησε στην κίνηση αυτή. Όχι όμως για όλους... Όπως γράφει ο "Ελεύθερος Τύπος", πέντε ευρώ από κάθε κλήση των 100 ευρώ για τροχαία παράβαση που πληρώνουν οι πολίτες, θα πηγαίνουν όχι στα έσοδα του κράτους, αλλά στα επικουρικά ταμεία για τις συντάξεις των ενστόλων. Επίσης το 5% από τα παράβολα υπέρ του Δημοσίου που πληρώνουν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις για πιστοποίηση του προσωπικού πυρασφάλειας θα πηγαίνει ως πόρος για το επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος. Τα έσοδα αυτά (το 5% από τις κλήσεις της Τροχαίας και το 5% από τα παράβολα του Δημοσίου) προβλέπονται σε νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή και μάλιστα το εν λόγω άρθρο που επαναφέρει κρατική ενίσχυση σε επικουρικούς φορείς μπήκε συγκεκαλυμμένα σε άσχετο νόμο.

Επομένως εδώ έχουμε για άλλη μια φορά δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από την μια υπάρχουν κλάδοι που "ευνοούνται" (και για τους οποίους δεν υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις) και από την άλλοι κάποιοι που τραβάνε κουπί - και δε θα πρέπει να μιλούν κιόλας...Και βέβαια δεν θεωρούμε λάθος (εδικά αφού η επιβάρυνση δεν αφορά άμεσα τον πολίτη) να υπάρχει ενίσχυση των ταμείων ασφάλισης. Αλλά αυτό πρέπει να γίνεται για ΟΛΑ τα ταμεία αντίστοιχα... Για να υπάρχει δικαιοσύνη...Ή μήπως αυτό είναι πολυτέλεια πλέον στην χώρα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: