Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πως η Siemens μετατρέπει τη συμφωνία με το Δημόσιο προς όφελός της / Ανακοινώθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για την επαναγορά ομολόγων

Παρότι η υπόθεση Siemens έχει περάσει οριστικά στο παρασκήνιο, έρχονται ακόμα ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης, της συμφωνίας και κυρίως της στάσης της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται: ρητά στη σύμβαση: «η Siemens θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην ΕΔ. Μια τέτοια επένδυση, η οποία εξετάζεται, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκ. ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων» (άρθρο 4, παρ. γ).

Πέρα της αοριστίας που υπάρχει στο άρθρο αυτό, υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα σημεία στην υπόθεση: καταρχήν την ίδια ώρα που συζητάμε για δημιουργία "νέου" εργοστασίου από τη Siemens, υπάρχει το πρόσφατο κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης (Siemens Τηλεβιομηχανική). Παράλληλα υπάρχει επιστολή του σωματείου εργαζομένων της ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ (εταιρεία στην οποία η Siemens έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας), που έστειλαν προς τους βουλευτές του Νομού Ευβοίας και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σας ενημερώνουμε ότι οι επενδύσεις που θέλει να κάνει η Siemens, προσανατολίζονται στη μεταφορά του εργοστασίου BOSH-Siemens-Pitsos (BSP), από το Ρέντη που βρίσκονται τώρα οι εγκαταστάσεις του στον Ασπρόπυργο, και το οποίο απασχολεί 700 εργαζομένους συνολικά σε αποθήκες-γραφεία-παραγωγή».
 

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η επιστολή του Σωματείου εργαζομένων της εταιρείας BSH (Pitsos) που δημοσιεύτηκε (παραδόξως) στην «Ελεύθερη Ώρα» και η οποία αναφέρει μεταξύ των άλλων:

«...Σας ενημερώνουμε ότι η επένδυση των 60 εκατ. Ευρώ στην συμφωνία με την Κυβέρνηση η Siemens αναφέρεται στην μεταφορά του εργοστασίου BSH (Pitsos) από τον Ρέντη που βρίσκεται τώρα, στην Μαγούλα όπου είχε βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και βρισκόταν στη διαδικασία των αδειών. Η περίφημη επένδυση που θα ΕΞΕΤΑΣΕΙ η Siemens να κάνει στην Ελλάδα δεν είναι παρά μια προγραμματισμένη «επένδυση» της Εταιρείας την οποία μάλιστα σχεδίαζε από το 2009. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για μια μεταφορά του υπάρχοντος εργοστασίου, στο οποίο είχε ανακοινωθεί και όχι στη δημιουργία, όπως αναφέρεται στη συμφωνία για την περιβόητη επένδυση των 60 εκατ. Ευρώ.

«Η Siemens θα ΕΞΕΤΑΣΕΙ την πραγματοποίηση της επένδυσης στην Ελλάδα»,
αναφέρει στον συμβιβασμό με την Κυβέρνηση. Η επένδυση προϋπήρχε στα σχέδια της εταιρείας BSH (Pitsos), θυγατρική της Siemens, και είχε ανακοινωθεί από το 2009 και στα ΜΜΕ και στους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε ότι, για την υλοποίηση της επένδυσης υπάρχει ειδική συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Γιατί ξαφνικά η Εταιρεία αναβάλλει την επένδυση; Τυχαία ήταν άραγε η χρονική περίοδος 23/11/2011, που ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους πως θα αναβάλλει την επένδυση λόγω οικονομικής κατάστασης στην χώρα (ημερομηνίες που αρχίζουν οι συνομιλίες Κυβέρνησης-Siemens). Ενώ στις 10/10/2011 η Γ/Δ της εταιρείας BSH Ελλάδας ενημερώνει το Σωματείο για τα σχόλια που υπήρξαν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Dr Kurl Ludwig Gutbertel στην διοίκηση του Μονάχου από την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 29-29/10/2011 και την ισχυρή δέσμευση της Γερμανίας για την συνέχιση της επένδυσης.  Μήπως η επένδυση αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Siemens για αντάλλαγμα στον συμβιβασμό με την Κυβέρνηση;"


Ευτυχώς που βγαίνουν κάτι τέτοιες επιστολές στη δημοσιότητα για να ξυπνούν και εκείνοι που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου... 

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Και μια που μιλάμε για Siemens...Τον Τσίπρα κατηγορεί ο πρωθυπουργός και όλοι οι συγκυβερνώντες ότι είναι στο λόμπι της δραχμής και από αλλού μας ήρθε!
Αποκαλύφθηκε λοιπόν, με ντοκουμέντα αδιάψευστα και όχι από λόγια και εικασίες, ότι ο… αγαπημένος αρχιδιαφθορέας μας, η Siemens, στον διαγωνισμό που πρόσφατα έγινε για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, στην προσφορά που έδωσε ζητούσε «ρήτρα δραχμής»! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο γερμανικός κολοσσός δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θέλει να εξασφαλίσει τα λεφτά του. Να ποιοι υπονομεύουν τη σταθερότητα της χώρας, κυρία Μέρκελ. Οι δικοί σας. Που δεν έχουν εμπιστοσύνη στο κονκλάβιο των Βρυξελλών. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η προσφορά που έδωσε η Siemens ήταν με πολύ ψηλό καπέλο. Η προκήρυξη προέβλεπε προϋπολογισμό του έργου 400 εκατ., που όπως πάντα συμβαίνει στους διαγωνισμούς προσφέρονται μεγάλες εκπτώσεις. Η φίλη μας, που έχει προνομιακή μεταχείρηση στην χώρα μας (από το 1953 παίρνει όλες τις μεγάλες δουλειές), έδωσε τιμή 550 εκατ., κατά 37,5% πιο πάνω. Και μετά πανηγυρίσαμε ότι ΘΑ μας δώσει, με τον ατιμωτικό συμβιβασμό που αποδεχθήκαμε, 90 εκατ. σε παροχή… τεχνογνωσίας, από τα εκατοντάδες εκατομμύρια από υπερτιμολογήσεις επί Χριστοφοράκου...

Και κάτι τελευταίο...Ανακοινώθηκε η πρόταση του ΟΔΔΗΧ για την επαναγορά των ομολόγων, η επιτυχία του οποίου εγχειρήματος είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης (και όχι μόνο) δόσηςΚύκλοι του υπουργείου Οικονομκών εκτιμούν πως η ανταπόκριση στην ελληνική πρόταση θα είναι υψηλή και ενδέχεται να προσφερθούν προς επαναγορά ομόλογα πάνω και από 30 δισ. ευρώ συνολικά, τα μισά εκ των οποίων αφορούν ομόλογα που κατέχουν ελληνικές τράπεζες (περίπου 15 δισ. ευρώ) και άλλα τόσα ή περισσότερα από ξένες τράπεζες και funds (συνολικά 30 στον αριθμό) που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν την ρευστότητα που τους προσφέρει το ελληνικό κράτος, για να κλείσουν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και να κατοχυρώσουν άμεσα κέρδη. 
Στην πραγματικότητα βέβαια, η επιτυχία του εγχειρήματος είναι εξασφαλισμένη. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές τράπεζες σύρθηκαν στο να πάρουν μέρος στην ανταλλαγή, ενώ στο παιχνίδι θα μπουν (περισσότερο "εθελοντικά") και τ' ασφαλιστικά ταμεία (όπως έχουμε γράψει εδώ). Γι' αυτό εξάλλου και οι δηλώσεις περί "πατριωτικού καθήκοντος".  Βέβαια ο Πρωθυπουργός στην αβανταδόρικη συνέντευξή του την Κυριακή στο "Πρώτο Θέμα", είπε ότι "δε θα ζητήθει από τ' ασφαλιστικά ταμεία να πάρουν μέρος", όμως είναι γνωστό δυστυχώς ότι σε παρασκηνιακό επίπεδο τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Πολύ λίγα μεγάλα funds θα δώσουν ομόλογα που έχουν και που ξέρουν ότι θα πληρωθούν στο ΑΚΕΡΑΙΟ, για το 30-40% της ονομαστικής τους αξίας, ιδιαίτερα αν έχουν πάρει μέρος στο πρώτο PSI. Επομένως, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (και οι τράπεζες) θα πάρουν μέρος "εθελοντικά" σε κάτι που θα τους βάλει μέσα, μετατρέποντας κάτι που είχαν αγοράσει 100 ευρώ, σε 10-15 μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Τα υπόλοιπα περί "κέρδους" είναι για λαϊκή κατανάλωση και μόνο...

Πηγές ειδήσεων:αρόν", "Ελεύθερη ώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: