Είδηση: Αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές απώλειες βρίσκονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας που θεσπίζεται με το φορολογικό νομοσχέδιο.
Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς με παιδιά, που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι μισθωτοί με 2 ή περισσότερα παιδιά και μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.000 και μέχρι 2.500 ευρώ θα υποστούν εισοδηματικές απώλειες από 25 έως και 94 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με δυο παιδιά που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ θα διαπιστώσει από τον επόμενο μήνα μείωση στο μισθό του κατά 22,51 ευρώ ή σε ετήσια βάση 315,14 ευρώ.
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2013 που παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό του.
Γενικά, το αποτέλεσμα της άμεσης εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τη φορολογική κλίμακα θα είναι αυξηθούν κατά 3% έως και 185% οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τον επόμενο μήνα, για τους περισσότερους μισθωτούς με προστατευόμενα παιδιά και ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 9.000 ευρώ καθώς επίσης και για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν βαρύνονται με τέκνα και έχουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από 23.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις από το 2013 και μετά η φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων θα γίνεται με βάση μια νέα φορολογική κλίμακα στην οποία δεν θα υπάρχει πλέον σταθερό αφορολόγητο κλιμάκιο εισοδήματος ούτε πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για όσους φορολογούμενους βαρύνονται με παιδιά.
Στη νέα αυτή φορολογική κλίμακα θα υπάρχουν μόνο τρία κλιμάκια φορολογητέου εισοδήματος στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου 22%, 32% και 42%.
Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%.
Από κει και πέρα για ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, όποιος φόρος προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 2.100 ευρώ.
Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 αυξήσεις στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους:
- Δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 23.000 ευρώ.
- Εχουν ένα προστατευόμενο παιδί και ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
- Εχουν δύο προστατευόμενα παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
- Εχουν τρία προστατευόμενα παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.
Τις θέσεις των κομμάτων για το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκονται εδώ. Τις πλήρεις, νέες φορολογικές κλίμακες με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Σχόλιο: Απ' ότι φαίνεται λοιπόν, τα πράγματα δε θα είναι καλά ούτε για τους μισθωτούς (που επιβαρύνονται συν τοις άλλοις από "εισφορές αλληλεγγύης" - αλήθεια που πάνε αυτά τα χρήματα;) και φυσικά ούτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώνουν περισσότερα από την επόμενη χρονιά με βάση τις προτεινόμενες φορολογικές κλίμακες. Και βέβαια να σημειώσουμε ότι αυτό αποτελεί μόνο το 1ο από τα 3 φορολογικά νομοσχέδια που αναμένονται από τώρα μέχρι τα μέσα του Μάρτη...Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας ακόμα...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Και για όσους αμφισβητούσαν ότι η "εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων" θα έβγαινε τελικά προς όφελος των τραπεζών (διαβάστε εδώ σχετική επισήμανση), έρχεται η παρακάτω είδηση να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Έτσι, μέγα δώρο
πάνω από 5 δισ. ευρώ λαμβάνουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες από την
ρύθμιση που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο για το συμψηφισμό της ζημιάς του PSI+ με φόρο μελλοντικών κερδών. Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους ανταλλάσσοντας τα ομόλογά τους, θα μπορούν να συμψηφίσουν την ζημιά σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις.
Επιπρόσθετα, όμως, προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν έχουν κέρδη, τότε
ο αναβαλλόμενος φόρος δεν χάνεται, αλλά μετατρέπεται σε οριστική
απαίτηση από το Δημόσιο, που μπορεί να συμψηφισθεί με φόρο μελλοντικών
χρήσεων.
Η παραπάνω πρόβλεψη επιτρέπει στις τράπεζες τις χρονιές που δεν θα εμφανίσουν κέρδη
και επομένως δεν θα μπορούν να αποσβέσουν τη ζημιά με φόρο εισοδήματος
να μετατρέπουν την απόσβεση σε απαίτηση αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος θα
συμψηφίζεται εν συνεχεία.
«Πρόκειται
για μια καλή ρύθμιση η οποία επιτρέπει να αναγνωρισθεί λογιστικά και
εποπτικά το σύνολο της ζημιάς από το ονομαστικό κούρεμα του PSI, δηλαδή τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 53,5%, στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών» σημειώνουν ελεγκτές με εμπειρία στα θέματα φορολόγησης επιχειρήσεων.
«Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για τις τράπεζες» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, θυμίζοντας ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διεκδικούσε και τη δυνατότητα συμψηφισμού της φορολογικής ζημιάς, που προέκυψε από τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς.
Το υπουργείο Οικονομικών αν και το υποσχέθηκε κατ αρχήν δεν αναγνώρισε, τελικώς, τον συμψηφισμό και της φορολογικής ζημιάς από την επαναγορά. Ως αντίβαρο όμως λειτουργεί ο νέος φορολογικός συντελεστής (26%) καθώς αυξάνει το όφελος της απόσβεσης κατά περίπου 1 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες!
Με την άνοδο του φορολογικού συντελεστή στο 26%, ο αναβαλλόμενος φόρος από την ζημιά του PSI+, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα ανέλθει στα 4,9 δισ. ευρώ, ενώ με συντελεστή 20% διαμορφωνόταν σε 3,8 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό πως θα λειτουργήσει η προς ψήφιση διάταξη παραθέτουμε το εξής παράδειγμα. Έστω ότι μια τράπεζα έχει ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα ( 53,5%) των ομολόγων της ύψους 3 δισ. ευρώ. Την ζημιά αυτή μπορεί με βάση την προς ψήφιση διάταξη να την αποσβέσει σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Δηλαδή 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν το 2013 η τράπεζα εμφανίσει κέρδη 200 εκατ. ευρώ και έχει φόρο 52 εκατ. ευρώ, θα πληρώσει φόρο μόλις 26 εκατ. ευρώ λόγω της απόσβεσης της ζημιάς των 100 εκατ. ευρώ. Αν η ίδια τράπεζα το 2014 δεν
έχει κέρδη και επομένως δεν μπορεί να αποσβέσει τη ζημιά των 100 εκατ.
ευρώ, τότε η απόσβεση μετατρέπεται σε απαίτηση αναβαλλόμενου φόρου 26 εκατ. ευρώ ο οποίος μπορεί να συμψηφισθεί με φόρο επί κερδών μελλοντικών χρήσεων. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια να χαθεί ή να μειωθεί ο συμψηφισμός της ζημιάς και έτσι ανοίγει ο δρόμος να αναγνωρισθεί εποπτικά το σύνολο του φόρου.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Οι Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς συμμετείχαν στο PSI+ με ομόλογα ονομαστικής αξίας 35,8 δισ. ευρώ και έγραψαν ζημιά σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας ύψους 28,3 δισ. ευρώ.
Μπορούν όμως να συμψηφίσουν μόνο τη ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα (
53,5%) η οποία ανέρχεται για τις τέσσερις, αθροιστικά, σε 19,15 δισ. ευρώ. Με τον υφιστάμενο φορολογικό συντελεστή ( 20%) ο αναβαλλόμενος φόρος για τις τέσσερις τράπεζες ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ. Με το νέο φορολογικό συντελεστή (26%) ο αναβαλλόμενος φόρος φθάνει στα 4,9 δισ. ευρώ. Από την
παραπάνω ζημιά, όμως, οι ορκωτοί ελεγκτές έχουν αναγνωρίσει λογιστικά
μόνο ένα μέρος της. Ειδικότερα στις 31/3/2012, στα τελευταία δηλαδή
δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν προσμετρήσει, λογιστικά αναβαλλόμενο φόρο ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών, η Εθνική έχει αναγνωρίσει αναβαλλόμενο φόρο 1,03 δισ. ευρώ, η Eurobank 166 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 1,18 δισ. ευρώ και η Alpha Bank το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου ( 958 εκατ. ευρώ). Αρκετά καλά, για κάποιους που επιτέλεσαν "εθνικό καθήκον", δε συμφωνείται;
Πηγές ειδήσεων: "Ημερησία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου