Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Προς αλλαγή το ωράριο των καταστημάτων - μικροί περιορισμοί αρχικά σε τετραγωνικά και δραστηριότητα...

Είδηση: Την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων (έως 250 τμ) όλες τις Κυριακές του έτους, προβλέπουν οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.  Τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.

Επίσης ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα (ο προηγούμενος ίσχυε από το 1946) που προβλέπουν μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές για νοθεία τροφίμων και καυσίμων, καθώς και για ελλιπείς παραδόσεις από τις αντλίες, αντικειμενικοποίηση των ποινών αλλά και εκπτώσεις 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, κ.α.

Με το ισχύον καθεστώς για τις Κυριακές, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές καθώς και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου.

Η μόνιμη ρύθμιση που θα έρθει αργότερα στη Βουλή θα προβλέπει:
  • Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τμ όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση. Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αποκλείονται από την Κυριακάτικη λειτουργία τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise. Η πρόταση του υπουργείου για το ωράριο της Κυριακής είναι από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους και καταναλωτές να παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία.

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση, τα καταστήματα που επιλέγουν να εργαστούν την Κυριακή, να παραμείνουν κλειστά το πρωί της Δευτέρας.
  • Λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, επτά Κυριακές το χρόνο: δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών που καθιερώνει το υπουργείο κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Η ρύθμιση για τις εκπτώσεις προβλέπει ότι αυτές θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο:
  • Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).
  • Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).
Σχόλιο: Το έχουμε ξαναπεί - η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη, νεοφιλελεύθερη ατζέντα που πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε θυσία, πριν τη λήξη της θητείας της, δημιουργώντας τετελεσμένα για τους υπόλοιπους. Αλήθεια, πως μπορεί να θεωρηθεί ως πρόοδος κάτι τέτοιο; Πως μπορεί να βοηθήσει την αγορά - που δεν πάσχει από ωράριο αλλά από διαθέσιμο εισόδημα - μια τέτοια κίνηση; Όταν ο κόσμος είχε εισόδημα, του έφτανε το υπάρχον ωράριο και η μια Κυριακή τον χρόνο... Πως θα μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος μια μικρομεσαία επιχείρηση που ακόμα και σήμερα αδυνατεί να τα βγάλει πέρα; Πως θα υπάρξει προστασία του εργαζομένου που θ' αναγκαστεί να δουλέψει παραπάνω ώρες και μέρες για τα ίδια χρήματα; Το μέτρο αυτό (μιας το 250 τ.μ. αφορά το 70% των καταστημάτων) στην ουσία θα ανακατανείμει την πίτα προς όφελος συγκεκριμένων "παικτών" στην αγορά και εννοείται ότι προωθεί και την "σαλαμοποίηση" του ωραρίου. Πρώτα τα 250 τ.μ., μετά όλοι και τέλος τα εμπορικά κέντρα. Έτσι θα βρεθεί εφαρμογή του πρόσφατου "πονηρού" μέτρου περί 6ήμερης εργασίας και μείωσης της ελάχιστης ανάπαυσης μεταξύ βαρδιών και θα μπορέσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν (ακόμα περισσότερο) τους εργαζομένους...

Γι' αυτό και έχει σημασία η αλλαγή των 7 Κυριακών για όλους, το χρόνο σε περιόδους που υπάρχει κίνηση (θεωρητικά) δηλ. Χριστούγεννα, Πάσχα και εκπτώσεων...

Αν εμείς είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι αντι-μνημονιακοί, και κάθε σχόλιο μας αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, τότε ας δούμε τι λένε οι ίδιοι οι έμποροι: η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για «πειραματισμούς των 'γενίτσαρων' της Τρόικας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης» και υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών και συνοικιακών αγορών της κάθε μικρής και μεγάλης πόλης της χώρας».

Κατά την ΕΣΕΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε περίοδο βαθειάς ύφεσης δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και τη ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε: «Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα 'καταναλωτές', στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για 'shopping therapy'.»

Και καταλήγει: «Προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε το υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το δόγμα: Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Να περιορισθεί έτσι και ο ανταγωνισμός. Να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, η περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς και η χειραγώγηση των τιμών, ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα και παραγωγικότητα στις μεγάλες εναπομένουσες επιχειρήσεις.»

Ενδιαφέρον θα έχει το τι θα γίνει όταν πάει το θέμα στην Βουλή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: