Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Όλοι (ανεξαιρέτως) οι Έλληνες στον Τειρεσία!!! / Πως προχωράμε στο τελικό στάδιο της απαξίωσης του ΕΟΠΠΥ και της υγειονομικής περίθαλψης γενικότερα...

Είδηση: Στον «Τειρεσία» όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πολιτών! Η γνωστή διατραπεζική εταιρεία θα αναλάβει την δημιουργία μιας λίστας - μαμμούθ με όλες τις αποταμιεύσεις σε όλες τις τράπεζες, προκειμένου να γίνεται ταχύτερα το «άνοιγμα» των λογαριασμών των πολιτών και να ολοκληρώνονται σε σύντομο διάστημα οι έρευνες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Η απόφαση για την κατάρτιση αυτής της λίστας με δεκάδες εκατομμύρια δικαιούχους από τον μηχανισμό ελέγχου του «Τειρεσία», αποφασίσθηκε σε συνάντηση εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τραπεζών.

Ζητούμενο αυτής της συνάντησης ήταν μεταξύ των άλλων το πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμών πολιτών για οικονομικούς ελέγχους, για ζητήματα φοροδιαφυγής, διαφθοράς, απάτης, συμμετοχής σε εγκληματικές πράξεις κλπ.

Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες ανοίγουν τους λογαριασμούς σε περισσότερα από 60.000 άτομα κάθε χρόνο μετά από αιτήματα που αποστέλλονται μαζικά σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Στόχος είναι να ελεγχθούν - με ταχύτατες διαδικασίες - λογαριασμοί πολιτικών, δημάρχων, κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ιδιωτών.

Η πληθώρα αυτή των αιτημάτων είχε προκαλέσει «συμφόρηση» στις τράπεζες αλλά και στις διάφορες ελεγκτικές υπηρεσίες με αποτελέσματα να καταγράφονται καθυστερήσεις που ξεπερνούσαν ακόμη και τους οκτώ μήνες από την υποβολή των σχετικών αιτημάτων.

Έτσι δημιουργείτο ένας «φαύλος κύκλος» με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ κι άλλων υπηρεσιών να στέλνουν αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών πριν καν διαπιστωθεί η σοβαρότητα των καταγγελιών και η βασιμότητα της ελεγχόμενης υπόθεσης. Αναζητήθηκαν λοιπόν τρόποι για επιτάχυνση και «φιλτράρισμα» της σχετικής διαδικασίας λόγω και των πιέσεων από τις τράπεζες!

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί από τον «Τειρεσία» μια κεντρική βάση τραπεζικών δεδομένων για όλους τους κατόχους λογαριασμών. Έτσι σε αυτήν τη λίστα δίπλα στο όνομα κάθε δικαιούχου θα προσδιορίζεται σε ποιες τράπεζες ακριβώς έχει λογαριασμούς και τους αριθμούς αυτών.

Όπως έλεγε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «με αυτόν τον τρόπο δεν θα στέλνονται αιτήματα για ανοίγματα λογαριασμών όλων των ελεγχόμενων πολιτών «τυφλά» προς όλες τις τράπεζες. Πριν σταλεί το αίτημα θα ζητείται ενημέρωση από την λίστα του «Τειρεσία» και τα αιτήματα θα στέλνονται στις συγκεκριμένες τράπεζες που θα ξέρουμε ότι ο πολίτης έχει χρήματα.

»Μέχρι τώρα όλες οι τράπεζες ανάλωναν το 60% έως 80% του χρόνου και του προσωπικού τους για να πραγματοποιούν σαρώσεις στο τραπεζικό τους σύστημα μέχρις ότου διαπιστώσουν ότι ο ελεγχόμενος πολίτης δεν έχει σε αυτές κανέναν λογαριασμό. Μάλιστα οι έρευνες καθυστερούσαν από τις μικρές τράπεζες που δεν είχαν πολυμελείς ομάδες έρευνας. Υπολογίζουμε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε τα πάντα για τους λογαριασμούς των πολιτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εκτιμούμε ότι σε έξι ως οκτώ μήνες θα είναι έτοιμη αυτή η νέα αυτή λίστα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των πολιτών».

Νομικοί φοβούνται ωστόσο ότι η υπερλίστα του Τειρεσία, δηλαδή ο νέος «Μεγάλος Αδελφός» των τραπεζικών λογαριασμών και το άμεσο άνοιγμα τους θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο καταχρηστικών ενεργειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σχόλιο:  Όλη η ουσία του μέτρου βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο του ρεπορτάζ δηλ. τη σχεδόν βέβαιη καταχρηστική χρήση της γιγαντιαίας βάσης δεδομένων για κάθε "νόσο και μαλακία" (που λέει και η Αγία Γραφή). Δεν μπορούμε πραγματικά να κατανοήσουμε γιατί οι κρατικοδίαιτες τράπεζες δε θα πρέπει να τηρούν το θεσμικό τους ρόλο (βάση του οποίου εξάλλου λειτουργούν στην χώρα μας και στην Ε.Ε.) δίνοντας τα στοιχεία ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ υπόπτων φοροδιαφυγής και θα πρέπει να τους λυπηθούμε (όχι εμείς ως Έλληνες αλλά οι "εκπρόσωποί" μας, οι κύριοι του θιάσου Σαμαρά), θυσιάζοντάς τα προσωπικά μας δεδομένα. Απαράδεκτη αβάντα για τις τράπεζες εις βάρος όλων μας (άλλη μια επιβράβευση αυτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό) - και ελπίζουμε να τους βάλει στη θέση τους, η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, δεδομένου ότι το τραπεζικό απόρρητο προστατεύεται ακόμα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επειδή τα μέτρα τα οποία έρχονται ως ουσιαστικά 3ο Μνημόνιο στην Βουλή έχουν ως κεντρικό σημείο αναφοράς τα εργασιακά και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ξεφεύγουν από την προσοχή μας μια σειρά παράμετροι σχετικοί με την υγειονομική περίθαλψη (μια πρώτη προσέγγιση υπάρχει εδώ). Τα τρία κομβικά σημεία σ' αυτό τον τομέα είναι:
1. Συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ - χωρίς εξαιρέσεις. - πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και υγιή ταμεία με πολύ υψηλές εισφορές (όπως το ΕΤΑΑ, των δημοσιογράφων κ.ά.) θα "συγχωνευτούν" όσο αφορά τις παροχές, οδηγούμενα δηλαδή και αυτά σε κατακόρυφη μείωση του επιπέδου υπηρεσιών, ενώ τα αποθεματικά των αντίστοιχων κλάδων θα πέσουν στο "βαρέλι δίχως πάτο" του ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί ότι μια παρόμοια διάτάξη δεν "πέρασε" την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση όμως δεν το βάζει κάτω, και θα τις καταθέτει, χωρίς αλλαγές μέχρι να περάσουν - σε τόσο μεγάλη υπόλειψη έχει τους υποστηρικτές-βουλευτές της...
2. Υιοθέτηση μέτρων για την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών - δηλαδή ακόμα λιγότερα και φθηνότερα φάρμακα, με βάση τη δραστική ουσία (έχουμε γράψει σχετικά εδώ).
3. Παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως τον Δεκέμβριο, αλλά και για το 2013, αναθεώρηση έως το τέλος του έτους του αριθμού των φαρμάκων που διατίθενται χωρίς συμμετοχή, αύξηση της συμμετοχής στα νοσοκομεία κτλ - μέτρα που πρακτικά επιβεβαιώνουν τους αρχικούς σκοπούς που οι μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ.Δηλαδή, λίγοι γιατροί (που ήδη δεν επαρκούν), ακριβότερα φάρμακα (αλήθεια σκέφτηκαν τα μεγάλα μυαλά ότι τα δωρεάν φάρμακα είναι αυτά τα οποία πάνε σε χρόνια πάσχοντες, και είναι υπερβολικά ακριβά;) και ακριβά για τον μέσο πολίτη νοσοκομεία (τα οποία επιεικώς προσφέρουν απολύτως βασικές υπηρεσίες με μεγάλη αναμονή και πολλές φορές κάτω από άθλιες συνθήκες).

Σ' αυτά προσθέστε και τις αλλαγές στον τρόπο εφημεριών στα νοσοκομεία (εδώ υπάρχουν οι λεπτομέρειες), τις προτεινόμενες αλλαγές στην οδοντιατρική κάλυψη, το δίευρω που κοστίζει το κλείσιμο ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ και τις πρόσφατες αλλαγές όσο αφορά τις παροχές, τις εξετάσεις κ.λπ. και θα έχετε τη συνολική εικόνα για ένα σύστημα που κοστίζει ακριβά (τώρα), θα κοστίζει ακριβότερα (σε λίγους μήνες) και θα προσφέρει λιγότερα...

Πηγές ειδήσεων: "News24"

Δεν υπάρχουν σχόλια: