Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ρήτρα μείωσης μισθών και συντάξεων εν όψη / Σχόλιο για τις τραπεζiκές κρίσεις...

Είδηση: Αυτόματη θα είναι η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση κατά την οποία εντός του 2013 παρουσιαστούν αποκλίσεις στην υλοποίηση του πακέτου με τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η τρόικα εμμένει να ενσωματωθεί στη συμφωνία ρήτρα «απόκλισης» προκειμένου να αποδεχθεί μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο και για τα οποία εκτιμά ότι δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Ετσι, όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν στο τέλος της επόμενης χρονιάς υπάρχει απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 600 εκατομμύρια ευρώ, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάλογες περικοπές στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2014.
Το ίδιο στέλεχος προσθέτει πως αν υπάρξει «μαύρη τρύπα», αυτή θα καλυφθεί από τις περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και όχι από νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις. «Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων με την εφαρμογή της ρήτρας», αναφέρει.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η τρόικα έχει ζητήσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων να μειωθούν εκ νέου οι βασικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, μέτρο που τελικά δεν μπήκε στο πακέτο.
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να θέσει η τρόικα εκ νέου το ζήτημα απολύσεων, σε περίπτωση που οι αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2013 είναι πολύ μεγάλες.
Η κυβέρνηση αποδεχόμενη τη ρήτρα «απόκλισης» θα επιχειρήσει να περάσει και τη ρήτρα «ισοδυνάμων». Θα προσπαθήσει δηλαδή να πείσει την τρόικα πως, αν μέσα στο 2013 τα έσοδα από φοροδιαφυγή ή τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι υψηλότερα του αναμενόμενου, τότε θα πρέπει να «διαγραφεί» μέρος των σκληρών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Επίσης αυτό μπορεί να γίνει σε περίπτωση που το ΑΕΠ είναι υψηλότερο των εκτιμήσεων.

Πιο αναλυτικά, η ρήτρα «απόκλισης» θα λειτουργεί ως εξής:
Αρχικά οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία για συγκεκριμένα μέτρα του πακέτου. Εως τώρα 2 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίζουν υπουργείο Οικονομικών και τρόικα, και μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης το ποσό αυτό μπορεί να περιοριστεί.
Για να κλείσει η συμφωνία και να αποδεχτούν οι επικεφαλής της τρόικας μέτρα 1 με 2 δισ. ευρώ -τα θεωρούν αναποτελεσματικά- σε αυτήν θα πρέπει να συμπεριληφθεί όρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν. Το συνολικό ποσό των περικοπών δεν μπορεί να συμφωνηθεί στην παρούσα φάση, αλλά, όπως λένε στο υπ. Οικονομικών, θα προβλέπεται ρητά πως θα είναι ανάλογο με την τελική απόκλιση σε σχέση με τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος του 2013.

Σχόλιο: Είναι νομίζουμε καιρός όσοι πιστεύουν ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα, να ξεπεράσουν την πλάνη στην οποία έχουν πέσει. Απόδειξη αυτού είναι οι ατέρμονες μειώσεις που ετοιμάζονται να ενσωματωθούν στη νομοθεσία και οι οποίες θ' αποτελούν βασικό συστατικό της οικονομικής πολιτικής των επόμενων χρόνων, καταργώντας κοινωνικούς διαλόγους, κοινωνικές συμφωνίες, ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα και κάθε όριο αξιοπρέπειας στη διαβίωση. Βέβαια (και για όσους πάλι πιστεύουν ότι αυτά αφορούν ορισμένους), το επόμενο βήμα θα είναι και οι μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, για "λόγους ισονομίας", όπως εξάλλου υπάρχουν πιέσεις να γίνει κάτι αντίστοιχο και τώρα με τις παρούσες - επερχόμενες - μειώσεις (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ).

Το καλύτερο απ' όλα βέβαια (που αποτελεί και το τραγελαφικό σημείο της υπόθεσης) είναι ότι η ελληνική πλευρά το συζητάει, ζητώντας και "ρήτρα απόδοσης μέτρων" θεωρώντας ότι έτσι θα ξεπεραστούν οι όποιες κοινωνικές αντιδράσεις. Μας θυμίζει παλιές ελληνικές ταινίες που ο κακός προαγωγός, άφηνε κάτι παραπάνω στην εκδιδόμενη "φίλη" του όταν εκείνη έβγαζε παραπάνω απ' όσα περίμενε, ενώ της "έδινε ένα καλό μάθημα" όταν έβγαζε λιγότερα. Δεν αποκλείεται στο τέλος, οι γνωστοί παπαγάλοι των ΜΜΕ, να το παρουσιάσουν και ως "επιτυχία" της κυβέρνησης (ένδειξη ισχυρής διαπράγματευσης αναμφίβολα).

Το πσσοστό που θα επιβληθεί δεν έχει σημασία, εξάλλου όπως λέει και το ρεπορτάζ, η παρέα του κυρίου Στουρνάρα λέει χαρακτηριστικά ότι "θα κάνουμε λίγο πίσω εμείς, θα κάνουν λίγο πίσω κι αυτοί και θα βρεθεί η χρυσή τομή". Σημασία έχει ότι κάτι τέτοιο - εντελώς πρωτόγνωρο για χώρα στην οποία δεν υπάρχει επισήμως ξένη κατοχή - θ' αποδείξει ότι η ξεφτίλα και η κατάπτωση της χώρας μας, δεν είχε φτάσει στο έσχατο σημείο της. Είχε κι άλλο, απλά κάποιοι όντας αισιόδοξοι δεν το πίστευαν.

Το ερώτημα πάντως παραμένει: θα το ψηφίσουν οι βουλευτές της εγχώριας τρόικας; Αναμένουμε με ενδιαφέρον...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε στον "Στάθη" στην Real News: "όταν ξέσπασε το 1857 η πρώτη μεγάλη κρίση στις ΗΠΑ (γνωστή και ως "Πανικός του 1857") έκλειναν σωρηδόν τράπεζες, εμπορικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταρίες και βιομηχανίες, ενώ επικεφαλείς και στελέχη αυτώ των ιδρυμάτων πηδούσαν απ' τα παράθυρα (όπως και στην κρίση του 1929) των πρωτοεμφανιζόμενων πολυόροφων κτιρίων. Έκτοτε ο καπιταλισμός έβαλε μυαλό - όχι δεν έκοψε τις κρίσεις, αλλά όταν αυτές εμφανίζονται, απ' τα παράθυρα πηδάνε πλέον οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα θύματα. Όχι οι θύτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: