Είδηση: Τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, της διογκούμενης ανεργίας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, κρούει προς την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε απόφασή της που υιοθετήθηκε και πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα.
Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν υπάρξει από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, αλλά και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, τονίζει η Επιτροπή, εξηγώντας ότι 1 εκατ. άνεργοι συνεπάγονται ετήσιες απώλειες 5 δισ. για τα Ταμεία, γεγονός που -όπως προβλέπει- θα οδηγήσει σε επιπλέον μειώσεις ασφαλιστικών και κοινωνικών υπηρεσιών, κάτω μάλιστα από τα επίπεδα, που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης, που η Ελλάδα έχει υπογράψει από το 1981.
Ειδικότερα, αξιολογώντας το βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδος προς τα όσα πρεσβεύει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης -που έχει υπογράψει και έχει θέσει σε ισχύ η Ελλάδα από τις 9 Ιουνίου 1981- η Επιτροπή υπουργών τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, επηρεάζουν σοβαρά τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν οι παροχές της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, τουλάχιστον στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπει ο Κώδικας, προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση του πληθυσμού και να μην διαταραχθεί σοβαρά η κοινωνική ειρήνη, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην απόφασή της η Επιτροπή.
Σημειώνεται, μάλιστα, στη σχετική απόφαση ότι, οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται σ'αυτήν στηρίζονται στα δεδομένα που υπήρχαν στον τομέα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2011.
Επισημαίνοντας το επείγον της υπόθεσης, η Επιτροπή Υπουργών ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει, με λεπτομερή της έκθεση, ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετά τα νέα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν και τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν, μετά τον Νοέμβριο του 2011.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει ακόμη, κατά πόσον μπορεί να συμμορφωθεί με τα όσα επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης (που έχει υπογράψει και επικυρώσει) για τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, στο περιβάλλον συνεχούς λιτότητας, που επιβάλλεται από τον μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα.
Από τη σχετική απόφαση αποκαλύπτεται ότι: τον Μάιο του 2010, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωομάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποστολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) επισκέφθηκε την Ελλάδα, ύστερα από αίτημα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, βάσει των διατάξεων του σχεδίου νόμου αρ. 3863.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την αποστολή της ΔΟΕ, εκτιμάται ότι η ανεργία θα φθάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από τους 800.000 που ήταν τον καιρό της επίσκεψης της και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν 5 δισ. ευρώ το χρόνο τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα τους.
Κάνοντας επίκληση αυτών των διαπιστώσεων, η Επιτροπή των Υπουργών συμπεραίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που δεν θα μπορέσει ν' αντέξει τη διαρκή συρρίκνωση των οικονομικών του.
Εξαιτίας αυτού δε του γεγονότος, συμπληρώνει, θα αναγκασθεί να μειώσει και άλλο τις παρεχόμενες ασφαλιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες, σε επίπεδα κάτω από τα ελάχιστα που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην απόφαση αναφέρεται, τέλος, ότι η υψηλού επιπέδου αποστολή της ΔΟΕ σημειώνει για την Ελλάδα ότι η δραστική μείωση του επιπέδου των πάσης φύσεως κοινωνικών και ασφαλιστικών εισφορών υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα ασφάλισης και εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσον υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο Δελτίο ΟΙκονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας αναφέρουν πως οι προβλέψεις της τρόικας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σημειώνουν πως τα αποτελέσματα εκτέλεσης του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού για το επτάμνηνο του 2012 δείχνουν ότι η τρόικα έχει υποεκτιμήσει σε σημαντικό βαθμό τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 0,6% το επτάμηνο του 2012 και αναμένεται να σημειώσουν μεγαλύτερη αύξηση κατά 1,5% για το σύνολο του έτους. Εάν επαληθευτεί αυτό τα έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τις εκτιμήσεις του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού. Εκτός όμως από τα έσοδα, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις πρωτογενείς δαπάνες. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η τρόικα τον Φεβρουάριο εκτιμούσε μείωση κατά 5,1% των πρωτογενών δαπανών, ενώ μέχρι το επτάμηνο του 2012 η μείωση φτάνει το 8,1% και συνολικά για το 2012 θα προσεγγίσει το 7%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως για τα κρατικά ταμεία, το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τις δυσοίωνες προβλέψεις της τρόικα.
Η Ελλάδα έχει πετύχει -και με το παραπάνω- τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση, ήδη από το 2012, παρά τη μεγάλη ύφεση στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές τής Alpha Bank.
«Παρ' όλα αυτά, η Τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί, σε μεγάλο βαθμό ανεδαφικά, την από́δοση των μέτρων που έχει εξειδικεύσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω κωλυσιεργία, με τη συνεχή προβολή απαιτήσεων για λήψη νέων μέτρων. Η πολιτική αυτή συμβάλλει στην επιμήκυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και είναι άκρως επικίνδυνη και, εν πολλοίς, είναι αντίθετη με τα συμφέροντα ακόμη και αυτών των ίδιων των δανειστών της χώρας», εκτιμά η Alpha Βank.
«Η ελληνική οικονομία δεν είναι πλέον δυνατό να κρατείται όμηρος των πολιτικών επιδιώξεων κανενός. Εάν η Τρόικα επιμένει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των ισορροπιών που διαμορφώνονται. Διότι στη ζωή, δεν υπάρχει δεν μπορώ. Μόνον δεν θέλω», καταλήγει η ανάλυση της τράπεζας.
Σχόλιο: Οι εκθέσεις που παραθέσαμε παραπάνω, καταδεικνύουν το πόσο ακραία είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και το πόσο επιτακτική είναι ανάγκη για αλλαγή πορείας: δεν είναι δυνατόν να καλεί σε αντίσταση το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Alpha Bank (!!!) και η κυβέρνηση να έχει ως "σκοπό ζωής" το πως θα εκποιήσει έναντι μηδενικού αντιτίμου την Δημόσια περιουσία και το πως θα ανατρέψει ό,τι έχει απομείνει στα εργασιακά.
Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι αιτιάσεις της τράπεζας (που σε προηγούμενες περιόδους αποτελούσαν "αποδεικτικό" της αναγκαιότητας καινούργιων μέτρων) δεν απαντώνται, παρότι ιδιαίτερα σοβαρές. Γιατί αν μια σοβαρή (υποτίθεται) τράπεζα μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα και για οριακή κοινωνική κατάσταση που δε σηκώνει περαιτέρω αλλαγές, ενώ η κυβέρνηση μιλάει για "αναγκαιότητα" συνέχισης στο ίδιο μοτίβο (με σκληρότερες διαφοροποιήσεις του Μνημονίου), δεν θα έπρεπε τουλάχιστον το θέμα να τεθεί και απαντηθεί;
Από την άλλη, όταν μιλάει το Συμβούλιο της Ευρώπης (και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που το απαρτίζουν) και επιζητά προστασία δικαιωμάτων και της τήρησης του μίνιμουμ ασφαλιστικών και υγιειονομικών παροχών - γιατί διαφορετικά θα επέλθει η κατάρρευση όλης της κοινωνίας, δε θα έπρεπε τουλάχιστον ο αρμόδιος υπουργός ν' απαντήσει δημόσια και να έξηγήσει τι συμβαίνει και τι σκοπεύει να κάνει ώστε τα όσα αναφέρονται να μην γίνουν πραγματικότητα; Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ύπαρξη ενδιαφέροντος για το θέμα από την κυβέρνηση, πράγμα που δυστυχώς δεν υφίσταται.
Η Ελλάδα εδώ και ένα περίπου χρόνο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το ότι δεν έχει πέσει ήδη μέσα, αποτελεί ένα μικρό θαύμα. Σύντομα όμως η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη - απλά μια ανεργία 30% και με υπό-απασχόληση στο 40%, καμία χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ ν' ανακάμψει, εκτός και αν το κύμα φυγής στο εξωτερικό φτάσει σε επίπεδα δεκαετίας του '50 και του '60 και αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης μεγέθους Μάρσαλ. Παράλληλα θα πρέπει ξεφύγουμε από την υπογεννητικότητα που θα διασφαλίσει μια συνέχεια και στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος σε βάθος χρόνου - διαφορετικά θα πέσουμε σ' ακόμα μεγαλύτερο τέλμα. Ακόμα και τότε όμως θα χρειαστούν 30-40 χρόνια ώστε να κλήσει η χώρα μας τις πληγές της και να γυρίσει το μέσο βιοτικό επίπεδο σε επίπεδα Δυτικής Ευρώπης.
Γι' αυτό πρέπει να σταματήσουμε εδώ...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σαράντα νησιά καταρχήν ετοιμάζονται για μακροχρόνια "ενοικίαση" σε ιδιώτες. Έτσι έχουμε: στη Βουλιαγμένη, το νησάκι Φλέβες, έχει έκταση 1400 στρέμματα. Στην Εύβοια, τα νησάκια Νέων Στύρων, έκτασης 2.763 στρεμμάτων. Τρία νησάκια στα Σύβοτα: Το Μαύρος Όρος με 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος με 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα.
Στη Σητεία δύο νησιά απέναντι από την Ελούντα: η Ελάσα με 1.700 στρέμματα και το νησί Γράντες Ήρα με έκταση 3000 στρέμματα. Στην Αλόννησο τέσσερις νησίδες: Η βραχονησίδα Μανώλας 96 στρεμμάτων, το Μίκρο 83 στρεμμάτων, το Στρογγυλό 15 στρεμμάτων και το Σκαντήλι.
Στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων υπάρχουν ακόμα δεκάδες βραχονησίδες προς αξιοποίηση - αυτά προστατεύονται κανονικά αλλά όχι στην χώρα μας.
Στα Κύθηρα μια νησίδα το Αβγό έκτασης 40 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι. Εχει σπήλαιο και εύκολη πρόσβαση. Στη Ζάκυνθο, οι νήσοι Στροφάδες. Στην Καβάλα, η Θαλασσοπούλα. Στη Μεσσηνία, το νησί Πρώτη με έκταση 3.100 στρέμματα.
Στη Σκιάθο, το νησί Τσουγκριά με έκταση 1.100 στρέμματα. Βρίσκεται μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.
Στην Άνδρο, δύο πολύ μικρά νησάκια: το Λαγονήσι με έκταση 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί με 20 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακόμα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, και τα οκτώ Γαυρονήσια κοντά στο Γαύριο. Στη Μήλο, η νησίδα Άγιος Γεώργιος με έκταση 120 στρέμματα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.
Στη Σύρο, τρία νησάκια: η νησίδα Σχοινονήσι 42 στρεμμάτων, το Ασπρονήσι 110 στρεμμάτων και το Ψαθονήσι μόλις 6 στρεμμάτων. Και τα τρία βρίσκονται κοντά στην παραλία Αγκαθοπές.
Στην Λευκάδα, δύο νησάκια: Ο Άγιος Νικόλαος 15 στρεμμάτων και το νησάκι Αλεξάνδρου 12 στρεμμάτων. Στην Τήνο, δύο ακόμα νησίδες: Το Δρακονήσι 20 στρεμμάτων και η νησίδα Απόκοφτος 14 στρεμμάτων. Στον Πόρο, το νησί Πλατεία 25 στρεμμάτων. Στην Άρτα το Πέρα Νησί 270 στρεμμάτων. Στις Σπέτσες το νησί Φαλκονέρα με έκταση 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Μαλέας.
Διαβάζοντας τα παραπάνω, καταλήγει κανείς ότι το εθνικό σπορ της "Άρπα Κόλα" συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς: απ' ότι φαίνεται λοιπόν, η λίστα καταρτίστηκε με προχειρότητα, χωρίς περίσκεψη και με μια διάθεση εξυπηρέτησης συμφερόντων. Θα μπορούσαμε να πάρουμε τα νησιά ένα-προς-ένα για να το δείξουμε αλλά θα περιοριστούμε στην περίπτωση των νησίδων Ελάσα και Γράντες, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Σητείας. Τα νησιά αυτά με έκταση 1700 στρεμμάτων στην περίπτωση της Ελάσας και 3000 σε εκείνη του Γράντες, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Κρήτη ο δήμαρχος Σητείας Θόδωρος Πατεράκης, είναι ιδιοκτησίας του Δήμου του από το 1960 οπότε και παραχωρήθηκαν στην τότε κοινότητα Παλαικάστρου και μάλιστα υπάρχουν ακόμα τα ενοικιαστήρια μέσω των οποίων η Κοινότητα, που σήμερα ανήκει στο Δήμο Σητείας, εισέπραττε ενοίκιο από βοσκούς που τα χρησιμοποιούσαν για τα κοπάδια τους. Νομικά , είπε ο κ Πατεράκης, τα νησιά αυτά δεν ανήκουν στο κράτος που λογικά θα έπρεπε να ρωτήσει το νόμιμο κάτοχο τους πριν θελήσει να τα ενοικιάσει, πράγμα που φυσικά δεν έγινε. Εκτός αυτού όμως ο δήμαρχος έκανε γνωστό και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η υπεύθυνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον Άγιο Νικόλαο, η νήσος Γράντες είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική περιοχή από το 1976 καθώς στο έδαφος της υπάρχουν μινωικά ερείπια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει οτιδήποτε θελήσει επάνω στο νησί ενώ οι όποιες επιτρεπόμενες παρεμβάσεις στο χώρο του προϋποθέτουν έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και επίβλεψη από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία. Και η παρωδία της ενοικίασης των δύο νησιών δεν σταματά εκεί αφού βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή λόγω του ότι είναι πέρασμα προστατευόμενων πτηνών και θηλαστικών.
Κι αν η απορία της τοπικής κοινωνίας για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα δύο έρημα σήμερα νησιά παραμένει μια υποψία για τις βλέψεις που υπάρχουν ως προς αυτά έδωσε ο κ Πατεράκης λέγοντας πως πολλά χρόνια πριν είχαν ζητηθεί για να κατασκευαστεί αποθήκη καυσίμων εκεί, πρόταση που απορρίφθηκε τότε και που ίσως σήμερα κάποιοι καλοβλέπουν και θέλουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως σε μικρή απόσταση, απέναντι από την Ελάσα, λειτουργεί σημαντική ναυτική βάση όπου δεν επιτρέπεται καν να πλησιάσει κανείς.
Έχει νόημα να συνεχίσουμε;
Πηγές ειδήσεων: "Ελεύθερος Τύπος", "Τα Νέα"
Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν υπάρξει από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, αλλά και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, τονίζει η Επιτροπή, εξηγώντας ότι 1 εκατ. άνεργοι συνεπάγονται ετήσιες απώλειες 5 δισ. για τα Ταμεία, γεγονός που -όπως προβλέπει- θα οδηγήσει σε επιπλέον μειώσεις ασφαλιστικών και κοινωνικών υπηρεσιών, κάτω μάλιστα από τα επίπεδα, που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης, που η Ελλάδα έχει υπογράψει από το 1981.
Ειδικότερα, αξιολογώντας το βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδος προς τα όσα πρεσβεύει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης -που έχει υπογράψει και έχει θέσει σε ισχύ η Ελλάδα από τις 9 Ιουνίου 1981- η Επιτροπή υπουργών τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, επηρεάζουν σοβαρά τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν οι παροχές της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, τουλάχιστον στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπει ο Κώδικας, προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση του πληθυσμού και να μην διαταραχθεί σοβαρά η κοινωνική ειρήνη, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην απόφασή της η Επιτροπή.
Σημειώνεται, μάλιστα, στη σχετική απόφαση ότι, οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται σ'αυτήν στηρίζονται στα δεδομένα που υπήρχαν στον τομέα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2011.
Επισημαίνοντας το επείγον της υπόθεσης, η Επιτροπή Υπουργών ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει, με λεπτομερή της έκθεση, ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετά τα νέα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν και τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν, μετά τον Νοέμβριο του 2011.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει ακόμη, κατά πόσον μπορεί να συμμορφωθεί με τα όσα επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης (που έχει υπογράψει και επικυρώσει) για τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, στο περιβάλλον συνεχούς λιτότητας, που επιβάλλεται από τον μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα.
Από τη σχετική απόφαση αποκαλύπτεται ότι: τον Μάιο του 2010, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωομάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποστολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) επισκέφθηκε την Ελλάδα, ύστερα από αίτημα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, βάσει των διατάξεων του σχεδίου νόμου αρ. 3863.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την αποστολή της ΔΟΕ, εκτιμάται ότι η ανεργία θα φθάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από τους 800.000 που ήταν τον καιρό της επίσκεψης της και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν 5 δισ. ευρώ το χρόνο τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα τους.
Κάνοντας επίκληση αυτών των διαπιστώσεων, η Επιτροπή των Υπουργών συμπεραίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που δεν θα μπορέσει ν' αντέξει τη διαρκή συρρίκνωση των οικονομικών του.
Εξαιτίας αυτού δε του γεγονότος, συμπληρώνει, θα αναγκασθεί να μειώσει και άλλο τις παρεχόμενες ασφαλιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες, σε επίπεδα κάτω από τα ελάχιστα που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην απόφαση αναφέρεται, τέλος, ότι η υψηλού επιπέδου αποστολή της ΔΟΕ σημειώνει για την Ελλάδα ότι η δραστική μείωση του επιπέδου των πάσης φύσεως κοινωνικών και ασφαλιστικών εισφορών υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα ασφάλισης και εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσον υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο Δελτίο ΟΙκονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας αναφέρουν πως οι προβλέψεις της τρόικας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σημειώνουν πως τα αποτελέσματα εκτέλεσης του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού για το επτάμνηνο του 2012 δείχνουν ότι η τρόικα έχει υποεκτιμήσει σε σημαντικό βαθμό τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 0,6% το επτάμηνο του 2012 και αναμένεται να σημειώσουν μεγαλύτερη αύξηση κατά 1,5% για το σύνολο του έτους. Εάν επαληθευτεί αυτό τα έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τις εκτιμήσεις του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού. Εκτός όμως από τα έσοδα, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις πρωτογενείς δαπάνες. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η τρόικα τον Φεβρουάριο εκτιμούσε μείωση κατά 5,1% των πρωτογενών δαπανών, ενώ μέχρι το επτάμηνο του 2012 η μείωση φτάνει το 8,1% και συνολικά για το 2012 θα προσεγγίσει το 7%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως για τα κρατικά ταμεία, το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τις δυσοίωνες προβλέψεις της τρόικα.
Η Ελλάδα έχει πετύχει -και με το παραπάνω- τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση, ήδη από το 2012, παρά τη μεγάλη ύφεση στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές τής Alpha Bank.
«Παρ' όλα αυτά, η Τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί, σε μεγάλο βαθμό ανεδαφικά, την από́δοση των μέτρων που έχει εξειδικεύσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω κωλυσιεργία, με τη συνεχή προβολή απαιτήσεων για λήψη νέων μέτρων. Η πολιτική αυτή συμβάλλει στην επιμήκυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και είναι άκρως επικίνδυνη και, εν πολλοίς, είναι αντίθετη με τα συμφέροντα ακόμη και αυτών των ίδιων των δανειστών της χώρας», εκτιμά η Alpha Βank.
«Η ελληνική οικονομία δεν είναι πλέον δυνατό να κρατείται όμηρος των πολιτικών επιδιώξεων κανενός. Εάν η Τρόικα επιμένει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των ισορροπιών που διαμορφώνονται. Διότι στη ζωή, δεν υπάρχει δεν μπορώ. Μόνον δεν θέλω», καταλήγει η ανάλυση της τράπεζας.
Σχόλιο: Οι εκθέσεις που παραθέσαμε παραπάνω, καταδεικνύουν το πόσο ακραία είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και το πόσο επιτακτική είναι ανάγκη για αλλαγή πορείας: δεν είναι δυνατόν να καλεί σε αντίσταση το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Alpha Bank (!!!) και η κυβέρνηση να έχει ως "σκοπό ζωής" το πως θα εκποιήσει έναντι μηδενικού αντιτίμου την Δημόσια περιουσία και το πως θα ανατρέψει ό,τι έχει απομείνει στα εργασιακά.
Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι αιτιάσεις της τράπεζας (που σε προηγούμενες περιόδους αποτελούσαν "αποδεικτικό" της αναγκαιότητας καινούργιων μέτρων) δεν απαντώνται, παρότι ιδιαίτερα σοβαρές. Γιατί αν μια σοβαρή (υποτίθεται) τράπεζα μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα και για οριακή κοινωνική κατάσταση που δε σηκώνει περαιτέρω αλλαγές, ενώ η κυβέρνηση μιλάει για "αναγκαιότητα" συνέχισης στο ίδιο μοτίβο (με σκληρότερες διαφοροποιήσεις του Μνημονίου), δεν θα έπρεπε τουλάχιστον το θέμα να τεθεί και απαντηθεί;
Από την άλλη, όταν μιλάει το Συμβούλιο της Ευρώπης (και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που το απαρτίζουν) και επιζητά προστασία δικαιωμάτων και της τήρησης του μίνιμουμ ασφαλιστικών και υγιειονομικών παροχών - γιατί διαφορετικά θα επέλθει η κατάρρευση όλης της κοινωνίας, δε θα έπρεπε τουλάχιστον ο αρμόδιος υπουργός ν' απαντήσει δημόσια και να έξηγήσει τι συμβαίνει και τι σκοπεύει να κάνει ώστε τα όσα αναφέρονται να μην γίνουν πραγματικότητα; Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ύπαρξη ενδιαφέροντος για το θέμα από την κυβέρνηση, πράγμα που δυστυχώς δεν υφίσταται.
Η Ελλάδα εδώ και ένα περίπου χρόνο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το ότι δεν έχει πέσει ήδη μέσα, αποτελεί ένα μικρό θαύμα. Σύντομα όμως η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη - απλά μια ανεργία 30% και με υπό-απασχόληση στο 40%, καμία χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ ν' ανακάμψει, εκτός και αν το κύμα φυγής στο εξωτερικό φτάσει σε επίπεδα δεκαετίας του '50 και του '60 και αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης μεγέθους Μάρσαλ. Παράλληλα θα πρέπει ξεφύγουμε από την υπογεννητικότητα που θα διασφαλίσει μια συνέχεια και στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος σε βάθος χρόνου - διαφορετικά θα πέσουμε σ' ακόμα μεγαλύτερο τέλμα. Ακόμα και τότε όμως θα χρειαστούν 30-40 χρόνια ώστε να κλήσει η χώρα μας τις πληγές της και να γυρίσει το μέσο βιοτικό επίπεδο σε επίπεδα Δυτικής Ευρώπης.
Γι' αυτό πρέπει να σταματήσουμε εδώ...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σαράντα νησιά καταρχήν ετοιμάζονται για μακροχρόνια "ενοικίαση" σε ιδιώτες. Έτσι έχουμε: στη Βουλιαγμένη, το νησάκι Φλέβες, έχει έκταση 1400 στρέμματα. Στην Εύβοια, τα νησάκια Νέων Στύρων, έκτασης 2.763 στρεμμάτων. Τρία νησάκια στα Σύβοτα: Το Μαύρος Όρος με 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος με 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα.
Στη Σητεία δύο νησιά απέναντι από την Ελούντα: η Ελάσα με 1.700 στρέμματα και το νησί Γράντες Ήρα με έκταση 3000 στρέμματα. Στην Αλόννησο τέσσερις νησίδες: Η βραχονησίδα Μανώλας 96 στρεμμάτων, το Μίκρο 83 στρεμμάτων, το Στρογγυλό 15 στρεμμάτων και το Σκαντήλι.
Στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων υπάρχουν ακόμα δεκάδες βραχονησίδες προς αξιοποίηση - αυτά προστατεύονται κανονικά αλλά όχι στην χώρα μας.
Στα Κύθηρα μια νησίδα το Αβγό έκτασης 40 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι. Εχει σπήλαιο και εύκολη πρόσβαση. Στη Ζάκυνθο, οι νήσοι Στροφάδες. Στην Καβάλα, η Θαλασσοπούλα. Στη Μεσσηνία, το νησί Πρώτη με έκταση 3.100 στρέμματα.
Στη Σκιάθο, το νησί Τσουγκριά με έκταση 1.100 στρέμματα. Βρίσκεται μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.
Στην Άνδρο, δύο πολύ μικρά νησάκια: το Λαγονήσι με έκταση 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί με 20 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακόμα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, και τα οκτώ Γαυρονήσια κοντά στο Γαύριο. Στη Μήλο, η νησίδα Άγιος Γεώργιος με έκταση 120 στρέμματα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.
Στη Σύρο, τρία νησάκια: η νησίδα Σχοινονήσι 42 στρεμμάτων, το Ασπρονήσι 110 στρεμμάτων και το Ψαθονήσι μόλις 6 στρεμμάτων. Και τα τρία βρίσκονται κοντά στην παραλία Αγκαθοπές.
Στην Λευκάδα, δύο νησάκια: Ο Άγιος Νικόλαος 15 στρεμμάτων και το νησάκι Αλεξάνδρου 12 στρεμμάτων. Στην Τήνο, δύο ακόμα νησίδες: Το Δρακονήσι 20 στρεμμάτων και η νησίδα Απόκοφτος 14 στρεμμάτων. Στον Πόρο, το νησί Πλατεία 25 στρεμμάτων. Στην Άρτα το Πέρα Νησί 270 στρεμμάτων. Στις Σπέτσες το νησί Φαλκονέρα με έκταση 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Μαλέας.
Διαβάζοντας τα παραπάνω, καταλήγει κανείς ότι το εθνικό σπορ της "Άρπα Κόλα" συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς: απ' ότι φαίνεται λοιπόν, η λίστα καταρτίστηκε με προχειρότητα, χωρίς περίσκεψη και με μια διάθεση εξυπηρέτησης συμφερόντων. Θα μπορούσαμε να πάρουμε τα νησιά ένα-προς-ένα για να το δείξουμε αλλά θα περιοριστούμε στην περίπτωση των νησίδων Ελάσα και Γράντες, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Σητείας. Τα νησιά αυτά με έκταση 1700 στρεμμάτων στην περίπτωση της Ελάσας και 3000 σε εκείνη του Γράντες, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Κρήτη ο δήμαρχος Σητείας Θόδωρος Πατεράκης, είναι ιδιοκτησίας του Δήμου του από το 1960 οπότε και παραχωρήθηκαν στην τότε κοινότητα Παλαικάστρου και μάλιστα υπάρχουν ακόμα τα ενοικιαστήρια μέσω των οποίων η Κοινότητα, που σήμερα ανήκει στο Δήμο Σητείας, εισέπραττε ενοίκιο από βοσκούς που τα χρησιμοποιούσαν για τα κοπάδια τους. Νομικά , είπε ο κ Πατεράκης, τα νησιά αυτά δεν ανήκουν στο κράτος που λογικά θα έπρεπε να ρωτήσει το νόμιμο κάτοχο τους πριν θελήσει να τα ενοικιάσει, πράγμα που φυσικά δεν έγινε. Εκτός αυτού όμως ο δήμαρχος έκανε γνωστό και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η υπεύθυνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον Άγιο Νικόλαο, η νήσος Γράντες είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική περιοχή από το 1976 καθώς στο έδαφος της υπάρχουν μινωικά ερείπια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει οτιδήποτε θελήσει επάνω στο νησί ενώ οι όποιες επιτρεπόμενες παρεμβάσεις στο χώρο του προϋποθέτουν έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και επίβλεψη από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία. Και η παρωδία της ενοικίασης των δύο νησιών δεν σταματά εκεί αφού βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή λόγω του ότι είναι πέρασμα προστατευόμενων πτηνών και θηλαστικών.
Κι αν η απορία της τοπικής κοινωνίας για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα δύο έρημα σήμερα νησιά παραμένει μια υποψία για τις βλέψεις που υπάρχουν ως προς αυτά έδωσε ο κ Πατεράκης λέγοντας πως πολλά χρόνια πριν είχαν ζητηθεί για να κατασκευαστεί αποθήκη καυσίμων εκεί, πρόταση που απορρίφθηκε τότε και που ίσως σήμερα κάποιοι καλοβλέπουν και θέλουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως σε μικρή απόσταση, απέναντι από την Ελάσα, λειτουργεί σημαντική ναυτική βάση όπου δεν επιτρέπεται καν να πλησιάσει κανείς.
Έχει νόημα να συνεχίσουμε;
Πηγές ειδήσεων: "Ελεύθερος Τύπος", "Τα Νέα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου