Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης ακόμα και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα - κεφαλικός φόρος και άλλα / Επανέρχεται η επένδυση "Κάβο-Σίδερο"...

 Είδηση:  Tην εφαρμογή των νέων αυξημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θα προκύψουν από την αύξηση του γενικού ορίου από τα 65 στα 67 χρόνια ακόμη και σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έπειτα από μεταβατική περίοδο ενός έτους, εξετάζει η κυβέρνηση.


Πρόκειται για ένα μέτρο-βόμβα, το οποίο αναμένεται να ωθήσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση, ώστε να μη βρεθούν σε δυσμενέστερο καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης που εξετάζει αν το εν λόγω μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε επαρκή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να αποφύγει την εφεδρεία και τις απολύσεις, όπως ζητεί η τρόικα.

Συγκεκριμένα, εφόσον υιοθετηθεί το μέτρο, όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τον νόμο Λοβέρδου θα κληθούν να επιλέξουν μέσα σε έναν χρόνο αν θα βγουν στη σύνταξη με το υφιστάμενο καθεστώς ή όχι.  Όσοι δεν το κάνουν, θα βγουν στη σύνταξη με τα νέα όρια, δηλαδή στα 67 χρόνια ή με τα άλλα όρια που θα προκύψουν. Αν και το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, θα επηρεαστούν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων μητέρες ανήλικων τέκνων.

Την ίδια  στιγμή, πρόταση για επιβολή «κεφαλικού φόρου» ύψους 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν σε τρίτους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις ατομικές επιχειρήσεις και σε όσους έχουν αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.  Την είδηση που αρχικά έδωσε  η Ιπποκράτους επιβεβαίωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εξηγώντας ότι η πρόταση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση και στην απαίτηση του μνημονίου, που υπεγράφη τον Μάρτιο, για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ. 

Όσο αφορά τα μέτρα που αναμένονται, αυτά που θεωρούνται κλεισμένα είναι τα εξής:

  • Πλήρης κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
  • Επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες επιχειρήσεις Οργανισμούς.
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων.
  • Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, με ταυτόχρονη περικοπή συνολικά των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος.
  • Περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων συνταξιούχων.
  • Μείωση επιδομάτων σε αναπήρους.
  • Περικοπή ειδικών επιδομάτων σε νεφροπαθείς.
  • Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ με ταυτόχρονη επιβολή εισφορά υγείας για τους αγρότες.
  • Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης.
  • Μείωση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους.
  • Επαναξιολόγηση χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων
  • Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
  • Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, με πιθανή καθιέρωση πλαφόν ανά ασφαλισμένο.
  • Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών
  • Μείωση των ειδικών μισθολογίων 12% κατά μέσο όρο.
  • Σύνδεση όλων των φοροαπαλλαγών με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία.
  • Καθιέρωση μηχανισμού αποκάλυψης των εισοδημάτων βάση περιουσιακών στοιχείων
  • Δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
  • Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων.
Σχόλιο: Τι αλήθεια μπορεί να πει κανείς πια; Το μέτρο έχει χαθεί τελείως - και δεν αναφερόμαστε στα "20 μέτρα που έχουν κλειδώσει", ούτε στο νέο χαράτσι (που εν μέρει επιβάλλεται πάνω στο προηγούμενο χαράτσι), αλλά και ούτε στη γενική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (το οποίο παρουσιάζεται στους ιθαγενείς της ζούγκλας του Ελλαδιστάν ως "πονηριά" από τα φιλοκατοχικά ΜΜΕ). Αναφερόμαστε στη γενική πεποίθηση που υπάρχει στους κυβερνητικούς κύκλους, ότι υπάρχει κοινωνική αντοχή για νέα μέτρα τα οποία ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία, καταστρατηγούν κάθε έννοια δικαίου - ηθικού και νομικού και που παραβλέπουν τα "τοις κοινώς ρήμασι πειθώμενοι".

Είναι αλήθεια δυνατόν να νομοθετούν ενάντια σε θεμελιωμένα δικαιώματα - τα οποία παρακάμπτουν με ρυθμό 3 το μήνα; Να περικόπτουν μισθούς και συντάξεις χωρίς να σκεφτόνται τι επιπτώσεις θα έχει στη ζωή των "υποζυγίων" αλλά και στα ίδια τ' ασφαλιστικά ταμεία; Να βάζουν πλαφόν λες και ο καθένας μας μπορεί να ελέγξει το πόσες φορές και το πως θ' αρρωστήσει; Να κόβουν επιδόματα σε αναπήρους και χρόνια πάσχοντες; Να καταργούν αφορολόγητα - εκβιάζοντας μεγαλύτερους φόρους έτσι από όλους ή να συνδέουν περιουσιακά στοιχεία με το εισόδημα, ποινικοποιώντας έτσι την κληρονομιά;

Η απάντηση βέβαια είναι μια: είναι όσο ο κόσμος δεν αντιδρά και δεν εναντιώνεται, υποκείπτοντας σε διαμάχες μεταξύ επαγγελμάτων, τάξεων και κοινωνικών ομάδων. Κάποια στιγμή βέβαια ο κόσμος θα ξυπνήσει - αν θα είναι πολύ αργά όμως δε θα υπάρχει σωτηρία.

Πάντως, το Μνημόνιο δεν είναι δικαιολογία ούτε αιτιολογία. Και αυτό αν το καταλάβουν νωρίς ίσως αντέξουν, διαφορετικά ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος - για όλους μας...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ανακοινώθηκε από την διυπουργική επιτροπή με τυμπανοκρουσίες ότι μπαίνει στο "fast track" (διαβάστε εδώ τι σημαίνει αυτό), η ακυρωμένη για περιβαλλοντικούς λόγους από το ΣτΕ επένδυση στο Κάβο-Σίδερο. H είδηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη σε όλους μας: πέραν του εξόφθαλμου της προώθησης μιας επένδυσης που εκτός από τις περιβαλλοντικές ενστάσεις που υπάρχουν μπάζει και από δεκάδες άλλες μεριές (π.χ. στο ότι στηρίζεται σε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και τραπεζικό δανεισμό που θα παρθεί με ενέχυρο τη γη η οποία ΔΕΝ ανήκει στην εταιρεία που κάνει την επένδυση), έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το "timing" στο οποίο γίνεται η ανακοίνωση αυτή - λίγο πριν δηλαδή από την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ώστε να περιοριστούν οι τεράστιες αντιδράσεις που υπάρχουν. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, "ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται". Η κυβέρνηση παρακάμπτει Σύνταγμα, νόμους και λαϊκή θέληση (αφού μέσω της fast-track διαδικασίας αυτά ξεπερνιούνται με συνοπτικές διαδικασίες), αφήνοντας την χώρα μας έρμαιο - "ένα νέο Ελ Ντοράντο" όπως λένε χαρωπά οι Χατζηαβάτες της κυβέρνησης - στον κάθε "επενδυτή" που περιμένει να βγάλει χρήματα εις βάρος όλων μας, και που δεν έχει μία στην τσέπη του. Να τους χαιρόμαστε λοιπόν. Αλήθεια η  ΔΗΜΑΡ, τι λέει για όλα αυτά; Η' το έμαθε και αυτό από τις ειδήσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: