Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Εκλογές 2012: Νίκη ΝΔ και αποχής... Αποτελέσματα, η επόμενη μέρα και τα προσεχή μέτρα / Προσπάθεια νοθείας σε εκλογικό κέντρο της Λαμίας

Και να λοιπόν που τελικά η μεγάλη ανατροπή δεν έγινε στις εκλογές του Ιουνίου. Η σύμπραξη ΝΔ-ΔΗΣΥ-ακροδεξιών του ΛΑΟΣ κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές με 3% διαφορά περίπου, αφού η περιφέρεια (εξαιρουμένων κατά βάση της Κρήτης, της Μαγνησίας, της Αχαϊας και των νησιών του Ιουνίου) ΄και η Α' Αθηνών της έδωσαν τη νίκη (λεπτομέρειες για την κατανομή εδρών εδώ). Το ποσοστό βέβαια υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να προκαλέσει μελαγχολία στους οπαδούς αφού ήταν μικρότερο του 30%. Ο εκλογικός όμως νόμος (με το δώρο των 50 εδρών) της δίνει σαφές προβάδισμα και την 1η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παρότι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει μόνο με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ότι η γραμμή Βενιζέλου για συμμετοχή θα επικρατήσει, δεδομένου ότι τόσο εκείνος όσο και η ΝΔ θέλουν να παραμείνουν κυρίαρχοι στο πολιτικό παιχνίδι στην χώρα μας. Μπορεί η κυρία Διαμαντοπούλου και κάποια άλλα έμπειρα στελέχη να κατανοούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει αλώβητος και θα επιβιώσει πολιτικά αν ΔΕΝ συμμετάσχει σε κυβέρνηση (σε αντίθεση με όσους μπουν είτε θέλοντας είτε όχι) αλλά ο ρόλος που έχουν στον καθορισμό στρατηγικής θα είναι αμελητέος. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί ήδη - και αυτό θα συμβεί παρά τις όποιες "περί αντιθέτου" δηλώσεις. Βέβαια μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση θα υπάρξει μια προσπάθεια αποδόμησης των σχηματισμών εκείνων που δε θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση (και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) αφού θα παρουσιαστούν ως "ανεύθυνοι" μπροστά στους "εθελοντές-κυβερνήτες" της χώρας. Εμείς θα είμαστε κοντά σας για λίγες μέρες ακόμα και θα τα λέμε επ' αυτού.

Η πρώτη πάντως αρνητική εξέλιξη είναι η μη αναφορά του κυρίου Σαμαρά σε "διαπραγμάτευση", "επαναδιαπραγμάτευση" ή έστω και "τροποποίηση" των Μνημονίων και η εμμονή του στη φράση "η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την υπογραφή της". Το τι σημαίνει αυτό πρακτικά το εξετάζουμε παρακάτω στην ανάρτησή μας.

Πάντως η γνώμη μας είναι ότι πραγματικός νικητής των εκλογών (πέραν της Χ.Α. η οποία επιβίωσε πολιτικά και παρά τα απαράδεκτα περιστατικά, δείχνοντας πλέον καθαρά το τεράστιο πρόβλημα παιδείας και αντίληψης που διακατέχει μία σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού) είναι η αποχή. Ένα 38% του εκλογικού σώματος αποφάσισε ν' απέχει από την εκλογική διαδικασία, λειτουργώντας ως γνήσιοι Νεοέλληνες και αφήνοντας για πολλοστή φορά κάποιους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Είναι βέβαια εκ των ουκ άνευ, ότι αυτό το ποσοστό των συμπολιτών μας δε δικαιούνται ούτε να γκρινιάζουν, ούτε να είναι στεναχωρημένοι για τη σημερινή κατάσταση στην χώρα μας. Αφήνοντας στην άκρη αυτούς που έχουν ξενιτευτεί ή αυτούς που λόγω ασθένειας ή δουλειάς σε άλλες περιφέρειες αδυνατούσαν να ψηφίσουν, μας μένει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που συνειδητά απείχε. Αποχή βέβαια σημαίνει ψήφος στο πρώτο κόμμα και συνενοχή στα όσα θα επακολουθήσουν. Επομένως ούτε "καταδίκη" αποτελεί, ούτε "απέχθεια" στο πολιτικό σύστημα. Η πιο "συστεμική" πολιτική κίνηση είναι να μην ψηφίζει κανείς στις εκλογές, πράγμα που αποτέλεσε συνειδητή επιλογή για πολλούς. Αυτό σημαίνει πολλά και κυρίως δείχνει τη τάση στρουθοκαμηλισμού που διακατέχει μερίδα του πληθυσμού. Και εννοείται ότι κανείς θα υποχρεωθεί να λάβει την ευθύνη της πολιτικής του πράξης είτε ψήφισε, είτε όχι.

Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι στους επόμενους μήνες σταδιακά θα έχουμε τα εξής:
α) Εντατικοποίηση των ιδιωτικοποίησεων με σημεία αιχμής τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ και τις υποδομές της χώρας. Ενδιαφέρον θα έχει που θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια τα χρήματα για να καλύψουν την τρύπα που θα έχει δημιουργηθεί από το κενό που θ' αφήσουν αυτές (βλ. Κρατικά Λαχεία, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.λπ) από τα μερίσματά τους.
β) Επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Πιθανότατες εξελίξεις η απελευθέρωση του ωραρίου, η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, η σταδιακή κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης ως κυρίαρχης μορφής εργασίας. Ο κύριος Σαμαράς εξάλλου ήταν ξεκάθαρος: "όταν έχεις ανεργία, τι να τα κάνεις τα εργασιακά δικαιώματα;"
γ) Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παιδείας, της υγείας, των σωμάτων ασφαλείας και των υπηρεσίων αιχμής (εφορίες, πολεοδομίες). Αυτό δε θα δημιουργήσει πρόβλημα αφού ο σταδιακός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση όλων αυτών των τομέων ή η σταδιακή αυτονόμησή τους με τη μορφή παραχώρησης τους στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την άμεση συμμετοχή στα έξοδα από τους πολίτες (πέραν της φορολόγησης μας βεβαίως).
δ) Περαιτέρω αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ σε ορίζοντα τριετίας.
ε) Απευθείας παραχώρηση δικαιωμάτων του ορυκτού και φυσικού πλούτου για την αποπληρωμή του χρέους.
στ) Δημιουργία ειδικών ζωνών εργασίας στις οποίες δε θα ισχύουν οι ΣΣΕ και η υποχρέωση ασφάλισης από τον εργοδότη.

Καλή δύναμη σε όλους μας δηλαδή...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Εκλογική αντιπρόσωπος της ΝΔ, στο 128ο εκλογικό τμήμα στη Λαμία, στην περιοχή Γαλανέικων, πιάστηκε στα πράσα αλλάζοντας ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων με ψηφοδέλτια της ΝΔ που είχε στην τσέπη της. Η ίδια φέρεται να παραδέχτηκε τις συγκεκριμένες κινήσεις. Είναι προφανές ότι η πράξη της δεν τιμάει ούτε την ίδια, ούτε το κόμμα της και το μόνο σίγουρο είναι ότι δε προσέφερε καμία ουσιαστική υπηρεσία στην ΝΔ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: