Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι, το μαρτύριο της σταγόνας με την καταβολή της δόσης του δανείου από την Κομισιόν / Αντιδράσεις για το φόρο ακινήτων...στην Ιταλία

Είδηση: Aνοδο συνεχίζει να καταγράφει η ανεργία στη χώρα, δημιουργώντας νέο αρνητικό ρεκόρ τον Φεβρουάριο εφέτος, διαμορφούμενη στο 21,7% και με τον αριθμό των ανέργων να "εκτινάσσεται" στα 1.070.724 άτομα. Την ίδια στιγμή εντυπώσεις προκαλεί η δήλωση του εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί ότι «εν ευθέτω χρόνω θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ που απομένει από τα 5,2 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου προς την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι έως τον Ιούνιο «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα 4,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν σήμερα». Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του EFSF, ο Ολ. Μπαγί τόνισε ότι το Ταμείο αποδεσμεύει τα 5,2 δισ. ευρώ, βάσει της απόφασης που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο Φεβρουάριο και επισήμανε ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση από το Eurogroup για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση του Μαΐου.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, επανέλαβε ότι η θέση της Επιτροπής παραμένει σταθερή: Αναμένει από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί και να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα με την υπογραφή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά τη χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τέλος, η Π. Αρενκίλντε επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας «να συνεργαστούν με πνεύμα υπευθυνότητας» για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον πάντως υπάρχει από την στάση της Κομισιόν στο θέμα της δημόσιας περιουσίας και την έκθεσης της BlackRock για τις τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στις ερωτήσεις του, που αφορούσαν την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών και το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ζητούσε να δοθούν στη δημοσιότητα, τόσο τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε η εταιρεία BlackRock για την κατάσταση κάθε ελληνικής τράπεζας, όσο και τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες τιμές, για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, που έχει, και πρόκειται να, ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, στο Ταμείο των Δανειστών, όπου μεταβιβάζονται δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και δημόσια ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά σε όφελος των δανειστών.
Στην απάντηση του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Ρέν, αφού αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της BlackRock, τονίζοντας ότι «οι ζητούμενες πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές μέχρι τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών για ολόκληρο το έτος 2011», παράλληλα, επικαλείται λόγους «ευαισθησίας» και «εμπιστευτικότητας» των πληροφοριών για να μη δημοσιοποιήσει τις εκτιμώμενες τιμές των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, λέγοντας, ότι «η εκτιμώμενη τιμή κάθε περιουσιακού στοιχείου αποτελεί ευαίσθητη πληροφορία καθότι επηρεάζει την αγορά και, για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκαλύψει τις εκτιμώμενες τιμές που της διαβίβασαν το Υπουργείο Οικονομικών και/ή το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΤΑΠΣΕΔ) σχετικά με τις εκτιμήσεις των τιμών».

Σχόλιο: Τρία ενδιαφέροντα ζητήματα παρουσιάζονται στο κυρίως θέμα μας σήμερα. Καταρχήν έχουμε το θέμα της ανεργίας: διογκώνεται, εξαπλώνεται και καταπίνει όλα τα υγιή κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο εξαθλίωσης στην χώρα μας, που χτυπά τόσο τα έσοδα του κράτους όσο και αυτά των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συνωμοσιολόγος για να διαπιστώσει ότι με την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δεν θα υπάρχει τίποτα όρθιο, και πως τότε (ως άλλο Ιράκ) θα έρθουν οι ξένοι επενδυτές να "επενδύσουν" χρησιμοποιώντας εθνικά και κοινοτικά κεφάλαια, πράγμα για το οποίο θα του είμαστε και υποχρεωμένοι.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό της καταβολής του δανείου. Είναι τραγικός ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν (όχι πάντως για πρώτη φορά) επεμβαίνει στα εσωτερικά ενός "ανεξάρτητου" κράτους, λέγοντας έμμεσα ότι "αν δεν κάνετε αυτό που θέλουμε θα δείτε τι έχετε να πάθετε". Τα ίδια πάντως είχαν γίνει και με τα δημοψηφίσματα για τις ευρωπαϊκές συνθήκες, που οι κυβερνήσεις υποχρεώνονταν να τα επαναλαμβάνουν μέχρι αυτές να εγκριθούν. Είναι επίσης απορίας άξιο, το γεγονός ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αντέδρασε καν στο γεγονός ότι μια ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ δόση δεν κατεβλήθει ολόκληρη, παρά μόνο στο ποσό που αντιστοιχεί σε τόκους δανείων και μάλιστα σε δεσμευμένο λογαριασμό (στον οποίο κανείς δεν ξέρει ποιος έχει πρόσβαση και ποιος όχι). Αν ήταν πραγματικά κυβέρνηση της χώρας μας, και όχι εντολοδόχος των Βρυξελλών, θα είχε το θάρρος να πει δύο λόγια έστω και για τα μάτια του κόσμου. Η συνέχεια βέβαια θα είναι ανάλογη, μέχρι κάποιος ή κάποιοι να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" τύπου Παπαδήμου, για να συνεχιστεί το Μνημόνιο μέχρι ολοκληρωτικής εξόντωσης των Ελλήνων.

Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με την έκθεση της BlackRock και την οικονομική αξιολόγηση της δημόσιας περιουσίας. Σε καμία χώρα στον κόσμο, κανένας επενδυτής δεν τοποθετεί τα χρήματά του σε εταιρείες χωρίς να έχει μια στοιχειώδη πρόσβαση στις εταιρείες αυτές. Κι όμως το ελληνικό παράδοξο συνεχίζεται, αφού εμείς ως "εθελοντές-κορόιδα" συνεχίζουμε να δίνουμε χρήματα σ' ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο ελέγχεται από ιδιώτες που συνεχίζουν να εισπράττουν "δώρα" για τις επιλογές τους, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε τα στοιχειώδη γι' αυτό και χωρίς παράλληλα να δημιουργούμε "εμπράγματα δικαιώματα". Από την άλλη η αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας μας (η οποία ανήκει σε όλους μας) έγινε στα κρυφά, πρόσβαση σ' αυτή έχουν "λίγοι και καλοί", ενώ τα στοιχεία της θεωρούνται "διαβαθμισμένης προστασίας" και μας αποκρύπτονται...Και τα παιχνίδια στην πλάτη μας συνεχίζονται...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Συμβαίνουν και αλλού. Εξακόσιοι δήμαρχοι σε όλη την Ιταλία καλούν σε μαζική ανυπακοή με τη μη καταβολή του ειδικού φόρου ακινήτων (Imu). Η πρόταση για «φορολογικούς αντιρρησίες συνείδησης» ήλθε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και συντονιστή της Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι, ωστόσο οι επικρίσεις για το φόρο δεν διατυπώνονται μόνο από το αντιπολιτευτικό μέτωπο, αλλά και από την κεντροαριστερά.

Η σχετική πρόταση για «φορολογικούς αντιρρησίες συνείδησης» έγινε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, νυν συντονιστή της Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος θεωρεί τον φόρο ακινήτων (Imu) «βαθύτατα άδικο».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, ο οποίος επισήμανε πως «όποιος παροτρύνει τους πολίτες να μην καταβάλλουν τον φόρο κατοικίας ευθύνεται για φοροδιαφυγή».

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, χαρακτήρισε «τρομερό» τον συγκεκριμένο φόρο, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να φέρει σαφώς σε δύσκολη θέση αρκετές κατηγορίες πολιτών.

«Δεν στηρίζουμε την φοροδιαφυγή, αλλά θεωρώ ότι ο φόρος αυτός πρέπει να αλλάξει. Συμφωνώ με τους πολιτικούς που ζήτησαν μια άμεση και σοβαρή αναθεώρηση» σημείωσε ο Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Δήμων Anci.

Η κυβέρνηση Μόντι επανέφερε σε ισχύ φέτος την φορολόγηση του σπιτιού που χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση και, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, ελπίζει να εξασφαλίσει συνολικά 11 δισ. ευρώ από την πληρωμή του φόρου ακινήτων. Άλλα 10 δισ. ευρώ, θα πρέπει να καταλήξουν στα ταμεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεκάδες δήμαρχοι από την Σαρδηνία, όμως, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται να ζημιωθούν σοβαρά οι αγρότες. Ο δήμαρχος του Ακράγαντα, από την Σικελία, απαιτεί να καταργηθεί πρώτα η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ, οι υπεύθυνοι των δήμων της νότιας περιφέρειας Μπαζιλικάτα ζητούν να χαλαρώσουν άμεσα οι όροι του «εσωτερικού συμφώνου σταθερότητας» που περιορίζουν τις δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί από τους Ιταλούς μέχρι την 18η Ιουνίου. Σύμφωνα, όμως, με πολλούς σχολιαστές, μέχρι την πληρωμή της τρίτης δόσης -τον Δεκέμβριο- δεν αποκλείεται να έχει αποφασισθεί νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: