Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Νέο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ / Πως να κάνετε την κοινή γνώμη να πιστέψει αυτά που θέλετε (Mega Channel)

Είδηση: Ανεξαντλητες είναι οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο. Μειώσεις έως 40% στις απολαβές υφίστανται οι υπάλληλοι των εισηγμένων ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που υπάρχει κρατική συμμετοχή.

Χωρίς τέλος θα είναι οι μειώσεις των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων μονίμων και αορίστου χρόνου που περιλαμβάνονται στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου. Με ρύθμιση που εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου μισθολογίου και οι 70.000 περίπου υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις έως και 40%, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τις αρχές του Νοεμβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει "παράθυρο" για περικοπές και στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, με ειδική ρύθμιση που ετοιμάζει.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι "εφαρμόζεται ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλήν κόστους αμοιβής προσωπικού για τους οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα (Κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005) όπου το Δημόσιο διορίζει ως μετόχους την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο Κεφάλαιο Β του νόμου 3429/2005 περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛΤΑ που μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου απασχολούν συνολικά 130.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Υπολογίζεται ότι από τις ΔΕΚΟ μόνο στη ΔΕΗ απασχολούνται περίπου 22.000 εργαζόμενοι, 5.500 υπάλληλοι στα ΕΛΠΕ και 13.000 εργαζομένους έχουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ 8.000 απασχολούνται στα ΕΛΤΑ.

Αν ένας διοικητικός υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ λαμβάνει σήμερα 2.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές μαζί με επιδόματα και αποζημιώσεις, τότε θα πάρει βασικό μισθό 1.497 ευρώ. Σύμφωνα με ερμηνεία των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, δεν θα μπορεί να λάβει το σύνολο των επιδομάτων που έπαιρνε γιατί στον νόμο τίθεται ανώτατο όριο για τον μέσο όρο των αμοιβών μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις τα 1.900 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων και να μην υπερβαίνουν τις 36.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο νόμος για το νέο μισθολόγιο επιβάλλει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να υπολογίζουν τον μέσο όρο των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων στα 1.900 ευρώ μαζί με τα επιδόματα. Ετσι, αν ο αριθμός που προκύπτει από το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών των υπάλληλων διαιρούμενος με τον αριθμό των εργαζομένων είναι μεγαλύτερος των 1.900 ευρώ, οι διοικήσεις θα επιβάλουν τις ανάλογες οριζόντιες περικοπές. Ερωτηματικό παραμένει αν στο σύνολο των αποδοχών θα προστίθενται και οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών, οπότε θα επιβάλλονται και σε αυτούς περικοπές εάν ο τελικός αριθμός υπερβαίνει το όριο των 1.900 ευρώ ανά φορέα.

Σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011, οι μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα φτάσουν το 35% σε σχέση με τις απολαβές που είχαν το 2009. Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα ξεκινήσει την 1-1-2012.

Την ίδια ώρα, θερμό αναμένεται να είναι το επόμενο 20ήμερο στις τράπεζες, με την ΟΤΟΕ να προειδοποιεί για κινητοποιήσεις.

Οι διοικήσεις των τραπεζών επιμένουν σε "κούρεμα" των αποδοχών κατά 20% για τους τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ η ΟΤΟΕ από την πλευρά της θεωρεί κάθε επίθεση στους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις "casus belli".

Οι επικεφαλής των τραπεζών "απειλούν" ακόμα και με κλείσιμο καταστημάτων, αν οι εργαζόμενοι δεν συναινέσουν στο "κούρεμα", ενώ ήδη η γαλλική τράπεζα η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι σταματά τις εργασίες της στην Ελλάδα με εξαίρεση τις εφοπλιστικές δραστηριότητες (Shipping) και των off shore εταιρειών, και μέσα στον Ιανουάριο 2012 θα αρχίσει η εκκαθάριση της τράπεζας που θα οδηγήσει σε περίπου 100 απολύσεις. Η τράπεζα για τη φυγή της επικαλείται λόγους "τεράστιας αβεβαιότητας για το άμεσο μέλλον αναφορικά με τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του κράτους και του τραπεζικού συστήματος".

Ας σημειωθεί ότι για μειώσεις στις αποδοχές από 15% έως 20% έχουν ήδη ενημερωθεί οι σύλλογοι εργαζομένων στις τράπεζες Εμπορική, Εθνική, Γενική, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σχόλιο: Συνέχεια του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο (λεπτομέρειες γι' αυτό εδώ) το οποίο βασίστηκε σε σωρεία ψεμμάτων όσο αφορά με το μέγεθός του και την αξιολόγηση του (διαβάστε εδώ μια αναδρομική ανάρτηση), παραβλέποντας την έκθεση που η ίδια η κυβέρνηση "παρήγγειλε" σε ξένο οίκο.

Οι ΔΕΚΟ βέβαια είναι διαφορετική περίπτωση. Οι μεν εισηγμένες έχουν μεγάλη κερδοφορία, οι δε εκτός Χρηματιστηρίου λειτουργούν με μικρό παθητικό ή πλεόνασμα λειτουργώντας ως πραγματικές ΔΕΚΟ, δηλαδή με στόχο την παροχή υπηρεσιών που σε διαφορετική περίπτωση δε θα προσφέρονταν ή αυτό θα συνέβαινε με μεγάλο κόστος για τον πολίτη.

Η ώρα όμως της επέλασης του ιδιωτικού τομέα ήρθε. Αντί λοιπόν για "φρέσκιες" επενδύσεις που θα είχαν αντικείμενο και θα έφερναν κάτι καινούργιο και καινοτόμο στην ελληνική οικονομία (που είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται το κράτος μας σήμερα), η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τις εισηγμένες ΔΕΚΟ ελκυστικές μισθολογικά, μην τυχόν και ξοδευτούν οι "σωτήρες" μας πληρώνοντας ανθρωπινούς μισθούς (θυμηθείτε εδώ το περίφημο "καλοί οι μισθοί της Βουλγαρίας") -σε αντίθεση βέβαια με αυτά που ισχύουν στις χώρες τους (σχετική ανάρτηση βρίσκεται εδώ).

Και όλα αυτά βέβαια σε μια εποχή που π.χ. έχει υπάρξει ήδη συμφωνία για μειώσεις μισθών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ, ενώ άλλες ΔΕΚΟ παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω θέσης της χώρας μας (βλέπε περίπτωση ΔΕΠΑ), λόγω ακίνητης περιουσίας (βλέπε ΟΣΕ) και λόγω ενεργειακών αποθεμάτων (δείτε ανάρτηση για την "κρυφή" αξία της ΔΕΗ εδώ). Δε φαίνεται αλήθεια σαν "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" υπέρ του καινούργιου ιδιοκτήτη οι αλλαγές αυτές όταν π.χ. τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ήδη μπει σε διαδικασία πώλησης;

Δεν ξέρουμε αλήθεια αν το Δημόσιο δικαιούται να κάνει μειώσεις μονόπλευρα και αυθαίρετα - το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ανήθικο - και σε πολλές περιπτώσεις (η περίπτωση των εναεριτών της ΔΕΗ μας έρχεται πρόχειρα) δεν μπορεί να υπάρχει σύνδεση εκπαίδευσης με τον μισθό ούτε με τα συντάξιμα χρόνια (που πλασάρετε ως δίκαιο από τα ΜΜΕ σήμερα). Για τις δε εισηγμένες ισχύει απλά ότι δεν είναι κρατικές, επομένως δεν υπάρχει επιβάρυνση του μισθολογικούς κόστους στον κρατικό προϋπολογισμό (αντιθέτως το κράτος καρπώνεται μερίσματα και άλλα οφέλη). Υπάρχουν περιπτώσεις που το Δημόσιο είναι και μειοψηφία, επομένως οι κανόνες λειτουργίας τους είναι διαφορετικές.

Συνολικά ο στόχος είναι προφανής παντού: επέκταση των ισχυόντων στον ιδιωτικό τομέα (δηλ. πληρωμή με το κατώτατο μισθό όπως έχουμε γράψει εδώ), πώληση της επιχείρησης σε χαμηλή τιμή και λήψη του κόστους των αλλαγών που θα επέλθουν (δηλ. δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, αύξηση τιμολογίων και κόστους μεταφορών, εξάλειψη κοινωνικής πολιτικής κ.ο.κ) από τον μέσο πολίτη. Ας ελπίσουμε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επιβάλουν τη λογική που έχει εξαληφθεί τελείως και ο κατήφορος να σταματήσει εδώ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έχει γίνει αναφορά από πολλούς στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται όλες οι αντι-κυβερνητικές και αντι-μνημονιακές διαμαρτυρίες από τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. (θυμηθείτε εδώ την απόλυση σκιτσογράφου στα "Νέα"). Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού το "λάθος" του Mega στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 17ης Νοέμβρη, όταν στο ρεπορτάζ της πορείας για το Πολυτεχνείο προβλήθηκαν πλάνα από τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού με επεισόδια. Μετά τον χαμό που έγινε (γιατί βέβαια αρκετοί το κατάλαβαν) το κανάλι "κινητοποιήθηκε" και βρήκε τον "ένοχο" (ένα βοηθός σκηνοθέτη), ο οποίος έκανε τη λάθος κίνηση να πληκτρολογήσει άλλο κωδικό στο μοντάζ για το θέμα. Ο "ένοχος" απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ενώ το κανάλι διόρθωσε το "λάθος" ζητώντας συγγνώμη στο μεσημεριανό δελτίο της επομένης (και όχι στο βραδινό όπως και θα έπρεπε) προσπαθώντας να κουκουλώσει το γεγονός. Το πρόβλημα πάντως από την κάλυψη των γεγονότων παραμένει, ενώ (αν και λυπόμαστε) το συγκεκριμένο κανάλι έχει μεγάλη ιστορία χρήσης πλάνων αρχείου όπου και όποτε το βολεύει...

Πηγή ειδήσεων: "Παρόν", "Έθνος" / Διαβάστε τα μυστικά του ελληνικού "κουρέματος" εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: