Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Μια ιστορία με ένα πανό, έναν Τούρκο προπονητή και τον μπασκετικό Παναθηναϊκό...

 Δέκα λεπτά περίπου πριν από το τέλος του αγώνα Μακάμπι - Παναθηναϊκός, στα πλαίσια διεθνούς τουρνουά μπάσκετ στην Κύπρο, και ενώ ο Παναθηναϊκός βρισκόταν πίσω στο σκορ, έγινε το μεγάλο μπαμ. Ο Τούρκος τεχνικός του Παναθηναϊκού, άρχισε να κάνει χειρονομίες προς τους διαιτητές και εκείνοι μετά από τις σχετικές συστάσεις τον απέβαλαν αφού αυτός δεν ηρεμούσε. Στην αρχή το γεγονός συνδυάστηκε με ότι στην αμέσως προηγούμενη φάση, οι διαιτητές χρέωσαν με βήματα τον (Τούρκο) αθλητή του συλλόγου Οσμάν (ο οποίος πάντως όντως είχε κάνει παράβαση). Σύντομα όμως μαθεύτηκε η αλήθεια: ο λόγος για τις χειρονομίες και για την έκρηξη του προπονητή ήταν η ανάρτηση ενός πανό που αναφερόταν στα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος του νησίου. 


Το γεγονός πάντως είχε και συνέχεια. Ο Αταμάν (όντας προπονητής της εθνικής Τουρκίας) έκανε σειρά δηλώσεων, έκανε παράπονα στο σύλλογο και κατάφερε την έκδοση της παρακάτω ανακοίνωσης από την ομάδα:

"Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR έχει επί χρόνια αποδείξει ότι αποτελεί μια γνήσια πατριωτική ομάδα, μια αδιαμφισβήτητη πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού παγκοσμίως, η οποία πορεύεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον στηρίζοντας αδιάλειπτα τους Έλληνες αθλητές, αποτελώντας το βασικό κορμό της Εθνικής ομάδας και μεταλαμπαδεύοντας σε κάθε τόπο του πλανήτη τις ελληνικές αξίες και αρχές. (Σημείωση: το ίδιο κάνει για όλους τους διεθνείς που έχει, σε οποιαδήποτε χώρα και αν αυτοί συμμετέχουν). Δεν ελληνοποιεί, όπως χωρίς μέτρο πράττουν άλλοι αποπροσανατολίζοντας εκ των υστέρων με ιδιοτελή κίνητρα, δεν προσβάλλει τη χώρα της με ενέργειες που στοχεύουν σε εφήμερο κέρδος, δεν καπηλεύεται την εθνική μας ταυτότητα χρησιμοποιώντας την κατά το δοκούν (Ερώτηση: Σε τι αναφέρεται;). Με περηφάνια και ιδιαίτερο ηθικό χρέος εδώ και δεκαετίες, η οικογένειά μας φιλοξενεί παίκτες και προπονητές από κάθε χώρα, από κάθε υπηκοότητα και φυλή. Καθένας μας έχει το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα να πιστεύει σε ό,τι θέλει, να πρεσβεύει οποιαδήποτε πολιτικοκοινωνική αντίληψη και θέση, να πορεύεται με το δικό του αξιακό κώδικα και τις προσωπικές του αντιλήψεις, αλλά με κάθε τρόπο και αφορμή θα τονίζουμε ότι η ομάδα είναι πέρα και πάνω από καθετί ατομικό, κάθε προσωπική θέση και άποψη, η ομάδα είναι πέρα και πάνω από όλους μας. Παράγοντες, παίκτες, προπονητές, φίλαθλοι οφείλουμε να υπηρετούμε το αθλητικό ιδεώδες και μόνο. Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει και όλοι έχουμε ηθική υποχρέωση στην ιστορία και το μέλλον μας να παραμένουμε πιστοί στο αθλητικό πνεύμα και τα ιδανικά του.
Ως ο ιστορικότερος καλαθοσφαιρικός σύλλογος στην Ελλάδα και την Ευρώπη πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός είναι και πρέπει να παραμείνει μια κοινωνία που προωθεί τη συνύπαρξη, την επικοινωνία, την αδερφοσύνη. Δεν ανεχόμαστε το παραμικρό περιθώριο παρέκκλισης από αυτό. Η ΟΜΑΔΑ, ο προπονητής μας, οι οπαδοί μας και όλοι εμείς είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά και δεν μπορεί να μας κουνήσει τίποτα. Ουδείς μπορεί να διαταράξει τη σχέση αυτή".

Η ανακοίνωση είναι επιεικώς "άρες-μάρες-κουκουνάρες". Πέραν από το λανθασμένο αυτο-χαρακτηρισμό (ιστορικότερος καλαθοσφαιρικός σύλλογος στην Ελλάδα δεν είναι ο ΠΑΟ, αλλά η ΑΕΚ που είναι η πρώτη ομάδα που έφερε ευρωπαϊκό τρόπαιο στην χώρα), υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες δηλώσεις. Για παράδειγμα, από την μία λέει ότι ο "Παναθηναϊκός αποτελεί γνήσια πατριωτική ομάδα" και το ότι ο "καθένας πιστεύει σε ό,τι θέλει", αλλά από την άλλη καταδικάζει ένα πανό το οποίο αναφέρεται σε ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός που έχει αφήσει ανοιχτή πληγή στον ελληνισμό και το οποίο δεν κρύβεται: οι Τούρκοι πριν από 50 χρόνια έκαναν εισβολή στην Κύπρο, βίασαν, σκότωσαν και κατέχουν (ακόμα και σήμερα) ΠΑΡΑΝΟΜΑ το 33% του κυπριακού εδάφους. 

Επομένως, εκείνος που θα έπρεπε να καταδικαστεί από τον "πατριωτικό" Παναθηναϊκό, θα έπρεπε να είναι ο προπονητής του, που αντί να σεβαστεί (κατά το ιδεώδες του συλλόγου στον οποίο ανήκει) το ότι υπάρχουν φίλαθλοι της ομάδας του που έχουν χάσει σπίτια, συγγενείς και περιουσίες από την τουρκική εισβολή, λειτούργησε προβοκατόρικα και απαίτησε να κατέβει το πανό, κάνοντας μια άνευ λόγου φασαρία. Ποιο "αθλητικό ιδεώδες" υπηρέτησε ο κύριος Άταμαν όταν άρχισε να βρίζει και να φωνάζει (προφανώς χωρίς να υπηρετεί καμία "επικοινωνία" και "αδερφοσύνη") όταν κατάλαβε τι έλεγε το πανό; Για να μη  θυμήσουμε τα ατυχή και δεικτικά σχόλια του κυρίου Αταμάν για το γεγονός ότι ο (σημερινός) αθλητής του συλλόγου του, κύριος Κώστας Σλούκας, όταν αγωνιζόταν στην Φενέρμπαξε δεν απέτεισε φόρο τιμής στο πανό του Κεμάλ (το οποίο γελοιωδώς υποχρεώνονται να κάνουν όλοι οι μπασκετμπολίστες των τουρκικών ομάδων μπαίνοντας στο γήπεδο πριν τους αγώνες). Τότε μάλλον δεν υπήρχε σεβασμός στη διαφορετικότητα των απόψεων - η μάλλον αυτά ισχύουν μόνο για τους Έλληνες. Οι Τούρκοι είναι "μάγκες", απαιτούν και πετυχαίνουν αυτό που θέλουν.

Η δε ακόμα μεγαλύτερη γελοιότητα είναι ότι ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Γιαννακόπουλος, απαίτησε και πέτυχε να τηλεφωνήσουν οι οργανωμένοι οπαδοί στον κύριο Άταμαν και να ζητήσουν "συγγνώμη" (!!!) για το πανό εκ μέρους αυτών που το ανέβασαν. Για την ηθική υπόσταση αυτών που του τηλεφώνησαν δε θα σχολιάσουμε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι για την παντελή έλλειψη πατριωτισμού και την προφανή ιστορική άγνοια που τους περιβάλει. Σ' αυτό πρέπει να προσθέσουμε και την αναξιοπρέπεια και την έλλειψη θάρρους για να υπερασπιστούν τους συν-οπαδούς τους. Αλλά όταν μιλάει ο αρχηγός, τα στρατιωτάκια σιωπούν...Και σιωπούν εκκωφαντικά, καταπίνοντας το γεγονός ότι υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: