Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Αυτό το πρόστιμο θα το υπογράψει κανείς; Μια ιστορία ελληνικής τρέλας με ελληνοποιημένα αυγά και κοτόπουλα...

 Στον μακρινό Απρίλιο του 2020, σε έρευνα αποθηκευτικού χώρου επιχείρησης χονδρικού εμπορίου αβγών στο νομό Αττικής, εντοπίστηκαν από τον Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής 324.000 αβγά τα οποία είχαν εισαχθεί από την Βουλγαρία. Τα αβγά δεν έφεραν κωδικό εκτροφής, ούτε συνοδεύονταν από τα παραστατικά ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Έτσι θεωρήθηκαν ως "αγνώστου προελεύσεως". Εκλήθη άμεσα συνεργείο ελεγκτών του Ε.Φ.Ε.Τ., το οποίο εξέτασε τα σχετικά ευρήματα του ελέγχου και ακολούθως έγινε δέσμευση από τον Ε.Φ.Ε.Τ., λόγω της μη σύννομης επισήμανσης των αβγών και της απουσίας στοιχείων ιχνηλασιμότητας. Παράλληλα, επειδή δεν επεδείχθησαν παραστατικά νόμιμης προέλευσης και διακίνησης, τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. ως αποτέλεσμα παρεμπορίου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον αποθηκευτικό χώρο, εκτός από την παράνομη εισαγωγή, διαπιστώθηκε θέμα ελληνοποίησης ξένων αβγών, αφού εντοπίσθηκε πλήθος αυτοκόλλητων ταινιών επισήμανσης, ετικετών και υλικών συσκευασίας, καθώς και ενδείξεων ως «Ελληνικό Προϊόν», με λογότυπο άλλης εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται δυναμικά στον κλάδο της χονδρικής εμπορίας αβγών.

Μέχρι εδώ καλά - και μπράβο στον Σ.Δ.Ο.Ε. και τον Ε.Φ.Ε.Τ. για την ταχύτατη δράση τους. Εδώ όμως ξεκινούν τα παρατράγουδα...Πέραν από το φορολογικό μέρος της υπόθεσης, υπάρχει και το θέμα της ελληνοποίησης καθώς επίσης και ακαταλληλότητας των αβγών. Άρα τα πρόστιμα για την εταιρεία (πέραν και του ποινικού μέρους της υπόθεσης) θα έπρεπε να είναι δεδομένα δύο - ένα φορολογικό (αρμοδιότητας του Σ.Δ.Ο.Ε.) και ένα διοικητικό (από τον Ε.Φ.Ε.Τ.). Ο Ε.Φ.Ε.Τ. λοιπόν ήταν υποχρεωμένος να εκδόσει πρόστιμο και μάλιστα τάχιστα...Έλα όμως που η έκδοση του προστίμου πήρε στον Ε.Φ.Ε.Τ. πάνω από 1 1/2 χρόνο για να πραγματοποιηθεί; Συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων - καθυστερώντας κάτι που θα έπρεπε να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι η υπόθεση ήταν δεμένη - σε δύο επίπεδα. 

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν έμειναν εκεί...Γιατί ο Ε.Φ.Ε.Τ. ναι μεν επιβάλλει πρόστιμα, αλλά για να γίνουν εκτελεστά πρέπει να υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός - δηλαδή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εν προκειμένω...Και αυτός "περί άλλων τυρβάζει", αφού η υπογραφή του εκκρεμεί πάνω από 5μηνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (του γνωστού μας ΙΝ.ΚΑ.). 

Η σχετική καταγγελία έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό Contra Channel, απ' όπου και το παρακάτω απόσπασμα, και περιλαμβάνει όχι μόνο την υπόθεση των αυγών στην οποία αναφερθήκαμε αλλά και άλλη μία με ελληνοποιημένα κοτόπουλα...


Τα ερωτήματα που πρέπει ν' απαντηθούν είναι πολλά - Γιατί τόση καθυστέρηση στον υπολογισμό του προστίμου; Υπάρχει συγκάλυψη από τον Υπουργό ή αδιαφορία; Γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αφήνουν εκτεθημένη τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές; Γιατί τα πρόστιμα ακόμα και όταν υπογράφονται, δεν εισπράττονται; 

Ας ελπίζουμε ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: