Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα δεν έχει απασχοληθεί με τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Μεγάλη Βρετανία και έχει σχέση με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σε πάρτυ κατά την περίοδο που υπήρχαν στην χώρα απαγορεύσεις συγκεντρώσεων λόγω της πανδημίας. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας λάθος - και ο λόγος είναι απλός: Θα μπορούσε να μας διδάξει για το πως πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί σε μια δημοκρατική χώρα, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια χώρα που ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων, αυτό της Novartis, θάβεται, υπουργοί απαλάσσονται της δικαστικής εμπλοκής, ουσιαστικά λόγω "αμφιβολιών" και μετά από ενδελεχή διερεύνηση, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής λειτουργεί ως κομματάρχης της κακιάς ώρας, επιτρέποντας εκθειασμούς από κυβερνητικούς βουλευτές για εν λόγω θέμα σε άσχετες συζητήσεις, αλλά παραπέμποντας στο πειθαρχικό αντιπολιτευόμενους γιατί μίλησαν αρνητικά. Ή και που απλώς η συμμετοχή του δικού μας Πρωθυπουργού σε τραπέζι στην Ικαρία, σε καιρό που οι οικογενειακές συγκεντρώσεις αντιμετωπίζονταν με πρόστιμα, εμφανίζεται ως κάτι φυσιολογικό...
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022
Τι θα γινόταν αν ο Μπόρις Τζόνσον ήταν Έλληνας;
Το άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη αξίζει να διαβαστεί γιατί κάνει ένα παραλληλισμό με τον οποίο είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς:
"Για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αυτά που συμβαίνουν στη Βρετανία, με το partygate του Μπόρις Τζόνσον, φαίνονται σαν κωμική σειρά στο Netflix.
Ενας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ως και αστυνομικό έλεγχο, εγκαλούμενος για διοργάνωση πάρτι παραβιάζοντας κάθε μέτρο κατά της πανδημίας. Και κινδυνεύει να χάσει τη θέση του. Ναι, στα δικά μας μάτια δείχνει αστείο. Θα το δούμε είτε ως κωμωδία, είτε ως ταινία επιστημονικής φαντασίας – χρειαζόμαστε χρόνια για να φτάσουμε εκεί.
Φιλοσοφικά, βέβαια, έχει το ενδιαφέρον του. Οι θεσμοί λειτουργούν άψογα σε μία χώρα που, κατά τα λοιπά, εξέλεξε ένα καρτούν. Και αυτό την κρατάει όρθια. Η λειτουργία των θεσμών, πέρα από πρόσωπα.Και αφού γελάσαμε και κάναμε κέφι, ελάτε να δοκιμάσουμε μία προβολή αυτής της κατάστασης στα δικά μας.
Λησμονούμε το περιστατικό της Ικαρίας, όταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού συνδέθηκε με την καταπάτηση περιοριστικών μέτρων. Ας πούμε ότι σε ουδέτερο χρόνο, με κυβέρνηση αγνώστου ταυτότητος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε αντίστοιχο πάρτι. Τι πιστεύετε ότι θα γινόταν;«Πρώτα-πρώτα δεν ήταν πάρτι, αλλά μία συγκέντρωση στελεχών σε ένα κάπως πιο χαλαρό κλίμα» θα εξηγήσει κυβερνητικό στέλεχος στα πρωινάδικα, προκειμένου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Και ύστερα θα ακολουθούσε το non paper με τη γραμμή που θα βύθιζε στην ευτέλεια τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. «Η χώρα έχει πιο σοβαρά θέματα για να ασχοληθεί. Δεν απασχολεί την κοινή γνώμη μία στιγμή χαλάρωσης του πρωθυπουργού». Ασφαλώς στα social θα έκαναν το δικό τους πάρτι. Αναρτήσεις μακριές σαν σεντόνια, αστεία memes, δολοφονικά tweets, και hashtag για την παραίτηση του πρωθυπουργού.Οχι, το θέμα δεν θα πήγαινε στη Βουλή. Θα έδινε ατάκες σε ομιλίες, αλλά όχι και ολόκληρη συζήτηση. Ουδείς θα διανοείτο να ασκήσει έλεγχο, αν εκινείτο η Αστυνομία θα επρόκειτο για πρωτοβουλία στα όρια πραξικοματικής εκτροπής. Το θέμα θα ξεπερνούσε το προσδόκιμο ζωής, θα έφτανε ίσως και στις δέκα μέρες. Και μετά θα έσβηνε μέσα σε χάχανα."
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου