Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Τα 6+1 λάθη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ενώ βρισκόμαστε εν μέσω δεύτερου lockdown (και μετά από μια πορεία που κατατάσει την Ελλάδα ως μία από τις χειρότερες χώρες να ζει εν καιρώ πανδημίας σύμφωνα με το Blooberg), σας παρουσιάζουμε τα 7 λάθη τα οποία οδήγησαν την χώρα μας σε ένα δεύτερο παρατεταμένο "κλείσιμο", με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Λάθος 1ο – η έλλειψη προετοιμασίας για ένα δεύτερο κύμα

Από τον Μάιο και μετά είχε γίνει επιστημονικά ξεκάθαρο ότι λόγω της παγκόσμιας διασποράς του κορωναϊού και της διαφορετικής προσέγγισής του τρόπου αντιμετώπισής του, ακόμα και μέσα στην Ε.Ε., θα ήταν αδύνατον αυτός να εξαλειφθεί απλώς και μόνο μ' ένα lockdown, όσο σκληρό και αν ήταν αυτό. Η χώρα μας ευτυχώς είχε στην πρώτη εμφάνιση του ιού, μικρό αριθμό κρουσμάτων και νεκρών. Αυτό της έδωσε χρόνο τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ώστε να ετοιμάσει υποδομές, να προσλάβει προσωπικό, να προσαρμόσει τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης και να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια εμπειρία ώστε να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες στη συνέχεια. Δυστυχώς η κυβέρνηση αμέλησε και τελικά απέτυχε να χρησιμοποιήσει τον χρόνο υπέρ της χώρας, με αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα να τη βρει τελείως απροετοίμαστη.

Λάθος 2ο – η μη χρήση των δωρεών από φορείς και ιδιώτες για να θωρακιστεί η χώρα

Έχουμε αναφερθεί εκτενώς σ' αυτό το ζήτημα σε προηγούμενη ανάρτησή μας. Συνοπτικά το μέγεθος των δωρεών (δυσανάλογα μεγάλο για το μέγεθος της χώρας) θα μπορούσε να γίνει η πρώτη μαγιά ώστε η Ελλάδα να βρεθεί προετοιμασμένη και να περιορίσει τις απώλειές της. Δυστυχώς όμως η γραφειοκρατία κυριάρχησε και μαζί με την έλλειψη σχεδιασμού και στοχοποίησης των προβλημάτων, οδήγησαν στο να έχουμε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων να παραμείνουν στους σχετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, με την πίεση στο ΕΣΥ να παραμένει μεγάλη – δυσανάλογα μεγαλύτερη του αριθμού των κρουσμάτων, που αναλογικά είναι μικρότερη από τις περισσότερες χώρες τους δυτικού κόσμου.

Λάθος 3ο – η λάθος συγκρότηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Όποιος συγκρότησε την επιτροπή το έκανε με βάση την κομματική ταυτότητα των υποψηφίων και όχι την επιστημονική αξία. Αυτό μπορεί να γίνει ανεκτό σε διάφορους τομείς αλλά προφανώς είναι απαράδεκτο όταν αφορά τη δημόσια υγεία. Έτσι καταλήξαμε να έχουμε μια συμβουλευτική επιτροπή που περιλαμβάνει ως και επίκουρους καθηγητές και διοικητές κέντρων υγείας, που η μόνη της δουλειά είναι να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποσείσουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, ρίχνοντάς τες στον μέσο Έλληνα που έχει περάσει σχεδόν 6 από τους τελευταίους 9 μήνες σε lockdown, αλλά δεν έχει καταθέσει ούτε μία εναλλακτική πρόταση με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα (λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση, ζητώντας π.χ. τη χρήση των νέων θεραπειών για την ασθένεια ή την ενίσχυση της έρευνας για τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας κ.λπ.).

Λάθος 4ο – πολλά λάθη, τη λάθος στιγμή

Το lockdown άργησε. Το clickaway δεν μπορεί να δουλέψει -  αφού επιβλήθηκε χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές, τελευταία στιγμή. Άνοιγμα και κλείσιμο σχολείων, χωρίς σαφές πλάνο, με διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το μέγεθος των τάξεων την μία και αναθεώρηση λίγο καιρό μετά, οι μάσκες προς τους μαθητές καθυστερημένες και σε λάθος διαστάσεις κ.ο.κ. Η λίστα ατελείωτη...

Λάθος 5ο - Απόλυτη εξάρτηση από τις γερμανικές αποφάσεις για το θέμα των θεραπειών και των εμβολίων

Οι κοινές αποφάσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν είναι προαπαιτούμενο για τη λειτουργία της Ε.Ε. αλλά κρίνεται ως απαραίτητη στην πράξη όπως φαίνεται στο θέμα της πανδημίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει σύμπλευση με την Γερμανία η οποία κινεί τα νήματα κατά τρόπο εξόφθαλμο. Και η Ελλάδα είναι απόλυτα δέσμια σ' αυτή την προσέγγιση - κάτι που φαίνεται από δύο περιπτώσεις;

α) Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να υπάρχει έγκριση φαρμάκων για τον κορωναϊό από ελεγκτικούς οργανισμούς υψηλού κύρους, να υπάρχει αίτημα τους για αδειοδότηση στην χώρα μας από τις αρχές του Νοέμβρη και το αίτημα αυτό να μην έχει ήδη εγκριθεί και ν' αποτελεί βασικό συστατικό στα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας. Το ότι το κόστος ανέρχεται σε 1000 με 1200 ευρώ ανά ασθενή δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού θα επέτρεπε καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών, λιγότερες διασωληνώσεις, ταχύτερη ίαση, λιγότερους θανάτους και προφανώς μικρότερους περιορισμούς / καλύτερη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Μπορεί η Γερμανία να έχει εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις για τις οποίες θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν οι θεραπείες αυτές και το συνολικό κόστος να είναι δυσβάστακτο ακόμα και για μια ισχυρή οικονομία σαν και τη δική της, αλλά η Ελλάδα έχει περίπου 3 χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις και θα μπορούσε να κάνει μια "οικονομική θυσία" σαν κι αυτή. 

β) Η Ελλάδα παρότι έχει τον ΕΟΦ, έχει παραχωρήσει στην πράξη πλήρως το δικαίωμα ελέγχου των εμβολίων στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό και τις παραγγελίες του εμβολίου στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα τη γνωστή καθυστέρηση στην περίπτωση της αδειοδότησης των εμβολίων για τον κορωναϊό, και το μπάχαλο με τις παραγγελίες των εμβολίων (την οποία πάντως η Γερμανία - πάλι - φαίνεται να παρέκαμψε κάνοντας δικές της, απευθείας, παραγγελίες).

Λάθος 6ο – τα πρωτόκολλα δε λειτουργούν – έχουμε πολλούς νεκρούς

Δεν είναι δυνατό, ούτε αποδεκτό να έχουμε 100 νεκρούς σε αναλογία 1000 κρούσματων την μέρα. Αυτό χρειάζεται αξιολόγηση, ανάλυση και εκπόνηση καθαρού πλάνου αντιμετώπισης. Φταίει η υποστελέχωση; Οι κακές υποδομές; Η κακή λειτουργία των πρωτοκόλλων; Οι ελλείψεις στις ΜΕΘ και ΜΑΘ; Το επιδημιολογικό προφίλ των ασθενούντων; Κανείς δεν ξέρει, γιατί κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά...

Λάθος 7ο - πέρασαν 8 μήνες για ν' ανοίξει πλατφόρμα δωρεάν τεστ

Τη στιγμή που η ιχνηλάτηση σε πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης των επαφών έχει επιτευχθεί στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., στην Ελλάδα πρέπει να παρακαλέσεις για να κάνεις τέστ, ακόμα και αν έχεις στενή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Για να μη μιλήσουμε για το γεγονός ότι πέρασαν 8 μήνες ώστε να υπάρξει ψηφιακή πλατφόρμα για δωρεάν τεστ, κάτι που έχει εφαρμοστεί εδώ και μήνες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες...

Με βάση τα παραπάνω το ότι βρισκόμαστε στην κατάσταση που είμαστε και όχι σε κάποια χειρότερη είναι μάλλον θαύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: